(StudentTorget.no):

Navn: Eli Gotteberg Welde
Alder: 29
Hjemsted: Kristiansund
Studie: Andre semester på toårig mastergrad innen Governance and Global Affairs ved Moscow State Institute of International Relations, bedre kjent som MGIMO University


Hvordan kom du frem til at det var til Moskva du ville dra?

Jeg har fra før en master i Industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU, så for meg handlet det mer om at jeg hadde vurdert å bytte til noe helt nytt over lengre tid. Spesielt hadde jeg siden starten av studiene ved NTNU vurdert å peile meg inn mot utenrikstjeneste, siden jeg alltid har hatt stor interesse for internasjonal handel. Så kom jeg over en artikkel om MGIMO University i mars 2016, og da visste jeg med ett at det var dette jeg ville. Jeg har tidligere studert tre semester ved Tsinghua University i Beijing, og to semester i Wisconsin, USA, så jeg kjente også på rastløsheten etter å dra ut igjen. Videre er Russland en viktig samarbeidspartner og høyaktuell innen internasjonale relasjoner.

Hva er den største forskjellen på å studere i Russland og i Norge?

Kan jeg svare «alt»? Min erfaring er at man ikke kan sammenligne det å studere i Norge med å studere i Russland, det er to totalt ulike verdener. Men begge har sine fordeler og ulemper. I Norge vet du allerede eksamensdatoer forut for semesteret, mens jeg nå i mars sliter med å finne ut en eksamensdato for et fag som avsluttes mot slutten av april. Uforutsigbarhet er nok et nøkkelord i Russland både på studiene og privat, så man må basere seg på å være noe fleksibel, noe jeg personlig trives med. I tillegg er forholdet til professorene og det å være aktiv i undervisningen essensielt sammenlignet med Norge. Aktiv deltagelse ved seminarer og forelesninger kan ofte telle opptil 30-35 prosent av sluttkarakteren. Man har også flere fag. Forrige semester hadde jeg i ni fag, dette semesteret har jeg syv fag, i tillegg til egenarbeid med masteroppgaven. Karakterer er også noe personlig i Norge, men ved MGIMO publiseres hele klassens karakterer i et dokument som sendes ut til samtlige av oss, så det er ikke noe hemmelighetskremmeri rundt karakterer, det er sikkert og visst!

Hovedbygningen ved MGIMO University. 

FOTO: Foma. (CC BY-SA 3.0).


Fortell litt om studiet og undervisningen?

MGIMO University ble grunnlagt i 1944 og var frem til 1994 en del av det russiske utenriksdepartementet, noe som fortsatt gir et særpreg over universitetet. Russlands diplomater blir i hovedsak utdannet ved MGIMO, så det er prestisjefylt for russerne å studere her. Fremtidige diplomater kommer fra hele verden, mange fra Eurasia. Vi er 25 studenter i klassen fra land som Kina, Mexico og Frankrike, hvorav 11 er på dobbeltgradsprogram med LUISS i Roma, University of Geneva og University of Reading. Nord Universitet i Bodø har også et dobbelprogram med MGIMO i MSc Energy Management. Siden vi studerer internasjonale relasjoner, er vi pålagt å lære språk og har russisk undervisning hver dag. I de fleste fag er sluttkarakteren basert på en tredelt vurdering, ofte en presentasjon, en midtsemestereksamen og en semesteroppgave. I tillegg kommer aktiv deltagelse og eksamen. På denne måten teller eksamen sjelden mer enn 60% av sluttkarakter. Når man holder presentasjon blir man ofte grillet av professoren, noe som alltid er like gøy når man først blir vant til det. Undervisningen er obligatorisk, og starosta – tillitsvalgt for klassen – tar oppmøtejournal ved hver time. Dette er noe helt annet enn NTNU. Jeg må kanskje innrømme at ved NTNU valgte jeg noen ganger Studentersamfundet foran forelesning uten at det hadde betydning. Systemet her gjør at man studerer mer jevnt og trutt gjennom semesteret. Du kan ta en titt på universitet her.

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Ved de fleste universitetene i Russland er det vanlig praksis at bachelorsundervisningen foregår på dagstid frem til kl. 16:00, mens masterundervisningen går på kveldstid frem til senest 22:30. I tillegg har vi undervisning og seminarer på lørdager. Den var ny for meg. Siden vi har kveldsundervisning tilbringer jeg ofte formiddagene på en av MGIMOs lesesaler etter at jeg har vært en tur innom treningssenteret. I russiskundervisningen får vi gode, gammeldagse lekser fra dag til dag. Hvert av fagene varierer mellom forelesninger og seminarer som må forberedes, så dagene er tidvis travle. Jeg liker også at skoledagene kan være noenlunde uforutsigbare, professorene tar mye på sparket, og plutselig må du holde en presentasjon dagen etterpå. På den måten må du være skjerpet.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Russland?

For meg er kanskje noe av det som er mest utfordrende å forholde seg til kommunikasjon av studierelatert informasjon. Du tenker kanskje at It’s learning er håpløst? Det ligger nok noe i det, men det er iallfall et system. Her har vi ikke noe elektronisk system, så info sendes ut via e-mail, Facebook, professorenes blogger eller på oppslagstavler via medstudenter, professorer og administrasjon, så du er konstant avhengig av andre for å ha riktig informasjon til enhver tid. Midtsemesterplan og fagplan endrer seg hele tiden, så det beste er å ha direkte kontakt med professoren konsekvent, men de er travle mennesker. 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået i Moskva er normalt relativt høyt, høyere en prisnivået i St. Petersburg og andre byer i Russland. Men på grunn av den devaluerte rubelen var det en fest å spise ute i høst, selv på studentbudsjett. De fleste universiteter tilbyr studentboliger, noen med leiepriser ned i 200 kroner måneden, med akseptable standarder. Men de fleste norske studenter i Russland velger å arrangere leilighet privat. Da er leiepriser på samme nivå som Oslo, om ikke dyrere. Prisnivå på dagligvarer ligger kanskje 50-60% av Norge. Taxi koster ingenting, det er utrolig rimelig. For en middag ute kan du betale alt fra 35 kroner og oppover, og en gjennomsnittlig middag ute koster rundt 70-80 kroner. For tiden er det flott å være norsk student i Moskva.

Bolshoi-teateret er ett av stedene Eli anbefaler.

FOTO: William Borg (CC BY-SA 3.0).

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg hadde aldri vært i Moskva før jeg plutselig bodde her, og oppdaget raskt at byen har uendelig med underholdningsalternativer til en studentvennlig pris. Jeg prøver å utforske Moskva så godt jeg kan, men når det er vinter og minus 35 grader ute holder jeg meg inne sammen med venner. Det hører med til historien at vi har hatt en uvanlig vinter i år, med mer snø og kulde enn moskovittene har hatt på 137 år. Jeg går ofte på en av de engelskspråklige kinoene, vandrer langs Gamle Arbat, eller tester en ny georgisk eller usbekistansk restaurant. Jeg elsker å teste ny mat, noe Moskva har massevis av. Georgisk mat er himmelsk! Vinteren har vært super for å teste Bolshoi-teateret, noen av de mange museene som Pushkin Museum of Fine Arts eller Jewish Museum & Center of Tolerance, og digre skøytebaner i Gorkijparken og VDNKh. Jeg blir bare mer og mer glad i Moskva sentrum.

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er mye hva du gjør det til selv, på samme måte som i Norge, men mulighetene er definitivt der. På universiteter som MGIMO har du alt av studentgrupper fra fotball, kor, debattklubb og språkklubb til friidrett. De fleste russiske universitet er pålagt å ha idrettshall og treningssenter på universitetetsområdet, og som følge av dette er det også vanlig å finne mange idrettsklubber. Ved MGIMO arrangeres hvert år X-fit-mesterskap, missekåring av Miss MGIMO, alumnifest, karrierekonferanser, og mye mer. Det skjer noe hver uke. Du får selvsagt mer ut av studietilværelsen dersom du snakker russisk, men det lærer du. Selv er jeg engasjert i ANSA Russlands styre (Association of Norwegian students Abroad), som vi grunnla i høst. Forøvrig tenkte jeg at jeg skulle teste noe jeg ikke har mulighet til i Norge, så jeg har meldt meg inn i MGIMO skytterklubb. Men vi skyter ikke med hagle, vi skyter med pistol. 

Inngang til Gorkij-parken i Moskva. Oppkalt etter den berømte russiske forfatteren Maksim Gorkij.

FOTO: Brittany G. Stewart (CC BY-SA 3.0).

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg anbefaler å sette deg godt inn i hvordan systemet fungerer her før du bestemmer deg for å studere i Russland. Det kan for eksempel være behjelpelig å kontakte ANSA Russland som kan svare på det du har av spørsmål rundt studier i Moskva og St. Petersburg. Du finner oss på Facebook og Instagram. Velger du å komme til Russland og ønsker å studere internasjonale relasjoner eller politikk er MGIMO University et svært godt valg. Mange av professorene er interessante karakterer og av utrolig høy kvalitet. For eksempel hadde vi forrige semester gjesteforelesninger av John Mearsheimer, og faget Etterretningstjeneste ble undervist av professor Bezrukov, som danner profilen for hovedpersonen i TV-serien «The Americans», om to sovjetiske KGB-spioner som ble plantet i USA da de var unge. Jeg anbefaler også å bo på universitetets studentboliger i begynnelsen av oppholdet. Du får deg veldig fort et unikt, internasjonalt nettverk. For nye studenter gjelder det bare å lære språket så fort som mulig, så finn deg en språkkompis så snart du lander. For hverdagslivet finnes det apps for det meste, fra offentlig taxi til leveranse av vann og dagligvarer. Mest av alt anbefaler jeg bare å studere i utlandet! Russland er et uhyre interessant land det er verdt å utforske innenfra!