(StudentTorget.no):
Klokker, sjokolade og skiføre. Sveits gir mange assosiasjoner, men har du tenkt til å studere i Sveits har du mye mer å glede deg til enn dette. Her er alt du trenger å vite om søknadsprosesser, finansiering og sveitsisk kultur.
Studieinformasjon
I fjor fikk 52 norske studenter støtte fra Lånekassen for å ta helgraden sin i Sveits.
Lausanne, Zürich og Bern er de mest populære studentbyene. De mest populære studiene blant nordmenn i Sveits er samfunnsfag, ingeniørfag og økonomi- og
administrasjonsfag.
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere enda kan du bruke Studievalg.no.
Det akademiske året er delt inn i to semestre. Vintersemesteret varer fra midten av oktober til februar og sommersemesteret fra midten av mars til slutten av juni.
Når du skal studere i Sveits kan du velge mellom å studere på tysk, italiensk og fransk, i tillegg til at noen få studiesteder tilbyr studier på engelsk.
|
Søknadsprosess
|
Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Sveits, og noen studiesteder krever at du har tatt spesifikke fag tidligere, eller at du har et bestemt karaktersnitt.
Fordi sveitsiske myndigheter ikke anerkjenner det norske vitnemålet likeverdig det sveitsiske kan du bli bedt om å enten ta opptakstester eller dokumentere at du har fått studieplass på et tilsvarende studie ved et norsk lærested. Du kan lese om opptakskravene hos universitetene og tekniske høyskoler her.
Du kan ikke studere medisin, odontologi eller veterinærmedisin i Sveits med mindre du har hatt oppholdstillatelse og bodd der en viss periode. Dette står det mer om på crus.ch.
Skal du studere kreative fag blir du sannsynligvis bedt om å komme på audition, gjøre et intervju eller levere inn en portefølje.
Du vil også sannsynligvis bli bedt om å ta en språktest i språket du skal studere. Skal du studere på
engelsk er et vanlig å ta en TOELF-test. Den kan tas i Moss og koster 1500 kroner. Påmelding skjer her. Hør med studiestedet om du trenger en språktest, og hvilken de eventuelt vil du skal ta.
Skal du studere på fransk tar du en TCF-, DELF- eller DALF-test. Disse kan du ta ved Institut Français i Oslo eller Stavanger. Les mer om testene her.
Skal du studere på tysk kan du ta språktesten på Göethe Institut i Oslo.
Skal du studere på italiensk tar du en CELI- PLIDA- eller CILS-test. PLIDA-testen kan du ta ved Det Italienske Kulturinstitutt i Oslo.
|
Studiekostnader og finansiering
Du må betale skolepenger for å studere i Sveits og prisene kan ligge på alt fra 3000 til 30 000 kroner i semesteret.
Basisstøtten du får fra lånekassen er på 97 850 kroner. Du kan også få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Sveits. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her.
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året.
I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker om du skal studere på italiensk, fransk eller tysk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester.
|
Boforhold og prisnivå
For å skaffe seg bolig i Sveits lønner det seg å være tidlig ute. Ansa anbefaler at du drar ned til Sveits rundt tre uker før studiestart for å skaffe bolig og oppholdstillatelse.
|
Det kan bli dyrt å bo alene. En ettroms i sentrum i Genève koster i gjennomsnitt rundt 13400 kroner i måneden. Til sammenligning må du ut med rundt 10400 for en etteroms i Oslo sentrum.
De fleste studentene bor i bofellesskap eller på private hybler. Enkelte universiteter har også studentboliger og internater. Du kan finne oversikter over ledige rom, hybler og leiligheter på oppslagstavler på universitetene og i de sveitsiske avisene.
Skal du leie leie et sted å bo i Sveits, krever utleieren en økonomisk garanti. Da kan du for eksempel bruke gjeldsbrevet fra lånekassen eller en garanti på at foreldrene dine kan finansiere oppholdet for deg.
Sveits er ikke et billig land ellers heller. Sammen med Tokyo er det sveitsiske og norske byer som har kriget mest om førsteplassen på lister over verdens dyreste byer. Prisene ligner de norske. Mens en halvliter øl koster rundt 40 kroner, kan det å spise ute faktisk bli litt dyrere enn i Norge, og det samme gjelder for en del dagligvarer.
Praktisk informasjon
Du må ha oppholdstillatelse om du skal oppholde deg i landet i mer enn tre måneder. For å få oppholdstillatelse må du ha med deg pass, opptaksbevis fra lærestedet, dokumentasjon på at du har et sted å bo og økonomisk garanti. Oppholdstillatelsen må fornyes hvert år. Dette får du hos det sveitsiske immigrasjonskontoret.
|
Kultur
Sveitsere verdsetter hardt arbeid, fornuft, selvstendighet og flittighet. De setter også pris på toleranse, punktlighet, renslighet, orden og ansvarsfølelse. Landet må være et av verdens mest internasjonale nasjoner. Befolkningen er sammensatt og landet har fire offisielle språk; tysk, fransk, italiensk og reto-romansk. De tysktalende dominerer, da de utgjør 65 % av befolkningen. Den franske delen av folket bor for det meste i vest, mens italienerne bor i sør.
Sveits er dessuten kjent for sine klokker og sin gode sjokolade. Landet er et av de dyreste i Europa å leve i. I tillegg huser det internasjonalt viktige byer som Zurich og Genève, som er hjem til mange store og viktige bank- og finaninstitusjoner, samt FN-hovedkvarteret som ligger i Genéve.
Utelivet i Sveits er variert. Landet er preget av bank og finansverden, og du treffer mange dresskledde mennesker, gjerne nippende til en margarita. I Geneve og Zurich er prisene stive og det samme er klientellet. I andre mindre byer som Basel, Bern, Lausanne og Lugano er stemningen og prisnivået noe annet. Spesielt er utelivet i Lausanne enestående. Sammen med Genève og Zürich er det en av de mest populære byene blant norske studenter. Det er likevel ikke studentene som dominerer utelivet i noen av de sveitsiske byene.