DET AKADEMISKE KVARTER


Adresse: Olav Kyrres gate 49/53

Åpningstider: 
Grøndahls Flygel og Pianolager:
Mandag - Onsdag: 19.00 - 01.00. Torsdag: 19.00 - 02.00. Fredag og Lørdag: 19.00 - 03.00.

Stjernesalen:
Mandag - Onsdag: 11.30 - 23.00. Torsdag: 11.30 - 01.00. Fredag og Lørdag: 11.30 - 03.00.

Ølpriser: Før 22.00: 29 kr / etter: 43 kr

Spesielt: Konserter, debatt (onsdager), pubquiz (tirsdager), Hip Hop-kveld (en lørdag i mnd), Heavy Metal-kveld (månedlig), StåOppJazz (ca. to lørdager i mnd), Helhus hver lørdag.

Skole: Universitetet i Bergen

 

Kvarteret er Bergens- studentenes store lekeplass og kulturelle alibi.

Det sies om universitets- studentene i Bergen at de tilbringer mer tid på Kvarteret enn på lesesalen. Det er nok ikke usannsynlig. For Det Akademiske Kvarter huser ikke bare et mylder av studentorganisasjoner, men byr på tre etasjer med aktiviteter og fasiliteter.

 

Her finnes blant annet puben, Grøhndals flygel og pianolager, som ironisk nok aldri har hatt verken piano eller flygel. Den byr imidlertid på et godt utvalg av vin og pils, samt pubquiz på tirsdager og engelsk eliteseriefortball i helgene. Stjernesalen er kafeen der studentene kobler av både mellom og etter leseøktene. Nede i Teglverket holdes de største konsertene, og oppe i Storelosjen arrangeres både teaterforestillinger, stand up-show, debatter og de fleste andre kulturelle aktiviteter som studenter måtte ha interesse av.


 

Kvarteret byr også på en håndfull faste konsepter. Vi kan nevne StåOppjazz, som serverer mer eller mindre eksperimentell jazz til 30kr billetten, Headbangers Ballroom, som står i den mørke metallens navn, og ASF SUB, som graver frem kvalitetsband fra undergrunnen. Det spennende konseptet OperaCafé kan også være verdt å nevne. Dette inviterer til improvisasjon fra studentene ved Griegakademiet og musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester. Tradisjonell musikk i utradisjonelle omgivelser med andre ord.
 

Vi besøker Kvarteret på en lørdag da stedet arrangerer Helhus. Dette innebærer at du betaler en pris (30 kr), og kan bevege deg fritt mellom de mange aktivitetene som foregår i huset.

LES OGSÅ: Club Fantoft

Teglverket blir vårt første stoppested. Der har bergensbandet Herr Nilsson inntatt scenen, og fyller rommet med glad popmusikk. Ennå er det tidlig, men mange har funnet veien hit, og foran scenen er det allerede full aktivitet. Slett ikke dårlig, tenker vi, overbevist om at svenske Leif Karate vil bli hovedattraksjonen i kveld. Ettersom bandet nylig fikk platekontrakt på The Strokes-labelen Take Out Records, skulle man jo tro at mange studenter var nysgjerrige på hva disse har å tilby. Her viser det seg imidlertid at de lokale heltene er mer populære.

Da Leif Karate står for tur er det nemlig langt færre folk til stede. Synd både for band og publikum. For konserten rocker, og det er slett ikke umulig at vi som er tilstede triumferende kan fastslå om en stund at ”Jeg så på Kvarteret for 30 kroner”. Dessverre er ikke lydkvaliteten på topp denne kvelden, noe som er ødeleggende for en ellers fin konsertopplevelse.

 

LES OGSÅ: Hulen i Bergen


Etter konsertene i Teglverket er det tid for nok en liveopptreden i den langt mer intime Speilsalen. Her er  ASF SUB som står som arrangør, og denne gang er det Trondheimsbandet Apple Falls som får vise seg frem. Ikke mer enn et tjuetalls personer er på plass. Så er det vel heller ikke musikk for den brede lag av folket som serveres her. Kanskje blir det også for dystert for enkelte å høre musikk i Joy Division- gaten en lørdagskveld?

Noen later  til å være fornøyde, men langt høyere temperatur er det i Speilsalen der hip hop- konseptet Definition Of Ill finner sted. Her foregår det både dansing og åpenbar sjekking, noe som kan  være viktige ingredienser i oppskriften på en vellykket lørdagskveld. Vi kom derimot ikke for den slags, og sjekker heller stemningen i Maos Lille Røde. Her gjøres det klart for karaokekveld, noe vi også kan styre vår begeistring for. Kvelden avsluttes derfor med et rolig besøk i Puben, der vi blir enige om at Helhus på Kvarteret tross alt inneholder noe for enhver smak.