Stadig flere undersøkelser sier at utseendet spiller inn i ansettelsesprosessen. Jo penere du er, jo større sannsynlighet er det for at du ender opp med drømmejobben.

– Det er og blir en klar sammenheng mellom ditt utseende og din suksess. Har du et flott utseende og en bra kropp, vil du alltid stille foran i køen, både innen utdanningssystemet, yrkeslivet og i sosiale sammenhenger, sier fotograf og makeupartist Rolf-Ørjan Høgset.

Og Høgsets oppfatning er mer korrekt enn man kanskje skulle tro.

En dansk undersøkelse utført av Magasinet Arbejdsmiljø viser nemlig at hele en av fem personalsjefer har valgt bort jobbsøkere på grunn av utseendet.

Studien viser at tatoveringer, piercinger, overvekt og stil er faktorene som er med på å avgjøre hvorvidt du får jobben.

– Jeg har selv vært kraftig overvektig, og det var for meg en begrensning både i jobbsammenheng og sosialt. Jeg slanket bort 40 kilo og fikk et nytt liv. Det mest interessante med prosessen er hvor stor betydning det hadde for arbeidssituasjonen.

– Ikke bare for motivasjon og utholdenhet, men hvordan jeg opplevde større «hitrate» på salgsmøtene mine. 
Forskjellen var formidabel. Jeg skiftet ut garderoben og fikk ny frisyre, og forvandlingen var komplett, sier han.

Hos Høgset levner det liten tvil om at utseende spiller inn i jobbsøkerprosessen.

– Jeg er overbevist om at det betyr mye mer enn det de fleste vil innrømme. Jeg har erfart at utseende veier like mye som IQ og utdannelse i svært mange yrker.

 

 Ikke overrasket

Også andre undersøkelser viser at personer som har et utseende over gjennomsnittet har et fortrinn hos potensielle arbeidstakere. Lite profesjonelt, men ikke overraskende, mener direktør for Adecco Select, Guri Larsen.

– Jobbsøkere skal vurderes etter nøytrale, rettferdige kriterier, og det er ikke mange tilfeller der jeg kan tenke meg at utseende rimeligvis kan kalles det. Det er dessverre ikke overraskende at det er mange som gjør rekruttering uten gode, profesjonelle rutiner på plass, og da kan tilfeldigheter og irrelevante ting som utseende fort spille inn. 

– Bak disse tallene kan det jo også skjule seg diskriminering mot forskjellige grupper, sier Larsen.

Direktøren mener det er viktig å skille mellom fremtoning i form av klær og hygiene, og utseende. Det er viktig å gi et godt inntrykk når man søker jobb, og det gjelder også personlig opptreden.

Hun påpeker at man bør velge klær med flid og presentere seg fra sin beste side. 

– Men dersom en kvalifisert jobbsøker har forberedt seg godt, og ikke får jobben fordi den som ansetter ikke synes han eller hun ser «riktig» ut, da skyldes dette bare uprofesjonalitet og manglende erfaring fra dennes side. 

– En god rekrutterer burde vite å se forbi om de ikke liker sveisen til en jobbsøker, poengterer Larsen. 

 

 

Menneskelige drivkrefter avgjør

For Høgset var responsen enorm etter at han bestemte seg for å «ta tak i seg selv».

– Jeg merket en svært stor endring i jobbsammenheng i forhold til respekt og imøtekommenhet fra alle jeg omgås, og i tillegg ble mitt sosiale liv dramatisk forbedret. Jeg fikk en ny start, sier han.

Hvorfor tror du utseende og kropp har fått så stor betydning i dagens samfunn?

– Det er helt naturlig og har vært det i all tid. Sult og seksualdrift er våre to viktigste drivkrefter som mennesker - å undergrave betydningen av kropp, stil og utseende strider mot all fornuft. Vi mennesker er forskjellige, hvorfor prøve å skjule det?

Og i følge Høgset er det også drivkreftene som er avgjørende for hvorvidt man får en stilling man har søkt på.

– Det har med menneskets naturlige drivkrefter å gjøre. Alle lar seg sjarmere av en tiltrekkende person, og overser derfor eventuelle svakheter og feil ved denne. I tillegg man lar seg lettere imponere av vakre personer, det påvirker til og med hormonene våre, sier han.

 

Ytre fremtoning ikke uten betydning

Direktør Larsen tror at ukvalifiserte rekrutterere spiller inn på valg av arbeidstaker.

– Mange som ikke er kvalifiserte som rekrutterere har allikevel rekruttering som del av sine oppgaver. Det viser seg at denne gruppen ofte velger søkere som minner om dem selv.

– Det kan jo hende at det er det som også reflekteres her, at de velger kandidater som har en fremtoning som passer deres egen smak.


Hun tror allikevel at utseendet kommer langt ned på vurderingslisten av en aktuell jobbsøkerkandidat.

– Kompetanse, erfaring og personlighet er helt klart det mest avgjørende. I tillegg er presentasjon viktig, og dette gjelder alt du gjør i søknadsprosessen, fra CV til fremtoning på intervju. Det er viktig å vise at du virkelig vil ha jobben.

– Dette gjøres ikke bare gjennom hva du sier på intervjuet, men vises også ved at du legger flid i jobbsøknaden og at du møter opp presis, i tillegg til at du er ren i tøyet.


Til tross for at utseendet ikke legges stor vekt på hos Adecco, understreker Larsen at den ytre fremtoningen kan telle negativt.

– Overvekt har ingenting å si. Piercinger og tatoveringer kan nok virke negativt inn dersom det er et veldig formelt miljø man søker seg inn i, men er i utgangspunktet ingen «dealbreaker».

– Men dukker du opp til intervjuet i flekkete klær og med skittent hår, kan det sees som at du ikke tar intervjuet og jobbsøkerprosessen seriøst.

– Vær deg selv, men velg noen av de mer konservative klærne dine på jobbintervju. Tenk på hvem du skal møte, råder hun.


Hva tenker du om bilde på CV-en?

– Her er det ingen fasit. Dette er smak og behag, og er du i tvil kan du fint utelate bilde. Men er det mange søkere til en stilling, kan det være lurt å legge ved et bilde på din CV.

– Et bilde kan være med på å gi CV-en din et personlig preg og gjøre at den skiller seg ut og blir husket, avslutter Larsen.