Slovakia og spesielt studentbyen Martin er et yndet studiested for nordmenn og spesielt for fremtidige norske helsearbeidere. Det er nok ikke så rart, for i tillegg til at inntakskravene på medisinstudier i Slovakia er lavere enn i Norge, er prisene også i høy grad det samme.
 
Landet byr også på en fin blanding av nytt og gammelt. Her finner du store majestetiske slott, gamle trekirker, små, koselige landsbyer og et rikt studentmiljø. Kanskje er Slovakia også studielandet for deg?
 

LES OGSÅ: Ti ting du bør oppleve som student i Slovakia

 
Utdanningssystem 
 
 Fakta om Slovakia
 
OFFISIELT NAVN: Slovenská Republika
 
NORSK NAVN: Den slovakiske republikk
 
STATSFORM: Republikk i Europa
 
AREAL: 49 036 km²
 
INNBYGGERTALL: 5 398 000 (2011)
 
HOVEDSTAD: Bratislava
 
NASJONALDAG: 1. September
 
STATSOVERHODE: Andrej Kiska
 
STATSMINISTER: Robert Fico
 
 
(Kilde: www.snl.no)
I fjor var det 538 norske studenter som valgte å ta studiene sine i Slovakia. Til tross for 19 utdanningsinstitusjoner er det spesielt to byer som skiller seg ut som studentbyer, Martin og Kosice. Det er også noen få norske studenter i hovedstaden, Bratislava. Hele 454 av de norske studentene som var i landet i fjor studerte medisin.  
 
En bachelorgrad tar i Slovakia mellom tre og fire år å gjennomføre, og skoleåret starter som regel i midten av september og avsluttes i slutten av mai. I eksamensperiodene i januar og juni er det ingen undervisning og ellers får studentene juleferie, påskeferie og sommerferie, samt noen langhelger med fri midt i semestrene.
 
 

Søknadsprosesser og frister

 
Du søker om plass på studiet direkte til universitetet du vil studere ved og finner søknader på nettsidene deres. Søknadsfristene er som regel en gang i slutten av februar eller begynnelsen av mars. 
 
Noen studiesteder vil be om motivasjonsbrev, intervjuer (kan gjøres over Skype), anbefalingsbrev eller opptakstester. Noen vil også kreve at vitnemålet ditt er oversatt av en godkjent oversetter i Slovakia, så sjekk opp dette før du ordner oversettelse i Norge. 
 
Sjekk også med studiestedet om du trenger å ta en språktest. Dette kommer an på hvilket språk du skal studere på. Om du skal gå et studie som holdes på engelsk, kan det være du slipper unna om du har en firer i engelsk på vitnemålet, men det er vanlig å måtte ta en TOEFL- eller IELTS-test uansett. 
 
TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter på studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her.
 

 
Godkjenning av studiet
 
år du skal studere i utlandet er det viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte. Derfor er det viktig å også passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.
 
Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet. Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor. Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.  
 

LES OGSÅ: Medisin- og helsefag i utlandet? Dette må du vite før du søker


 
Studiekostnader og finansiering 
 
Du må betale skolepenger om du skal studere i Slovakia. Prisene varierer, men medisinstudiet koster for tiden mellom 50 000 og 60 000 norske kroner i året. 
 
Basisstøtten du får fra Lånekassen er på 97 850 kroner. Du kan også få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger om du studerer ved et godkjent lærested i Slovakia. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker om du skal studere på tsjekkisk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilrettelegging

LES OGSÅ: Alf Tore studerer medisin i Slovakia

 

 
Karaktersystem
 
 
I Slovakia brukes en karakterskala som går fra 1 til 5, der 5 er stryk og 1 står for ”outstanding”. 
 
 

Bolig 

 Nyttige linker: 
 
Finne studier i Slovakia: Studievalg.no
 
Studier på engelsk:
 
Påmelding til språktester:
 
Andre nyttige linker: 
 
Det er forholdsvis enkelt for studenter å finne en leilighet å leie i Slovakia, men pass på å få leiekontrakt og at du ikke betaler for mye.
 
De fleste norske studentene bor i den lille byen Martin og flesteparten flytter inn på studentinternat i noen uker før de finner egne leiligheter. Internat tilbys også i Kosice og studiestedet kan ordne med dette på forhånd slik at alle får plass. På Campus deler du kjøkken og bad med andre og du får bo her for mellom 700 og 1000 kroner i måneden. I følge Ansa velger likevel de fleste norske studenter etter hvert å ordne seg egne kollektiv.  
 
Den enkleste måten å finne leilighet på er å kontakte ulike byråer i byen. Det er også vanlig at man hjelper huseieren å finne en ny leietaker når man selv skal flytte ut. 
 
Leieprisene varierer selvsagt, men du vil ikke trenge å regne med stort mer enn et par tusen i måneden om du bor i kollektiv i sentrum. 
 
Sjekk gjerne ut GoDilio.com for hjelp med både bolig og andre ting du som internasjonal student trenger. Kontorene deres finner du i Martin. 

 
Språk
 
Mange studiesteder tilbyr studier på Engelsk eller andre språk og du finner en oversikt over studiesteder som tilbyr dette på Slovak Academic Information Agencys nettsider eller på office.studyin.sk.
 
Om du skal studere på engelsk kan du bli bedt om å ta en språktest. Det er da vanlig å ta en TOELF- eller en IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  
 
Skal du studere på slovakisk kan Lånekassen gi støtte til et språkkurs eller et tilretteleggingssemester du går før du starter på studiet. Støtten til et tilretteleggingssemester utbetales som lån der 40 prosent kan gjøres om til stipend. Dette forutsetter at du går en hel, godkjent grad i Slovakia innen et år etterpå, at språkopplæringen foregår i Slovakia, er et fulltidskurs som går over minst tre måneder og er offentlig godkjent i undervisningslandet. Du kan også få utbetalt et stipend til et minimum fire ukers språkkurs før undervisningen starter.

 
Prisnivå
 
I Slovakia finner du noen av de laveste prisene i Europa og det er ikke veldig vanlig, ei heller nødvendig å jobbe ved siden av studiene. Du klarer deg fint på støtten fra Lånekassen og det sommerjobben måtte ha fylt lommeboka med. Du kan fint unne deg et måltid ute for 40-50 norske kroner og betaler under en tier for en halvliter. En bussbillett koster rundt 6 kroner, mens kinobilletten må du ut med over en femtilapp for. 
 
Under ser du priseksempler på ti varer så du kan sammenligne med prisene i Norge. Dette er gjennomsnittspriser og kan variere i takt med endringer i valutakursen. Disse tallene er hentet november 2014.
 
 
Varekjøp Pris i Norge Pris i Slovakia
1 kinobillett 110 kr. 57 kr.
1 liter melk 15 kr. 6,50 kr.
1 bussbillett 30 kr. 7,50 kr.
1 flaske vin (middels standard) 120 kr. 35 kr.
1 cappuccino 33 kr. 13,50 kr.
1 par Nike-sko 1067 kr. 540 kr
1 kg kylling 103 kr. 45 kr.
1 måltid fastfood 95 kr. 43 kr.
Husleie 1-roms leilighet pr. mnd. i sentrum 10270 kr. 4285 kr.
Treningssenter pr. mnd. 466 kr. 266 kr.
 
(Kilde: Numbeo.com)
 
 

LES OGSÅ: Stor Slovakia-quiz

 

Praktisk informasjon 

Dilio har kontorer i Martin og er en organisasjon som jobber med å hjelpe studenter med det meste en måtte trenge hjelp til når man skal studere i et annet land. Ellers er ANSA alltid behjelpelige.

 
Kultur
 
Slovakia er et koselig lite land midt i hjertet av Europa som grenser til Polen, Ungarn, Tsjekkia og Østerrike. Landet består av høye fjell, flott natur, varme sommere og kalde vintere. Dette lokker mange skientusiaster og turgåere til landet hvert år. Selv er slovakene, i likhet med tsjekkerne svært glad i ishockey og er blant verdens beste nasjoner innen sporten. 
 
Ellers er den slovakiske kulturen nokså lik den vi finner i Norge. Slovakene er generelt koselige mennesker som er stolte av landet sitt, gjestfrie og nysgjerrige på oss nordmenn.  
 
Slovakene er også veldig glade i rock og jazz og spesielt i Bratislava finner du mange gode rockeklubber og jazzkafeer. Studentene preger bylivet og det er svært behagelig for lommeboken å gå på byen i Slovakia.