(StudentTorget.no):

Navn: Amalie Berg

Alder: 26 år

Fra: Kongsvinger

Studerer: Master i solcellefysikk ved UiO.

Aktuell med: Studentrepresentant i Forskerforbundet

Hei Amalie! Fortell litt om hva vervet ditt som studentrepresentant i Forskerforbundet går ut på?

Enkelt og kort går det ut på å informere om og rekruttere studenter til Forskerforbundet.

Hvordan ble du aktiv i Forskerforbundet?

Jeg meldte meg inn som medlem og var på arrangementene deres. De virket kule og da jeg fikk en epost en dag om at de søkte en studentrepresentant, hev jeg meg over muligheten.

Det kan være vanskelig for forskere å få fast jobb, og Forskerforbundet mener at forskere i Norge har for lav lønn. Hvorfor bør man likevel satse på en karriere innen forskning?

Forskning er morsomt, meningsfylt og viktig for vår framtid. Som forsker skaper du en liten bit med resultater som potensielt kan brukes hvor og når som helst av andre mennesker.

I 2015 var bare 26,7 prosent av norske professorer kvinner, og andelen kvinnelige forskere er fremdeles lavt. Hva kan man gjøre for at flere kvinner skal satse på å bli forskere?

Vi må sette oss inn i hvordan kvinner og menn er ulike i yrkeslivet. Så må vi bruke den informasjonen til å legge til rette for at kvinner skal kunne oppleve at de blir møtt på passende og trygge premisser. Dette gjelder jobbsøkerprosessen, arbeidsvilkår, arbeidsmiljø osv.

Hva er det beste med å studere?

Å lære. Og da tenker jeg ikke bare på lære ved å studere, men også å lære om seg selv og prøve å finne ut hvor man hører hjemme.


Hva er det verste med å studere?

Ensomhet er det verste med å studere. All friheten, den som er noe av det beste med studietida, fører med seg en følelse av å være både ensom og i en overgangsetappe til et annet liv som du ikke aner hvordan blir.

Hvilket utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?

Jeg er utrolig lite på byen. Jeg foretrekker middager og brett- og kortspill med venner, kino og teater og sånt. Jeg er nok litt sær. Det er intet nytt.


Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

Jeg ville hatt med Albert Einstein for hans fascinerende og originale kreativitet, Else Kåss Furuseth for å holde latteren løstsittende og min historisk superkule og effektive tante Anja Fyksen Lillehaug, for å sørge for at vi faktisk fikk gjort noe. 

LES OGSÅ: – Det er et privilegium å være student

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

Helium av Sia. Jeg opplever at jeg lever i en tid hvor det å være selvstendig og selvrealisert er utrolig viktig. Det er vel og bra, men selvstendighet må ikke blandes med uavhengighet. Intet menneske er en øy, som en luring sa en gang.