(StudentTorget.no):

Navn: Vetle Wang Soleim
Alder: 24
Fra: Smøla kommune i Møre og Romsdal
Studerer: Master i rettsvitenskap ved UiO

La meg først gratulere deg med stortingsplassen! Hvordan føles det å ha kommet inn på Stortinget?

Det er ganske sykt. Det var mange faktorer som skulle klaffe for at jeg kom til å få en plass på Stortinget, så det var både litt uventet og en veldig positiv overraskelse! Men vi hadde jobbet hardt og jevnt gjennom hele valgkampen, så vi håpte jo selvfølgelig på dette resultatet. Nå er jeg veldig spent og gleder meg stort til å ta fatt på vervet!

Hva var det som fikk deg til å bli engasjert i politikken?

Jeg engasjerte meg tidlig i elevråd og ungdomsråd, og derfra så ballet det litt på seg, kan man si. Drivkraften er nok at hvis jeg ser andre måter å gjøre ting på, eller noe som må forbedres, mener jeg at det eneste som kommer til å gjøre en forskjell er at man engasjerer seg. Det er mange som setter seg i sofaen og bare klager, men det gjør jo ingen nytte!

Hva blir det viktigste arbeidet for deg i tiden fremover?

Det viktigste nå blir å sette meg inn i den komiteen jeg skal sitte i og saksområdet. Og så er det klart at det er viktig å være en tydelig stemme for det vi som unge mener er viktigst, og studentpolitikk er helt klart en stor del av det! Dessuten vet vi at Norge må forberede seg på at oljeformuen ikke varer for alltid, og der er det gjerne vi unge som er de viktigste pådriverne for å gjøre endringer som gjør at det blir penger nok til vår egen pensjonisttilværelse.

Les også: Vurderer du å studere juss? Les dette først!

Hvordan er det å kombinere studiene med å være aktiv i organisasjonslivet?

Det er mye vinn-vinn i å kombinere engasjement og politikk. Som folkevalgt ser man det lovverket man studerer i praksis ofte! Dessuten får du et veldig stort nettverk som er meget kjekt å ha senere i livet også. Men det er klart at det er slitsomt og mye arbeid å kombinere de to tingene.

Hva er det beste med å studere?

Jeg er jevnt over nysgjerrig i det meste, og det jeg liker best er å ha muligheten til å dra på forskjellige seminarer, øl-kvelder med ulike tema, debatter osv. Alltid kjekt å lære seg noe nytt og få utvidet nettverket sitt!

Hva er det verste med å studere?

Det er vel kanskje det å komme seg gjennom pensum jevnt, og klare å unngå skippertakene. Jeg har prøvd dette noen ganger nå, men med engasjement ved siden av studiene har jeg vel bare kommet til ro med at et visst skippertak vil man alltid ha på slutten.

Les også: Norsk student vant FN-pris

Hvilket utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?

Du spør en student som samtidig har vært lokalpolitiker, kandidat til Stortinget og hatt en deltidsjobb, så jeg er vel ikke en som har fått et ”fast” utested! Men jeg synes Lawo sin uteservering ved Nationaltheatret er utmerket.

Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

Jeg ville først valgt Kåre Willoch – fordi han har en fantastisk evne til å sette det lille inn i store sammenhenger og nye perspektiver.
Deretter vil jeg tatt med meg noen som kan det jeg studerer bedre enn meg – så la oss ta med regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.
Til slutt ville jeg tatt med meg Jon Almaas – vi trenger litt humor og debatt!

Les også: 10 steg til mer selvdisiplin i studiehverdagen

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

Sjansene var ikke store for at jeg kom inn på Stortinget, så når det nå skjedde må jeg nesten velge ”Fy Faen” med Hkeem, Temur.