(StudentTorget.no):

Navn: Gabrielle Legrand Gjerdset

Alder: 28

Utdanning: Master i historie, bachelor i europastudier

Studiested: Universitetet i Oslo

Stilling/tittel: Styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO)

Aktuell med: Ble nylig kåret til «Oslos mektigste student» av studentavisa Universitas

Hvordan var det å bli kåret til «Oslos mektigste student»?

Når de først skal gjennomføre en slik kåring var det jo gøy å komme ut på topp! Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger i etterkant, og det har jeg satt stor pris på. Men det er mange flere forhold enn enkeltpersoner med i bildet. Styrestudentene i SiO har mye innflytelse fordi man jobber langsiktig og klarer å prioritere tiltak over flere år. I studentdemokratiet ellers er det ofte nye mål hvert år, og da rekker man knapt få ut budskapet før året er omme.

LES OGSÅ: Oda er leder av FN-studentene Norge

Hva er de viktigste arbeidsoppgavene dine i denne rollen?

Det viktigste er å sørge for at styremøtene gjennomføres på en god måte, og at diskusjonene holdes på et strategisk nivå. Vi peker retning for en organisasjon med 600 ansatte som alle jobber for å skape en bedre hverdag for alle studenter. Som styreleder har du også et ansvar for å følge opp mediebildet og politikken, og ikke minst er jeg sjef for administrerende direktør!


Hvorfor ville du søke deg til denne stillingen samtidig som du var student?

SiO er studentstyrt. Studentene har flertallet i styret, og styreleder er alltid student. Siden 1939 har vi studenter finansiert og styrt vårt eget velferdstilbud, og det er en unik ordning jeg syns vi skal være stolte av!

Jeg har alltid vært engasjert i lik rett til utdanning. Det er kanskje en klisjé, men kunnskap gir makt. Samskipnaden er et av de viktigste virkemidlene for å sikre lik rett til utdanning gjennom å tilby studenttilpassa boliger, mat, trening, helsetjeneste og så videre. Er det ett sted man har praktisk innflytelse på studentlivet i Oslo, så er det i SiO. Derfor ble jeg motivert til å stille som leder.

Hvordan er det å kombinere studier med denne jobben?

Det har gått fint å være i SiO-styret samtidig som jeg har studert. Jeg mener det er viktig at styremedlemmene er mye på campus for å se hvilke behov studentene har.

LES OGSÅ: Dette kan du tape på å jobbe som student

Hva er det beste med å studere?

Det å kunne fordype seg i temaer du syns er spennende. Spesielt gøy var det å ta mastergrad i historie, der du leder et stort forskningsprosjekt over to år. Jeg føler ofte på det at det er et privilegium å kunne være student i Norge, hvor vi har sterk akademisk frihet og gode rammer for studentene. Også får man selvsagt mange nye, gode venner man ikke ville truffet ellers!


Hva er de største utfordringene eller bakdelene ved det å være student?

Økonomien er helt klart en utfordring, men man lærer seg heldigvis spareknep og billige middager fort, slik at man får prioritert øl. For mange er det også en stor overgang å flytte hjemmefra og inn i en ny by til et universitet uten særlige faste rammer. I SiO har vi helsetjeneste og rådgivning hvor studenter som syns det er utfordrende å være student kan henvende seg.

Hvilke utesteder pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?

Jeg er ofte på Kulturhuset, der er det nok øl, sitteplasser og arrangementer til at man ikke går lei. Jeg er også stadig vekk på den hyggelige nabolagspuben Egget på Rathkes plass. I tillegg har jeg det alltid gøy når jeg stikker innom Det Norske Studentersamfund på Chateau Neuf – anbefales for deg som er fersk student!

LES OGSÅ: Ida-Sofie hjelper deg ut av luksusfella

Du kan velge tre mennesker, levende eller døde, til din kollokviegruppe. Hvem velger du og hvorfor?

Jeg må helt klart invitere venstremann og statsminister Johan Sverdrup, som jeg skrev masteroppgaven min om. Det hadde vært veldig interessant å høre hans reaksjoner på hvordan norsk parlamentarisme praktiseres i dag. Det er ikke sikkert han ville likt et så sterkt Storting som vi ser i dag.


Deretter ville jeg invitert feministpionéeren Betzy Kjelsberg, både for å høre om hvordan det var å kjempe kvinnekampen for 130 år siden, men også for å høre hva hun tenker om sitt oldebarn Siv Jensens såkalte feminisme.

Til slutt ville jeg invitert partileder Trine Skei Grande. Som leder av Venstre er det hun som forvalter deler av arven til både Sverdrup og Kjelsberg, men jeg tror ikke de gamle ville vært enige i alt Venstre gjør. Som politisk interessert historienerd er dette en middag jeg gjerne skulle deltatt på.

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

Nå er jeg ferdig utdanna, går av som SiO-styreleder til jul og har startet i min første fulltidsjobb, så ”endring” beskriver livssituasjonen ganske godt. Derfor David Bowie og Changes.

Klikk her for å se studentrabatter i Norge