(StudentTorget.no):

Fysikkstudenten Hanna Flood har selv studert mange år i utlandet og vært en del av styret i ANSA - Association of Norwegian Students Abroad. Nå tar hun steget opp til ledervervet i organisasjonen, og har allerede planene klare for året som kommer.

 

– Det aller viktigste kommer til å være å fortsette arbeidet med å fremme utenlandsstudentenes interesser og spre det gode budskap om hvor bra det er å studere i utlandet, for det er det for få som er klare over! sier hun.

 

Flood forteller at hun var med i ANSA mest for den sosiale biten i starten, men at hun etterhvert så viktigheten av arbeidet organisasjonen gjør for studenter utaskjærs.

 

– Mitt første møte med ANSA var under ANSA UK sin karrieredag i London, hvor jeg møtte utrolig mange hyggelige mennesker. I starten var jeg mest med i ANSA for det sosiale, men etter hvert innså jeg hvor viktig arbeidet vi gjør er. Jeg tror det å skape en bedre studiehverdag for de som allerede er ute gjør at flere vil dra ut, og det var det som fikk meg ordentlig engasjert.


 

Utenlandsstudier ikke en reell mulighet for alle

Det har blitt stadig dyrere for nordmenn å studere i populære studiedestinasjoner som USA, Storbritannia og Australia. Over 300 norske studenter har en gjeld som overstiger en million kroner, ifølge Lånekassen. Majoriteten av disse studerer i utlandet.

 

ANSA vil ha tiltak på plass for å minke gjeldsbyrden på norske studenter i utlandet.

 

– Det aller viktigste tiltaket vil være å øke andelen av skolepengene som blir gitt i stipend. Det at utenlandsstudenter ofte ender opp med mye gjeld etter studier kan virke avskrekkende for andre som ønsker å dra ut, noe Norge ikke kommer til å være tjent med i det lange løp, mener Flood.

 

Les også: Stadig flere studenter med milliongjeld

 

– Jeg har selv fått utrolig mye fint ut av å studere i utlandet, og synes det er trist at det å reise ut ikke er en reell mulighet for alle.

 

Slipper å velge mellom ANSA og studier

De fleste som har forsøkt å kombinere verv, deltidsjobb og studier vet at det kan være vanskelig å få kabalen til å gå opp.

 

– I starten var det litt krevende, men jeg tror man fort kommer inn i en rutine slik at man til slutt ikke skjønner hva man gjorde med all fritiden man hadde før man ble med i organisasjonslivet! forteller Flood.


 

Som president i ANSA kan hun heldigvis vie all sin tid til studentenes ve og vel.

 

– Presidentvervet i ANSA er heldigvis et frikjøpt fulltidsverv, så nå slipper jeg i hvert fall å velge mellom ANSA og studier (selv om jeg som regel valgte ANSA uansett), forteller hun.

 

Når vi spør Flood hva som er det beste med å studere, understreker hun nettopp hvordan man som student har mer fritid til å disponere sin egen tid, og at det er mange ting hun ikke hadde fått tid til å være med på med en ni til fire-jobb.

 

Les også: Slik får du mer selvdisiplin i studiehverdagen

 

Likevel kan det bli vanskelig å få tid til alt det spennende som foregår i studietiden.

 

– Det verste med å studere er nok at man fort kan føle man ikke strekker helt til. Man har jo ikke tid til alt, så av skole, sosialt liv, verv, og søvn er det alltid noe som blir prioritert ned. For meg var det som regel det siste, innrømmer Flood.

 

Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

– Som en ekte fysikknerd selv hadde det vært utrolig kult å ha med Stephen Hawking og Albert Einstein, men mer enn tre fysikere i en og samme kollokviegruppe kan nok bli litt mye. Så sistemann hadde nok blitt Gordon Ramsay, så han kan kjefte på meg når jeg blir ukonsentrert.


 

Til slutt spør vi Flood om hvilken låt som beskriver hennes livssituasjon nå. Valget faller på ingen ringere enn selveste Hannah Montana.

 

– Jeg har aldri vært i en slik rolle før, så jeg er nok av og til litt redd for å trå feil. Da kan sangen ”Nobody’s perfect” fra min barndomshelt Hannah Montana komme godt med! avslutter Flood.