M alin Vik Gregor (24) ble akkurat ferdig med sitt siste år med kriminologi på The University of the Sunshine Coast i Australia.

Hun hadde først planlagt å studere i USA, men endte tilslutt opp med å studere på USC. Det som skulle være seks måneder ble raskt til en hel bachelor.

Jeg vurderte lenge å dra til USA for å trene friidrett og studere samtidig, men i samråd med Kilroy begynte jeg etterhvert å se på muligheter i Australia ettersom jeg hadde hørt mye bra om det.

 

Utveksling i Australia

Navn: Malin Vik Gregor

Alder: 24

Utdanning: Bachelor of Criminology and Justice with a Minor in Sociology

Studiested: University of the Sunshine Coast (USC), Queensland, Australia.

Aktuell med: Malin ble akkurat ferdig med å studere kriminologi på The University of the Sunshine Coast i Australia og driver med stavhopp.

Nå jobber hun og vurderer å ta en master på USC.

 

Ved siden av studiene er Malin stavhopper. Det var derfor naturlig å ta med entusiasmen for sporten videre i livet. Da hun kom i kontakt med den australske proffutøveren Ray Boyd, var det lite spørsmål om hvor reisen ville gå.

Jeg gjorde mye research selv, hvor jeg etterhvert fant min nåværende trener i stavhopp, Ray Boyd, som sa jeg var velkommen til å trene med dem. Jeg fant så ut at University of the Sunshine Coast (USC) var der de holdt til, så det ble derfor et lett valg.

Jeg fikk god hjelp av Kilroy, og seks måneder senere satt jeg på et fly ned til Australia for å begynne mitt «Study Abroad» semester, forteller hun.

 

Foto: Malin Vik Gregor 


 

Livet på andre siden av kloden

Australia har mye å by på som studiested.

Hun forteller om et fantastisk land som tar deg imot med åpne armer. Det tar ikke lang tid før man føler seg hjemme blant nye venner, forteller Malin.

Jeg tror det beste med å studere i Australia er at det er et land med en utrolig flott kultur og landskap. Jeg bor på østkysten, én time nord for Brisbane, som heter Sunshine Coast, hvor man har flere mil med strender og et tropisk klima.

Folk er utrolig hyggelige og jeg har ikke hatt noe problem med å bli kjent med folk, spesielt fordi man enkelt kommer i snakk med folk enten på matbutikken, på skolen eller på gata. Jeg tror nok jeg ikke hadde forventet helt hvor fint det skulle bli å studere her, spesielt på USC, i og med at de tar veldig godt vare på internasjonale studenter og hjelper deg med å føle deg hjemme, sier Malin.

Det er ikke bare-bare å bosette seg så langt unna hjemlandet.

Australia er selvfølgelig et land som er langt unna Norge og ting kan ofte oppleves som litt skremmende og annerledes i begynnelsen, men når man tilbringer litt tid her nede og får seg venner, så blir tiden der nede fort mye lettere og går dessverre altfor fort!

 

Foto: Malin Vik Gregor 


 

Forskjellige skolesystemer

To land på to forskjellige sider av jordkloden. Malin har ikke studert ved et universitet i Norge selv, men merker allikevel noen forskjeller.

Skolesystemet er blant de tingene som skiller seg ut. I Norge varer semestrene fra august til desember og fra januar til juni.

Ettersom jeg ikke har studert på et norsk universitet før jeg kom hit, så har jeg ingen erfaring med hvordan forskjellene ville vært for meg.

I Australia er det en annen type hverdag enn den vi er vant til i Norge. Feriene til Malin var plassert i måneder der norske studenter vanligvis ville hatt fri.

Det er mange ting som er annerledes her. Semestrene på USC er delt inn i semester 1 (februar-juni) og semester 2 (juli-november), noe som gjør at vinterferien din blir i juni/juli mens sommerferien blir fra midten av november til midten av februar, forteller Malin.

De fleste kurs har normalt to oppgaver som leveres inn i uke 5 og uke 10, og noen av kursene kan ha en eksamen eller andre oppgaver på slutten i uke 13.

Karakterene er også vektlagt annerledes.

Det jeg tror kanskje er den største forskjellen, og som jeg vil tro gir deg litt mindre stress, er at eksamen på slutten av semesteret ikke utgjør hele karakteren din. Som oftest er oppgave 1 og 2 verdt 60-70% av karakteren til sammen, mens eksamen kan være verdt rundt 30-40%, sier Malin.

Du kan faktisk bestå mange av fagene før eksamen!

 

Foto: Malin Vik Gregor 


 

Et skreddersydd og tilrettelagt opplegg

Det å kombinere stavhopp på et profesjonelt nivå og ikke falle bak med pensumet var ingen enkel sak, men på grunn av den fleksible timeplanen, kunne Malin disponere tiden nøyaktig slik hun ville.

Heldigvis oppdaget jeg fort at USC lar deg sette opp timeplanen etter ditt behov, noe som gjør at du kan planlegge dette rundt trening og andre fritidsaktiviteter. Hver student studerer fire fag hvert semester, som består av en forelesning og en gruppetime.

Balansen var viktig. På tross av at Malin er opptatt av å prestere innenfor stavhopp, var det samtidig viktig for henne å kunne prestere akademisk også.

Når du velger timene dine, har de ofte 2-4 forskjellige tider eller dager du kan velge mellom, så dette har hjulpet meg veldig med å kunne balansere trening og studier.

LES OGSÅ: – Jeg har vokst opp med muligheter ethvert barn kan drømme om

 

Tar godt vare på internasjonale studenter

Skolens oppfølging er meget god, og de tar godt vare på de internasjonale studentene. Dette kommer godt med under de vanskeligste tidene, spesielt når man er stresset.

Skolen tilbyr tjenester i tillegg til andre hjelpemidler, som hjelp online eller på biblioteket.

Jeg har nå gjennomført min bachelorgrad i kriminologi, og lærerne som jeg har hatt opp igjennom årene har vært veldig hjelpsomme. Jeg har vært kjempefornøyd med det.

I tillegg har deltakelsen i programmet HPSA gitt henne muligheten til å forenkle den hektiske hverdagen.

USC High-Performance Student Athlete program (HPSA) programmet er for viderekommende og profesjonelle utøvere som går på USC.

Den finansielle støtten har vært en stor hjelp og en motivasjonskilde, sier Malin.

Du får masse hjelp gjennom dette programmet ved at internasjonale studenter får $500 i året som støtte (3000kr), gratis treningssenter på USC, gratis parkering (koster normalt $200 i året) og tilbud om fysioterapi, kostholdsråd, foredrag osv.

Programmet er ment for atleter innenfor ulike sporter og kan anbefales på det sterkeste.

Det har vært et kjempeprogram for meg å være med i, og dette kan spesielt være aktuelt for friidrettsutøvere, syklister og svømmere i Norge som ønsker å satse i utlandet.

Det er flere fotballspillere, golfere, surfere og andre atleter som er med i programmet (150 utøvere totalt). Du kan lese mer om programmet her.

 

Foto: Malin Vik Gregor 


 

Tanker om studielivet

Malin trives godt med studentlivet, men visste ikke hvor bra det er før hun begynte å studere selv.

Da jeg var yngre og gikk på videregående, kunne jeg ikke vente med å bli ferdig og begynne å jobbe. Jeg jobbet så i to år før jeg dro til USC.

Jeg tror at man etterhvert innser at det å være student er litt av en tid! Man blir kjent med mange folk fra andre land, får nye venner, studerer det du ønsker å studere, og har en god del fritid. Jeg har elsket å være student!

Hun trekker også fram utfordringene studentlivet har å by på:

Jeg vil si at perioden mot slutten av semesteret noen ganger kan være slitsom og stressende, og kan ofte gå på bekostning av andre ting. Samtidig tror jeg ikke at jeg kan si det er noe direkte negativt med å være student, i hvert fall ikke på USC.

Malin har akkurat fullført bachelorgraden i kriminologi og jobber nå på USC International med rekruttering av internasjonale studenter.

Jeg skal fortsette å jobbe der framover, siden jeg trives veldig godt. Jeg vurderer å ta en master om et par år også, på USC, fortelle Malin.

Med treningen fortsetter satsingen og jeg gleder meg til en ny og forhåpentligvis skadefri sesong!


 

Hvis du kan velge tre mennesker - levende eller døde - til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

Jeg vil kanskje velge de jeg bor med for øyeblikket, i tillegg til kjæresten min, ettersom vi er en veldig god gjeng og finner på mye morsomt når vi ikke studerer eller jobber, sier Malin.

På universitetet har jeg ofte hatt utbytte av å studere mye selvstendig med oppgaver, men jeg har mange venner som studerer kriminologi også, og vi hjelper hverandre mye.

Jeg kjenner to jenter fra Australia som heter Chloe, og de studerer også kriminologi og jus, så det er alltids noen å lene seg på.

Sara er også en god venninne av meg som studerer business og det er alltids greit å henge med noen som kanskje ikke studerer det samme som deg for å gi deg litt mer perspektiv på ting, både på skolen og på fritiden!

LES OGSÅ: Ukas student er leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus

 

 Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

«These days» av Rudimental.