(StudentTorget.no):

 

Silje Skyttern går sisteåret av en mastergrad i sivilingeniør i energi og miljø på NTNU i Trondheim. Nylig ble hun valgt til ny leder av NITO Studentene. NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer, med bachelor, master og høyere grad (NITO). Studentorganisasjonen NITO Studentene, som er for dem som studerer ingeniør- og teknologifag, har 13.000 medlemmer og lokallag på 23 studiesteder (NITO).

 

– Jeg ble medlem i NITO i løpet av fadderuken i førsteklasse.  Hvis jeg husker rett, så meldte jeg meg inn delvis på grunn av kurs og arrangementer NITO Studentene arrangerte på skolen, og delvis på grunn av kalkulatoren jeg fikk i medlemsgave, forteller hun.
 
Siden Silje ble tillitsvalgt våren 2017 har hun vært styremedlem og lokallagsleder ved lokallaget i Trondheim. De siste to årene har hun sittet i sentralstyret, som er det nasjonale styret til NITO Studentene, og består av syv studenter og en frikjøpt leder.

 

– Der har jeg hatt rollen som regionsansvarlig, og det siste året som organisatorisk nestleder, forteller Silje.

 

LES OGSÅ: Barn oss imellom jobber for tverrfaglig samarbeid

 

Ville få erfaring, og jobbe med organisasjon og politikk på heltid

– Jeg ville stille som leder fordi jeg tror det vil være veldig lærerikt og givende å jobbe med organisasjon og politikk på heltid, samtidig som det er en mulighet man bare får én gang. 


 

Hvordan føltes det å bli valgt som leder?

 

– Det føltes alt i alt veldig bra, og jeg er veldig takknemlig for å ha fått tilliten fra landsmøtet til å lede organisasjonen. Selv om det ikke var noen motkandidater, så kjente jeg fortsatt på nervene og spenningen før valget skulle gjennomføres, og jeg var veldig lettet og glad da resultatet var klart, forteller Silje.

 

Som leder av NITO Studentene er man frikjøpt på fulltid, og man jobber med den daglige driften av organisasjonen, både politisk og organisatorisk, sammen med sentralstyret og sekretariatet.

 

En viktig oppgave er for eksempel å fremme ingeniør- og teknologistudentenes interesser til politikere og media, og å planlegge nasjonale konferanser for alle de som er tillitsvalgte, forteller Silje.

 

LES OGSÅ: Ane er leder i Bergen Venstre

 

Ønsker å øke finansieringen av ingeniør- og teknologiutdanningene

NITO studentene sin kjernesak har i mange år vært å øke finansieringen av ingeniør- og teknologiutdanningene.

 

– Dette er noe jeg også brenner veldig for. Det er ikke bare viktig for at vi skal utdanne kompetente ingeniører og teknologer som skal være med på skape et mer bærekraftig samfunn, men det er også viktig for at man skal trives som student, forteller Silje.


 

– Da trenger man engasjerte forelesere, mulighet til praksis gjennom utdannelsen, og man trenger fasiliteter på campus der man kan jobbe sammen med de man studerer med. Å ikke bevilge nok penger over statsbudsjettet til disse utdanningene går dessverre utover ting som dette, og dermed studiekvaliteten i ingeniør- og teknologiutdanningene.  

 

Silje forteller at det er viktig å være fagorganisert allerede når du er student, for å sikre kvalitet på studiene.

 

– Det er viktig å være fagorganisert, også når du er student! I NITO Studentene jobber vi aktivt for å gi alle studenter en bedre studiehverdag, både gjennom å være tilstede lokalt på campus, men også gjennom å sette politisk søkelys på kanskje noe av det viktigste når man er student – nemlig studiekvaliteten, sier Silje.

 

LES OGSÅ: Lommejuristen skal gi gratis rettshjelp til studenter

 

Studerer energi og miljø i Trondheim

Silje studerer energi og miljø, med spesialisering innenfor energibruk i bygg og inneklima. Hun er nå på sitt femte og siste år ved NTNU i Trondheim.

 

– Jeg ville studere dette fordi jeg hadde lyst til «å redde verden», og jeg syntes det virket spennende å jobbe som ingeniør, forteller hun.


 

– Senere har jeg innsett at vi må være mange om å redde verden, men at jeg heldigvis har valgt et studie der jeg får mulighet til å jobbe med sentrale klima- og miljøproblemstillinger i arbeidslivet. 

 

Hva er det beste med å være student? Og det verste?

 

– Det beste med å være student er friheten! Det verste er skippertakene man må ta mot slutten av semesteret, dersom man har benyttet seg litt for mye av denne friheten. 

 

Hvis du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

 

– Dette er kanskje et kjedelig svar, men ettersom jeg nå har skrevet masteroppgaven min hjemmefra de siste ukene, kjenner jeg at den perfekte kollokviegruppen hadde vært den jeg vanligvis deler lesesal med. Vi er flinke til å hjelpe og motivere hverandre, i tillegg var vi i gang med en «Møte opp først på lesesal»-konkurranse, som jeg var i ferd med å vinne. 

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

 

– Don't Worry Be Happy av Bobby McFerrin, avslutter Silje. 


 

 

Saken ble først omtalt av Khrono.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet