(StudentTorget.no):
– Jeg ville bli fadderkoordinator fordi jeg har vært student selv, og vet hvordan det er å komme til et helt nytt sted, der du ikke kjenner noen i det hele tatt, og alt er nytt, sier Simen Blankenborg Berge (20), fadderkoordinator ved OsloMet.
– Det første man blir kastet inn i som student er fadderuken, og fadderuken skal hjelpe deg å bli trygg og få nye relasjoner. Hvis jeg kan bidra til at noen føler seg trygge, og skaper nye relasjoner i fadderuka, er det den største motivasjonen for å gjøre jobben jeg gjør.
Simen skulle egentlig søke på en stilling som studentassistent ved OsloMet, og fikk høre om fadderkoordinator-stillingen da han var på et informasjonsmøte.
– Jeg synes det hørtes veldig interessant ut, og valgte derfor å søke på begge stillingene. Jeg ble da kalt inn til et intervju med to ansatte fra OsloMet. Jeg var så heldig å få begge stillingene, og i dag jobber jeg både som fadderkoordinator og studentassistent.
Koordinerer fadderordningen på OsloMet
Som fadderkoordinator består mye av jobben til Simen av å bistå fadderstyrene med det de trenger hjelp til.
– Vi holder fadderopplæring, og avholder møter i fadderstyretinget en gang i måneden, hvor vi møter representanter fra alle fadderstyrene, for å få statusoppdateringer og vise frem planene vi har fremover, forteller Simen.
– I tillegg skriver jeg mange e-poster, og planlegger de større rammene rundt fadderuka, som skal være til høsten. Vi arrangerer også fadderstyre-kick off og fadder-kick off. Det er skikkelig givende!
Simen skal ikke være fadder selv i år, men planlegger å være tilstede under fadderuken.
– Jeg har tenkt å ta meg en runde innom de fleste fadderstyrene, så jeg får sett hvordan de løser fadderuken i år, og hvordan de har det, sier han.
LES OGSÅ: Ane er leder i Bergen Venstre
Både store og små arrangementer under fadderuken
Simen forteller at de ulike fadderstyrene planlegger flere ulike arrangementer, blant annet større idrettsdager, og mindre quizkvelder med faddergruppene.
– Vi håper at alt kan gjennomføres slik som planlagt, tross situasjonen vi er i nå, med tanke på koronaviruset, sier han.
Simen skal ikke være fadder selv, men har, etter å ha snakket med andre som har vært faddere tidligere, en klar mening om hva som er det beste med å være fadder.
– Det beste med å være fadder vil jeg nok tro er å ta imot de nye studentene, og å være som en storebror eller storesøster, som fadderbarna kan støtte seg på når de trenger hjelp.
Selv om det er gøy å være fadder, kan man også møte på noen utfordringer.
– Det er mye fokus på alkohol i fadderukene, selv om man ser at det blir mindre fokus på dette for hvert år som går. Som fadder kan man for eksempel ikke være glad i å drikke alkohol selv, eller ha et fadderbarn som ikke trives rundt alkohol. Det er derfor viktig at man tilrettelegger for alle, og tilpasser fadderprogrammene slik at alle blir inkludert, forteller Simen.
LES OGSÅ: Slik finner du motivasjonen i studiehverdagen
Kurs for nye faddere
Alle faddere får fadderopplæring før de skal være faddere. Fadderkoordinator og teamleder for team student, i avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt på OsloMet, har sammen laget en mal for fadderopplæring, slik at fadderstyrene kan plotte inn egen informasjon og program, og tilpasse opplæringen for sitt styre.
– Tidligere har kurset hatt fysisk oppmøte, men i år blir det på Zoom, sier Simen.
Simen anbefaler studenter å melde seg som faddere, og mener at man kan få mye ut av fadderukene.
– Jeg anbefaler alle studenter å melde seg som faddere! Det er gøy å være fadder! Du har det kjempemorsomt selv, du er med på aktiviteter og arrangementer, får nye venner og bekjente, og det beste av alt; du er en støttespiller for de nye studentene, forteller han.
– Jeg husker fortsatt mine faddere fra da jeg begynte på sykepleie, de var så gode og snille med oss alle sammen.
LES OGSÅ: Lommejuristen skal gi gratis rettshjelp til studenter
Ny student? Delta under fadderukene!
– Det er viktig å delta under fadderukene, for det er her mange av de nye relasjonene du knytter med folk på studiet skjer. Enten det er under velkomstseremonien, eller når du møter faddergruppen i parken dagen etterpå, sier Simen.
– Selv om du kanskje blir delt opp i andre studiegrupper senere, vil du alltid ha faddergruppen du kan lene deg på, eller sitte ved siden av under forelesing.
Til studenter som synes det er skummelt å skulle være med på fadderukene nå under koronakrisen, har han noen beroligende ord.
– Fadderstyrene tar koronasituasjonen veldig seriøst, og tilrettelegger fadderprogrammet for å være i tråd med FHI sine smittevernsregler og tiltak.
LES OGSÅ: Silje er ny leder i NITO Studentene
Studerer sykepleie
Simen studerer sykepleie ved OsloMet.
– Det beste med å være student er at du er så fri, og du kan bestemme hva du skal gjøre så og si hver dag. Det verste med å være student er også det som er det beste. Du har mye frihet, og det kan bli vanskelig å hoppe på toget om du først har falt av. Du må være rutinert hele veien!
Hvis du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?
– Hvis jeg kan velge tre mennesker til min kollokviegruppe, tror jeg at jeg hadde valgt Eva Weel Skram, fordi hun er så flink til å synge, Ellen Pompeo (fra Grey’s Anatomy), som kan hjelpe meg med å pugge medisinske tilstander og diagnoser, og Märtha Louise, som kunne roet meg ned når eksamensnervene tar overhånd.
Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.
– En sang som beskriver min livssituasjon akkurat nå, må nok bli «Rain On Me», av Lady Gaga og Ariana Grande.