Det dukker stadig opp nye undersøkelser som avdekker økende ensomhet blant studenter. Det kan være utfordrende å etablere sosiale relasjoner som fersk student og kanskje tilflytter til en ny studentby. Når det nå i tillegg er færre sosiale arenaer, og anbefalinger om å holde avstand, har det blitt enda vanskeligere å møte nye folk. I 2019 lanserte studenten Erik Mathisen appen «Studievenn». Han forteller om hvor ideen til appen kom fra, og hvordan den fungerer.

 

- Da jeg studerte i Stavanger for et halvannet år siden, så jeg at det var mange som slet med å få seg et sosialt nettverk. For eksempel var det flere som ikke deltok i fadderuken, forteller han.

 

Han begynte å undersøke temaet nærmere og fant ut at dette var et stort problem.

 

- Rundt 30 prosent av studenten i landet følte at det var vanskelig å få studievenner og delta i sosiale aktiviteter. Særlig når folk flytter til en ny by hvor de ikke kjenner noen, er det vanskelig å møte nye folk.

 

Erik lurte på om det kanskje var en app som kunne møte dette problemet. Han spant videre på den ideen og undersøkte forskjellige typer apper. Sommeren 2019 lanserte han appen «Studievenn».

 

 

Slik fungerer appen

Appen er laget for studenter. For å sikre at det kun er studenter som bruker studievenn logger du deg inn via Feide.


 

- Når du har logget deg inn, får du opp et kart som viser alle aktiviteter folk har opprettet rundt omkring. Alle kan melde seg på aktivitetene som ligger ute, så sant det ikke er fullt.

 

Gjennom studievenn kan du melde deg på alle slags mulige aktiviteter. Det kan for eksempel være bowling, ta en kaffe, gå ut å spise middag eller gjøre noe sportsrelatert. Så fort aktiviteten har kommet på kartet kan du trykke «meld på», og da vil du kunne delta i en gruppechatt for å bli kjent og avtale tid og sted. Appen har en funksjon som gjør det mulig å velge et begrenset antall medlemmer per aktivitet. Når plassene fylt opp forsvinner aktiviteten fra kartet.

 

Er du student er du innenfor målgruppen til «studievenn».

 

- Den er laget for å passe alle studenter, enten de har en stor eller liten vennekrets fra før av. For eksempel kan en vennegjeng som har planlagt å spille fotball, og har plass til et par folk til, legge ut den aktiviteten i appen.

LES OGSÅ: Jørgen Hammer Skogan er Ukas student - leder i Studentparlamentet ved UiO

 

 

Utfordrende å markedsføre «Studievenn»

- Da jeg først la den ut i 2019 fikk jeg ikke vist den fram så mye. Det var vanskelig å få markedsført den, særlig når jeg ikke hadde noe budsjett.


 

Erik syntes det var utfordrende å få spredt ordet om appen uten egne kanaler å markedsføre den i. han kontaktet universiteter, organisasjoner og nyhetsbyråer. Da korona-situasjonen kom merket han en økt interesse for «Studievenn», også fra større nyhetsbyråer. De så at appen kunne være en god måte for studenter å få venner i en tid hvor det er færre arenaer for å møtes.

 

- Den største økningen kom etter at appen ble omtalt i VG. Da kom det nesten 1200 nye brukere på én dag. Nå har også universiteter og faddere begynt å anbefale appen.

 

Han presiserer at for at appen skal fungere optimalt er det viktig at mange aktivt bruker appen.

 

-  Den største tingen var å få folk til å tørre å bruke den. Det var mange som lasten den ned i fjor også, men det var få som turte å ta den i bruk og gjøre noe aktivt på den. Mange var innom hele tiden for å se om det skjedde noe, men det var få som turte å legge ut noe først. Det var det som var kneiken å komme over.

LES OGSÅ: Ukas student: Jens Petter Skaug

 

 

Utvikling av appen

- Det var viktig å skape en følelse av at det er mange studenter som er på appen. Det kan være vanskelig å få til den følelsen, selv om det er mange brukere. Var det en måte å vise at de som laster ned appen ikke er alene på den?


 

Erik gjorde endringer på appen for å vise nye brukere at det er ganske mange andre studenter som også har den. Han gjorde at det ble enklere å invitere venner og bekjente til å laste ned «Studievenn».

 

- I tillegg laget jeg noen velkomstaktiviteter til nye medlemmer. Det er ikke ordentlige aktiviteter, men de får informasjon om hvordan appen fungere og kan se at andre har lastet den ned.

 

Han ville også at «Studievenn» skulle føles tryggere å bruke, ved å gi den muligheten til å begrense antall deltakere på hver aktivitet.

 

Jo flere som bruker appen, jo mindre er barrieren for andre å melde seg på aktiviteter.

 

- Da tar noen initiativ og så følger andre etter, sier Erik.

 

Hvordan er det å bruke «Studievenn» nå med tanke på smittevern?

 

- Vi oppfordrer i appen til å følge anbefalte smittevernregler. Brukerne velger selv hvilke aktiviteter de skal lage, og hvor mange som kan være med. Da er det opp til hver enkelte å følge retningslinjene.

LES OGSÅ: Randonee-utøver og heltidsstudent Håkon Klerud Johannessen

 

 

Tre spørsmål til ukas student

 

Hva er det beste og verste med å være student?

Det beste med å studere er det sosiale. Det verste er hvis man ikke klarer å henge med på det faglige.


 

 

Du kan velge tre mennesker - levende eller døde - til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor? 

Som maskiningeniør student og interessert i luft- og romfart, velger jeg: 

Werner von Braun, leder av utviklingen av måneraketten. Fordi han var en veldig dyktig rakettingeniør. Neil Armstrong, første mann til å gå på månen. Fordi han var en dyktig flyingeniør og testpilot. Til slutt Richard Feynman. Han er en av de mest innflytelsesrike fysikerne som har levd.

 

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå. 

I still haven't found what i'm looking for av U2, fordi man aldri vet hva fremtiden bringer.