(StudentTorget.no):

Annette Bye Setsaas (25) har hele livet lagt lista høyt hva det gjelder skole og karakterer. Som elev på videregående kunne hun bruke store mengder tid fordypt i oppgaver og pugging til eksamen. Kun toppkarakterer var godt nok.

Men etter mange år med karakterpress og slit holdt hun nesten ikke ut det konstante presset lenger - en historie mange nok kan kjenne seg igjen i.


Denne ukas student deler sin historie om veivalg, oppturer og nedturer og om å endelig komme gjennom nåløyet til medisinstudiet. 

 

Sulten på utfordringer

Etter 13 år skolegang var Setsaas sliten av det konstante presset skoletiden på videregående hadde pådratt henne. Hun ønsket en pause fra en stresset tilværelse med karakterjag og konkurranse, og søkte seg inn på Romerike Folkehøgskole for et annerledes studieår.

  

– Jeg hadde nesten ikke lyst til å dra på folkehøgskole fordi det hadde ordet «skole» i seg, men jeg dro uansett. Jeg var så skolelei etter videregående mye på grunn av et helt enormt karakterpress. Og jeg som alltid var veldig "flink pike" og jobbet hardt, var sliten, forteller Setsaas.

 

Etter året på folkehøgskole søket flere av vennene seg videre til kreative studier ved Bårdar eller Musikkteaterhøyskolen. Og selv om Annette vurderte det samme, bestemte hun seg for å ikke følge strømmen der og da.

 

Sulten etter nye utfordringer tok hun heller et år i Madrid der hun studerte spansk. Året i den spanske hovedstaden skulle vise seg å åpenbare flere perspektiver for 25-åringen.

 

LES OGSÅ: Hjelper medstudenter med studentøkonomien

 

– Jeg begynte å savne det å synge og stå på scenen. Jeg tenkte mer og mer på å studere musikkteater og jeg visste at Musikkteaterhøyskolen var bra, sier Setsaas.

 

Etter en audition der hun fikk vist frem sine talenter, fikk Annette tilbud om studieplass og begynte på sin bachelor i musikkteater i Oslo.

 

Men etter to år begynte motivasjonen å svikte.

 

– Jeg hadde nesten lyst til å droppe ut og jeg mistet motivasjonen helt en periode. Men jeg holdt ut, for det er jo en stor forskjell på å ha en bachelor og å ikke fullføre.

 

 

Skuespillerdrømmen brast

- Da flere av mine venner løp videre fra audition til audition, ønsket jeg bare å flytte og komme meg langt vekk. Jeg fant fort ut at jeg måtte endre retning. Problemet var at det var så mye selvfokus og til slutt passet rett og slett ikke det for meg. Det handlet om deg selv hele tiden, mens jeg hadde mer lyst til å fokusere på andre, forteller hun. 

 

Etter at bachelorgraden var fullført, følte Annette seg utmattet og undret på hva hun skulle gjøre videre.

 

Hun fant heldigvis fort ut at hun kunne bygge videre på musikkteaterutdanningen ved å ta ett år med pedagogikk i drama og teaterkommunikasjon. Neste stopp ble derfor Oslo Met.

 

Med et enda bedre grunnlag for en god og trygg karriere hadde hun nå muligheten til å søke jobber som lærer. Men selv om ting var litt mer på plass, hadde Setsaas en hemmelig drøm hun lenge hadde gått med. Helt siden hun skrev bachelor sin på Musikkteaterhøyskolen hadde nemlig interessen for å studere medisin bare blitt større og større.

 

– Samtidig som jeg søkte pedagogikk søkte jeg meg også inn på medisinstudiet, men uten å komme inn. Jeg visste jeg måtte prøve igjen, så mens jeg studerte pedagogikk på Oslo Met tok jeg opp fag på Bjørknes for å høyne karaktersnittet mitt. Det ble mange sene kvelder med pedagogikkstudier på dagtid og kveldsskole på kvelden, forteller Setsaas.

 

Etter at året på Oslo Met var omme, fikk 25-åringen jobb som drama- og spansklærer. Men drømmen om å bli lege var der fortsatt selv om hun etter nok et forsøk heller ikke kom inn på medisinstudiet. Hun var likevel et steg nærmere drømmen da hun fikk vite hun nå stod på venteliste med reell mulighet for å få tilbud om studieplass. Og litt senere fikk hun endelig tilbud fra NTNU om at hun hadde fått plass på medisinstudiet i Trondheim. 

 

– Jeg hadde imidlertid kun vært i lærerjobben i to uker da jeg fikk tilbudet fra NTNU, og ville virkelig prøve dette yrket ut først. Hva om læreryrket var der jeg trivdes? Så jeg bestemte meg for å prøve ut lærerjobben ett år og satse på at jeg kom inn på medisinstudiet i Oslo i januaropptaket.

 

LES OGSÅ: Slik finner du motivasjonen i studiehverdagen

 

Drømmen i boks

Etter et lærerikt og hektisk år som lærer under pandemien var gleden ikke akkurat liten da telefonen ringte på starten av året; endelig hadde hun fått studieplass på medisin i Oslo! Annette var klar for studenttilværelsen igjen. 

 

Når du ser tilbake på oppveksten din, var lege et av yrkene du drømte om?

 

– Da jeg var liten, hadde jeg flere ulike drømmer, inkludert lege. På mandag skulle jeg bli kattefrisør, tirsdag var det politi, onsdag rideinstruktør og torsdag konditor. Jeg drømte om alt mulig, forteller Setsaas. 

 

Nå som drømmen er i ferd med å gå i oppfyllelse, har Setsaas mer motivasjonen enn noen gang. Men selv om studenten skal gjennom et langt studie før hun kan kalle seg lege, har hun også en annen lidenskap ved siden av studiene.

 

Siden 2018 har Annette produsert en tegneserie kalt «Strekaas» der hun ofte portretterer morsomme situasjoner hun selv eller familiemedlemmer har vært i. Tegneserien viser humoristiske situasjoner mellom henne og spesielt moren sin som ikke alltid er like teknisk anlagt. Etter interessen økte bestemte hun til slutt å lage en Instagramkonto

 

I fjor høst meldte hun seg på Stripekonkurransen 2020 der premien var at vinnerens tegneserie skulle bli vist i flere av de største avisene. Setsaas nådde ikke helt opp, men var uansett stolt over egen innsats og nye erfaringer førte til nye muligheter.

 

Litt senere ble hun nemlig kontaktet av Trondheims største avis, Adresseavisen, som inviterte henne til å bli med i Trøndelagsstripekonkurransen. Hun og flere andre kandidater får stripen sin i avisen i to uker før en jury skal kåre vinneren. Setsaas sin stripe vises fra 16. april, og reisen fortsetter for den kreative medisinstudenten.

 

 

3 raske spørsmål på tampen...

Hva er det beste og verste med å være student?

Beste: Fleksibel og selvdisponert tid, blir godt kjent med andre og kan få nye livsvarige venner og kontakter gjennom studiet, lange ferier, gir mange muligheter i fremtiden.
 
Verste: Eksamensstress, lite inntekt, dårlig samvittighet for å ikke ha lest nok, usikkerhet med tanke på fremtiden.
 
 
Du kan velge tre mennesker - levende eller døde - til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?
 
Mamma, Trine Matheson Bye (går alltid til henne for gode råd og kunnskap),

Kristina Mariell Dulsrud Klungnes (kunnskapsrik og god venn fra Musikkteaterhøyskolen) og

Astri Marija Rosenqvist (klok familievenn og støttespiller) ❤️
 
 
Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå:
 
Runnin’ (Lose It All) - Naughty Boy, Beyoncé & Arrow Benjamin
 

 


Til slutt, har du noen råd til andre studenter angående studievalg?

– Jeg anbefaler alle å gå på folkehøgskole. Det er et år der man vokser ekstremt mye, og det er så utrolig mange forskjellige linjer man kan velge at det er nesten umulig å ikke finne en linje man liker. Samtidig at det er viktig at folk fortsetter å være leken og barnslig. Det er altfor mye press på unge nå og det er viktig å ikke alltid fokusere på å få toppkarakteren, forteller 25-åringen.

 

LES OGSÅ: Slik unngår du prokrastineringen