Navn: Hallvar Wittsø
Alder: 26
Studiested: Den Norske Filmskolen i Lillehammer
Utdanning: Bachelor i filmregi

Aktuell med:

Har regissert kortfilmen «Tuba Atlantic», som har blitt valgt ut som én av fem semifinalister i kategorien «beste utenlandske film» ved the Student Academy Awards, som er en del av Oscarutdelingen.

 

Når og hvorfor bestemte du deg for at du ville lage film?

Det var nok allerede før jeg begynte på barneskolen, men da var det ubevisst. Det var på videregående jeg fant ut at dette var drømmen.

 

Hvilken nytte tror du erfaringen fra nominasjonen vil ha for deg i fremtiden? Har du noen ønsker og mål?

Hvis jeg kommer så langt at jeg får komme til Hollywood, så håper jeg kommer i kontakt med mange interessante folk. Det er ikke noe hemmelighet at jeg ønsker å jobbe internasjonalt, både samarbeidspartnere innen reklame og spillefilm.

 

Hvorfor tror du at akkurat din film ble nominert til student-Oscar?

Jeg tror kanskje det er fordi den er eksotisk; med et litt spesielt norsk miljø og natur. Jeg tror også at jeg forteller en morsom historie som er «larger than life», og som har flere emosjonelle lag. Man får anledning til å bli både underholdt og rørt. Og filmen har jo fått bra respons i Norge.

 

Hva tenker du om at filmen din er nominert?

Det er kjempestort, det største arenaen «Tuba Atlantic» har blitt anerkjent på. Student-Oscar er som VM i film, og det er jo ekte Oscars, selv om det er studentversjonen. Det er ubeskrivelig stort, og jeg er stolt på hele teamet sine vegne. Dette er langt fra bare min pris, det er mange studenter som har ære i denne filmen. Jeg er stolt over å kunne ha den filmen og anerkjennelsen sammen med dem.

 

Hva har vært den største utfordringen med å lage filmen?

Det var nok oversettelsen fra norsk-trøndersk til engelsk og spansk. Det var mange forskjellige trønderske ord som var vanskelige å oversette og time... For eksempel ble «skakkstappa flæskokse» til «stuffed chicken sausage» på engelsk.

På innspillingen hadde vi enormt vær- og vindskifte. På én dag var vi gjennom både sol, regn og snøstorm. Vi filmet jo langt fra Filmskolen og dens tekniske utstyr. Det var som en hyttetur uten kontakt med mor og far. Men samtidig ble alle utfordringene bra løst av produsent og de med teknisk ansvar, jeg vil si at vi både var godt forberedt og måtte komme med kreative løsninger underveis. Men det var absolutt ingen «kjære mor» på produksjonen, det var hardt arbeid – men det var verdt det.

 

Hvilke utfordringer har det bydd på å kombinere studiehverdagen med å lage filmen?

Studiehverdagen var å lage filmen... På Filmskolen er det sånn at når du skal lage film, får du et startskudd og en målgang. Alt mellom der er opp til deg selv å løse. For meg er det sånn: all fritid er arbeidstid. Jeg jobber stort sett hele tiden, men det er jo fordi jeg liker det.

 

Hvilke forventninger har du til det kommende året?

Jeg håper å gjøre flere reklamer for Paradox, men jeg håper også på å begynne produksjon av en spillefilm. Jeg har mange prosjekter på gang, og håper de kommer i mål. Det er veldig spennende å ha gode prosjekter på hånd som er godt utviklet. Noen har jeg kommet med selv, andre har kommet til meg. Jeg elsker å jobbe med reklame og lærer utrolig mye av det,, men for meg er det de lange arbeidsøktene under innspilling av film som er tryggest og finest å jobbe med.

 

Hva synes du var det beste med å studere?

Produsent-studentene fikk ganske fritt spillerom. Det var selvfølgelig visse regler vi forholdt oss til, men innenfor dem var det mange muligheter. Det handlet om å gripe dem. Utstyrsmessig var det jo en drøm, vi hadde tilgjengelig utstyr opp til ørene.

Muligheten til å opprette et godt samarbeid med studenter fra de andre linjene var stor, og jeg jobber tett med noen av dem også nå i dag.

 

Og det verste?

Det at man kan ha det skikkelig jævlig, og tenker at alt man lager er skikkelig «mannsjit»! Spesielt 2. året var jeg helt i limboland og tenkte at jeg aldri kom til å lykkes. Men på en måte så var det en fin tid det også, fordi jeg lærte så mye av «down»-perioden. Jeg hadde opp- og nedturer i lange perioder, og i ettertid ser jeg at nedturene var viktige for meg.

 

Hva gjør du i fritiden din?

Jeg ser helst film. Jeg aner ikke hvor mye tid jeg bruker på å se film. I tillegg bruker jeg tid på telemarksski om vinteren, og utforsykling om sommeren.

 

Hvor pleier du å dra ut på byen?

Før dro jeg på Underwater pub, de pleide å ha operakvelder. Ellers blir det vel brune barer som Internasjonalen og Hell's Kitchen. Det er artig, og man møter mye rare folk der.

 

Du får velge tre mennesker, døde eller levende, til din kollokviegruppe. Hvem velger du, og hvorfor?

Da tror jeg at jeg velger noen døde, fordi de er visdomsfulle... Velger Aristoteles, fordi det hadde vært gøy å høre med han om han egentlig mente det det står i bøkene at han sa? Og så ville jeg hatt med Mozart, fordi han virket litt «koko». Han er det komiske elementet i gruppa. Og dessuten kunne han laget en flåte. Oi, nå ble det visste «tre personer jeg ville strandet på en øde øy med?». Den siste er en levende person; Jens Stoltenberg. Han kunne blåst i konkylen, og hadde hatt kniv, og generelt bestemt. Og det hadde alle synes var greit.

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå?

Detektivbyrån – Life/Universe.