De fleste av oss forbinder espresso med en liten kopp kaffe med en fyldig konsistens, en intens aroma, en bittersøt smak og et lekkert, gyllent skum på toppen. Dette skummet kalles crema.  Egentlig er “espresso” navnet på en tilberedningsmetode hvor kaffen tilberedes i en spesialmaskin; hurtig, under trykk og direkte i koppen. Resultatet blir en kopp med espressokaffe. - i det daglige omtalt som espresso.

Espressoen kommer opprinnelig fra Italia, der den ble populær tidlig på 1900-tallet. Espresso og det vi kaller “vanlig kaffe” har én ting felles: Kaffebønnen, - men der slutter også likheten. Espressokaffen blandes oftest av andre typer bønner enn dem som brukes til vanlig filterkaffe. Kaffebønnene brennes mørkere og de males finere. Kaffen tilberedes på en annen måte.


HER ER NOEN AV DE VANLIGSTE ESPRESSOVARIANTENE:

 

Americano
En enkel eller dobbel espresso som fylles på med varmt vann.
Du kan evt først ha vann i koppen og deretter espresso på
toppen. Da beholder du lettere cremaen på espressoen,
og drikken ser mer innbydende ut.Espresso Lungo

En “lang” espresso (ca 35–40 ml). Lungo tilberedes med samme mengde kaffe som en enkel espresso, men kaffen kvernes grovere, slik at en større mengde vann går gjennom den malte kaffen på samme tid.  En lungo vil smake kraftigere/bitrere enn en americano, men mildere enn en espresso

 

Espresso
30 ml kaffe laget på 25 sek “under trykk” i en spesialmaskin.
Espressoen får et nydelig skum på toppen, kalt crema.


Doppio

Dobbel espresso. To enkle espressoer serveres i en større kopp.

 

Ristretto
En “kort” espresso (ca 15–20 ml). Ristretto er tilberedt med samme mengde kaffe som en enkel espresso, men fordi malingsgraden er finere, vil drikken bli “kortere” ved samme
tilberedningstid! En riktig oppstiver!


Kaffee Crème

LES OGSÅ: Blitzkrieg er det tyske ordet for Chuck Norris

Tilberedningen skjer under trykk i spesialmaskin, men utgangspunktet er oftest vanlig lysbrent kaffe. Kaffen får et karakteristisk gyldent skum på toppen. Kaffen er mildere i smak enn espresso og serveres i kopper eller glass på ca 1,25 dl.
Dette er sveitsernes måte å lage kaffe på. Vel verd å prøve.


 

Mega Mocca
1 kopp regulær kaffe tilføres dobbel espresso. Du bør holde deg våken en stund etter å ha drukket opp denne!


 


(Kilde: kaffe.no)