Hvorfor leser vi krim i påsken? 

Nordmenn, påske og krim hører sammen. Tradisjonen med påskekrim er særnorsk, men hvordan oppsto den? Dessverre er ikke forhistorien noen spennende krimroman, akkurat. Tradisjonen med påskekrim begynte trolig med en annonse som Gyldendals forlegger Harald Grieg rykket inn i påsken 1923.


Annonsen, som lignet et vanlig nyhetsoppslag, sto på forsiden av Aftenposten med tittelen "Bergenstoget plyndret i natt".
Teksten reklamerte for den nye krimboken til Nordahl Grieg og Nils Lie. Boken solgte godt - det var tydelig at folk likte idéen om påskekrim. Året etter begynte også forlaget Aschehoug å satse på krim ved påsketider. Siden har påsken blitt innarbeidet som høysesong for krim, og denne særnorske tradisjonen forsterkes nå gjennom flere årlige aktiviteter.
Utvalget av boknyheter, lydbøker, pocketbøker og annen litteratur er stort før påskehøytiden starter.

 

Hvorfor feirer vi påske?

I dag feirer vi påske for å minnes at Jesus ble korsfestet og drept, og sto opp igjen fra de døde. Men jødene hadde feiret påske i over 1000 år før Jesus ble født, så den opprinnelige påsken hadde egentlig ingenting med Jesus å gjøre.


 

Når starter påsken?

Påsken starter med Palmesøndag. Palmesøndag er den første søndagen etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn faller på 20. -22. mars, vanligvis 21. mars.

LES OGSÅ: Hjernetrim gir ikke høyere IQ

Hvorfor har vi påskeegg?

I førkristen tid feiret man naturligvis ikke påske i Norge, men man feiret en fest ca. ved vårjevndøgn. (Det er omtrent på den tida vi feirer påske.) Man feiret at naturen våknet til liv igjen etter en lang vinter. Hønene, som ikke hadde lagt noe særlig med egg i løpet av vinteren, begynte å verpe igjen, og det ble klekket kyllinger. Egget ble sett på som selve symbolet på livskraft og nytt liv. Det er derfor vi pynter med påskeegg og spiser masse egg i påsken.

LES OGSÅ: 80-tallet: 1987 Hva skjedde?

Hvorfor har vi påskeharen?

I Norge er ikke påskeharen så veldig vanlig, men den har blitt mer og mer kjent de siste årene. Stadig oftere ser vi påskedekorasjoner og godterier med haremotiv. Tradisjonen med påskehare kommer opprinnelig fra Tyskland, og er et symbol på fruktbarhet. Tyskerne tok påskeharen med seg til USA, og der har den blitt veldig vanlig.

LES OGSÅ: Hvorfor får vi bakrus?

Hvorfor har GULT blitt fargen for påske?

Det finnes ingen helt sikre kilder på hvorfor gult har blitt påskefargen.
Noen mener at egg er grunnen. På dette tidspunktet begynte hønene å verpe igjen etter vinteren, ifølge bibelen. Andre tror det har med sola å gjøre at fargen gul er så mye brukt i påsken. På vår del av kloden markerer påsken overgangen til en årstid da nytt liv vender tilbake i naturen. Sola stiger på himmelen, sola varmer og styrker. Sola er et symbol, eller et bilde på det kraftfulle og vitale, og har sannsynligvis derfor blitt påskefargen "vår".


Hvorfor spiser vi lam i påsken?

Skikken med et lammemåltid i påsken er veldig gammel, og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til Det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt.