(StudentTorget.no):

Høstsemesteret er godt i gang, og mange studenter er nå i ferd med å finne seg til rette i sin nye studiehverdag. Flere har flyttet hjemmefra for første gang, og savnet etter venner, familie og trygge omgivelser er noe som kan være problematisk for mange.
 
For å kunne trives i sin nye tilværelse er det viktig å bli kjent med andre medstudenter, få seg venner og å etablere et sosialt nettverk. I tillegg er det mange som for første gang skal lære seg å håndtere ting som personlig økonomi, matlaging og en ny og uvant studiesituasjon. 
 
Leder i Studenthelsetjenesten ved SiO, Marit Eskeland, forteller at det gjøres mye på de ulike utdanningsinstitusjonene for at studentene skal få en god opplevelse av studiestart og tilpasse seg en ny tilværelse. Det viser seg at deltakelse i fadderordning blant annet, har stor betydning for både tilhørighet i studiet, opplevelse av det sosiale læringsmiljøet, ensomhetsfølelse og tilpasning i studietilværelsen. 
 

 

 VIKTIG Å TA INITIATIV: - Tør du å ta kontakt eller initiativ, vil du oftest få en positiv respons, sier Leder i Studenthelsetjenesten i SiO, Marit Eskeland. 

 

Hvis du bommer – prøv igjen!

 
Studiestarten er en periode med mange nye inntrykk og uvante situasjoner, og dessverre er det mange som kan oppleve vanskeligheter med å etablere seg i de sosiale og praktiske utfordringene man møter som fersk student. 
 
Marit Eskeland har flere råd til dem som opplever vansker med å tilpasse seg den nye studenttilværelsen.
 
- Hjemlengsel går oftest over dersom man finner seg til rette på nytt sted – sett tankerne og kreftene inn på det! De aller fleste er spente og litt engstelige og nysgjerrige ved oppstart på nytt studium. Tør du å ta kontakt eller initiativ, vil du oftest få en positiv respons. Hvis du bommer – så prøv igjen!   
 
Hun anbefaler også flere aktiviteter for å komme i kontakt med andre studenter. Studentidretten, SiO sine treningstilbud er svært gode.  
 
- Her vil du trene sammen med andre studenter. Også her knyttes det vennskapsbånd gjennom gruppeidrett, eller individuelle møter med felles fokus. Hvis du ikke helt kommer i gang, kan idretten tilby deg en individuell introduksjon til treningstilbudet (du kan også be om hjelp til det hos Studenthelsetjenesten). Trening er bra for vår psykiske helse, det hjelper oss å balansere stress og avslapning og bedrer konsentrasjonen.
 
- For øvrig er det jo mulig å bli med i mange interessegrupper og organisasjoner på studiestedet. Felles interesse er jo et godt utgangspunkt for å få gode venner!  
 
 

Du kan få hjelp

 
Studentenes helse og trivselsundersøkelse viser at om lag 15 % av studentene opplever seg som sosialt eller emosjonelt ensomme. Dersom man opplever at man har behov for hjelp for å takle problemene sine finnes det hjelp å få. Ved Studenthelsetjenesten finnes det studentrådgivere, fastleger, psykologer og psykiatere som kan møte studenter med tilpasningsproblematikk. De har mye kompetanse i alle ledd knyttet til studentlivet og psykisk og fysisk helse. 
 
På grunn av stor pågang må man kanskje finne seg i noe ventetid. Eskeland forteller at det dessverre er alt for lav kapasitet i denne spesialiserte delen av virksomheten, og når semesteret er i gang er det allerede fulle timebøker.  
 
- Siden våre tjenester er korttidstilbud, må man kontakte oss med jevne mellomrom for å skaffe rede på om vi har ledige timer.  Det kan veldig ofte være lurt å begynne hos fastlegen sin (Studenthelsetjenesten har også fastlegetilbud) eller Studentrådgivningen (ingen av disse har vesentlig ventetid) og diskutere «Hva har jeg behov for», sier hun.
 
1700 studenter fikk time hos SiO sine psykologer og psykiatere i 2011. De største diagnosegruppene er angst og depresjon, som utgjør 15 til 18 prosent av pasientmassen. Studierelaterte problem og samlivsproblem utgjør rundt 15 prosent, og mer generelle, følelsesmessige problemer ca. 13 %. Spiseforstyrrelser og psykosomatiske problemstillinger utgjør til sammen ca. 6 %.