(StudentTorget.no)
Less is less. Det er ikke et helt sjeldent syn at en student sitter og sover på bakerste forelesningsrekke.
I vårt travle samfunn hvor det sosiale liv er tilgjengelig tjuefire-syv via smarttelefon, presser mange nordmenn inn flere våkentimer, og dette sender oss i hopetall grinete på jobb, og søvnige på forelesning.
De negative konsekvensene av søvnmangel kan på lengere sikt omfatte død og fordervelse, i form av diabetes, overvekt, hjerte/karsykdommer og depresjon. Men det kan også svekke din konsentrasjon, innlæring og evne til å ta gode beslutninger.
Søvnmangel kan drepe deg. Eller bare gjøre livet ditt kjipt.
Ulikt søvnbehov
|
|
SØVNPROFESSOR: Dr.med. Bjørn Bjorvatn er senterleder ved SOVno - den nasjonale kompetansetjenesten for søvnsykdommer.
|
Dr.med. Bjørn Bjorvatn er senterleder ved SOVno - den nasjonale kompetansetjenesten for søvnsykdommer - og han forteller at hver tredje nordmann inn imellom lider av søvnproblemer, mens 10-15% av oss plages av det jevnlig.
Men søvnbehov er individuelt: noen mennesker er uthvilt etter 5 timer på øyet, mens andre er avhengig av 10 for å kunne oppføre seg som folk. De fleste av oss har et søvnbehov på mellom 6-9 timer nattlig, og gjennomsnittet ligger på 7-7,5 timer. Hvis du går rundt og gjesper hele dagen, mens du febrilsk heller sort gull ned halsen, sover du antagelig for lite.
- De negative helseeffektene man snakker om ved søvnmangel, gjelder dem som sover mindre enn det de trenger, og er på underskudd av søvn, forteller professor Bjorvatn.
Sov deg klokere
Hvis du er i en situasjon hvor du skal huske noe du har lest (studenter, jeg snakker til dere), er det en god ide å prioritere søvnen. Undersøkelser har vist at en god natts søvn er viktig før en dag med innlæring, men også etter, da dette påvirker hvor mye du husker på en prøve dagen etter.
- Dette er fordi man antageligvis bruker søvn til å legge ting på minnet. Søvn er viktig for hukommelse, understreker Bjorvatn, som advarer mot å tro at flere våkentimer er lik flere lesetimer er lik bedre eksamensprestasjon. Feil igjen.
Kaffe kan ikke redde deg (helt)
Professor Bjorvatn forteller at det særlig er unge mennesker og studenter som tenker at det ikke gjør noe om de kutter søvnen med en time. De kan bare kompensere neste dag med å drikke litt mer koffein.
- Og det funker jo på et vis. Spørsmålet er bare om det ikke allikevel har sine negative konsekvenser på sikt. Og det er det jeg antyder at det kan ha, sier Bjorvatn.
|
Hos SOVno kan du finne mer informasjon om søvn, søvnsykdommer og gode råd.