(StudentTorget.no):

Universitetskantiner rundt om i landet kan tilby alt fra sunne middagsretter, til enklere retter som gir energi, men kanskje ikke er særlig prestasjonsfremmende.

Mange studenter tilbringer ofte hele kvelder inne på en lesesal, og det kan dermed være lett for studenter å ty til ferdigmat når de kommer hjem sent på kvelden. Men kjapp mat med høyt salt – og fettinnhold er kanskje ikke det beste å innta når hjernen trenger energi for å huske alt i pensum til en eksamen.

- Alle liker bra mat. Men dårlige matvaner henger nok ofte sammen med økonomi og tid. Hvis man er på lesesalen til klokka åtte på kvelden, er kantina stengt. Og andre spisesteder er dyre. Da er det veldig lett å dra innom butikken og kjøpe pizza eller noe annet fra kjøledisken, forteller masterstudent Alina Aleshchenko til Dagsavisen.

Nevrolog ved Oslo universitetssykehus Are Brean, har vært opptatt med å finne ut hvor mye av energien vi får i oss som går til hjernen. Han har nettopp utgitt boken «Studentkokeboka» hvor det gis tips til matlaging og hvor viktig det er med gode matvaner for å prestere på sitt beste. Siden 20 prosent av maten vi får i oss går til hjernen, mener han det er viktig å få i seg næringsrik mat for å prestere bra på skolen.

- For å gjøre det bra på eksamen, må du lese. Men maten påvirker konsentrasjonen og hvor godt det vi leser, sitter. Så du kan spise deg til et bedre eksamensresultat, sier Brean til Dagsavisen.

Brean forteller videre at vi ikke bare bør spise sunn og god mat for å motvirke sykdommer, men også for å holde konsentrasjonen oppe. Det er heller aldri for sent og begynne å spise sunt, fordi god og næringsrik mat får oss til å prestere bedre der og da.

- Det er i studieårene matvanene dannes. Man får kjøkken og blir kokk i eget liv. Gode matvaner er viktig for dem som skal lære og bringe samfunnet videre, sier han til Dagsavisen.

Kanskje godteri og brus på eksamener tilhører fordums tid? Ta en kikk i Studentkokeboka for inspirasjon til sunn mat som metter godt og ikke tømmer lommeboken.