(StudentTorget.no):

I fjor frontet Petter Northug en BAMA-kampanje hvor han går til motangrep på kritikken mot hans tøffe trenings- og kostholdsprogram; «Synes du jeg er ekstrem? Da har du ikke sett de folka som sitter i sofaen og spiser fett for å komme i form». Mange har i løpet av de siste par årene forbarmet seg over lavkarbodietten for å gå ned i vekt. En ny rapport viser nå at stadig flere unge får alvorlige hjerteinfarkt.
 
Overlege Kjetil Retterstøl ved Rikshospitalet, sier til Dagens Næringsliv at statistikken over unge med akutt hjerteinfarkt, har økt med hele 11 prosent i løpet av det siste året.
 
- I over 40 år har statistikken vist nedgang i antall infarkt, så dette er dramatisk. Samtidig har omsetningen av smør, fløte og andre produkter med mettet fett økt betydelig, hvilket viser at kostholdet vårt nærmer seg 70-tallets, sier han.
 
Det er spesielt de under 45 år som er i faresonen. Grunnen til dette er i følge overlegen at det oftest er de i øvre aldersgruppe som går på kolesterolsenkende medisiner, samtidig som de under 45 år er for dårlige til å sjekke kolesterolnivåene hos legen. Han mener det er en tydelig sammenheng mellom økt mengde fett i kostholdet og økte antall infarkt.
 
- Det er en hard observasjon at vi har langt flere innleggelser for hjerteinfarkt samtidig som forbruket av mettet fett har økt. Vi har lenge advart mot inntak av mettet fett, og nå ser vi at sykdomstallene bikker oppover, sier han.
 
Et stillesittende liv er farlig, skal vi tro ekspertene. Skal man kjøre i seg fettrik kost som en unnskyldning for å gå ned i vekt bør man heller trene, dersom vi skal ta de nye tallene på alvor. Selv om du går på lavkarbo og trener ved siden av, er det ikke sikkert det vil motvirke kolesterolnivået i kroppen godt nok og redusere faren for infarkt eller slag. I følge overlegen er det dessverre lite forskning over hvorfor noen reagerer lite på kolesterolholdig mat, mens andre blir syke. 
 
- Et kolesterolvennlig kosthold og mosjon er desidert best, men noen trenger medikamenter. Under fysisk aktivitet forbruker kroppen overskuddsenergien som omdannes til plakk i blodårene, årsaken til infarkt. Vi har sett at mosjon reduserer risikoen med minst 20 prosent, forteller Retterstøl til DN.

Er du mer tilhenger av vanlig kost? Ta en kikk i denne ukes studentkokebok for inspirasjon til sunn mat som metter godt og ikke tømmer lommeboken.

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!