(StudentTorget.no)

Navnet på øvelsen kommer av at haka skal komme så høyt opp, at du har den over stanga, derav Chin Up.
 
Denne øvelsen blandes ofte med Hang-ups/Pull-ups, og likner på mange måter. Navnene brukes om hverandre, og begge øvelsene er gode i alle styrketreningsprogram.
 
Tren ute i Tufteparken på St-Hanshaugen i Oslo!
 
 

Chins eller Pull-ups?

Forskjellen på disse to øvelsene er grepet du holder på stanga. 
 
I Chins har du et underhåndsgrep, håndflatene mot deg, slik at Biceps får mer optimale arbeidsforhold. I Pull-ups/Hang-ups brukes et overhåndsgrep, med håndflatene fra deg, slik at den store ryggmuskelen Latissimus Dorsi utfordres mer, og Biceps mindre. I denne øvelsen varieres bredden på grepet, et bredt grep øker utfordringen, og er dermed tyngre enn med smalt grep. Ryggmusklene må jobbe mer, og Biceps mindre i et bredt grep.

Helene Høimyr, muskelfysiolog og personlig trener

Helene (29) er StudentTorgets treningsekspert. Hun har en mastergrad i muskelfysiologi og bachelorgrad i molekylærbiologi, og er personligtrener og kostveileder fra NIH. Hun jobber selvstendig som personlig trener, og starter denne våren utetrening i gruppe. Hun er også gym- og biologilærer på videregående skole. Helene driver også bloggen kunnskapsriktrening.com, og er faglig ansvarlig på nettsiden Bratrening.no.

 

Les mer om øvelsen og muskelbruk

Les mer om opptrening til Hang-ups

 
Utfordringen er ikke over enda, å løfte sin egen kroppsvekt krever mye trening!
 
 

Start med Chins!

Chins er øvelsen som de fleste klarer å utføre før Pull-ups/Hang-ups, på grunn av arbeidsforholdene til blandt annet Biceps. 
 
Å starte med Chins vil hjelpe på motivasjonen, og er en god opptrening til de andre variantene av å løfte sin egen kroppsvekt. 
 
Bruk strikk som hjelp oppover, eller hopp opp og brems så sakte du kan på vei ned, om du ikke er sterk nok til å utføre en fra strake armer til haka over stanga ennå.
 
 

Slik gjør du:

Trekk deg rett opp fra strake armer, uten å hjelpe til for mye med bena. Stram magen for å holde kroppen stabil, og før albuene ned langs kroppen. Sikt mot å holde skuldrene lave gjennom hele øvelsen, noe jeg øver mye på.
 
Når du når toppen, bremser du så mye du kan på vei ned igjen. 
 
Denne typen øvelse krever kontroll i muskulaturen i øvre rygg og skulderbladene, i tillegg må Biceps og den store ryggmuskelen samarbeide i en bevegelse.
 
Dette er en skikkelig tung øvelse, men det er utrolig motiverende når man endelig klarer å løfte seg opp helt uten hjelp! Da er all tiden brukt på opptrening verdt det.
 
God trening!
 

Treningskjeden Actic gir studentpriser og gratis innmelding til StudentTorgets medlemmer


Annonser:

Deltidsjobb i Oslo     

Trives du i samtale med andre mennesker, er komfortabel med telefon som arbeidsverktøy, og ønsker deg en jobb der du bidrar til økt trygghet i samfunnet? Da vil vi komme i kontakt med deg.

Les mer om stillingen 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: