(StudentTorget.no):

Tone Brandal (24) har nettopp flyttet til Oslo for andre gang. Bjørknes privatskole venter henne, hvor hun planlegger å fullføre studiekompetansen hun har utsatt i 5 år. Til tross for at Volda har et bredt studietilbud, var det aldri snakk om å studere i hjemkommunen.

– Jeg dro med meg alle tingene mine hjem til mamma og pappa, men jeg merket rimelig kjapt at der kunne jeg ikke bli særlig lenge, sier hun.

Voldingen har hatt et mellomstopp på pikerommet i et drøyt år, men har hele tiden visst at hun skulle videre så snart det lot seg gjøre. At det var akkurat Oslo som igjen ble stedet, forklarer Brandal slik:

– Det var litt tilfeldig egentlig, men ikke overraskende ettersom jeg har bodd her før.  Jeg har aldri følt noen dragning mot Trondheim eller Bergen. Det er fine byer, for all del, men det måtte bli Oslo.

 

 

Uavhengigheten trekker

Forskning viser at de som bor i usentrale områder av landet flytter hjemmefra tidligere enn de som bor i storbyer. Og hvis man flytter, går det stort sett bare en vei: til en mer sentral kommune. Uavhengigheten er det som trekker.

– De fleste lengter etter å flytte hjemmefra når de føler seg modne for det. De er spente, men på en positiv mate og de gleder seg til frihet, selvstendighet og nye utfordringer, sier sosionom Lisen Lie ved SiT Psykososial i Trondheim.

Sosionomens oppfatning er at det bare er å flytte, såfremt det ikke går på bekostning av helsa.

– De største utfordringene for de fleste er nok å finne en god balanse mellom studier og fritid. Det å bli kjent med medstudenter, få venner og et sosialt miljø de trives i er jo er jo svært viktig. I tillegg kommer det å fikse de daglige utfordringene på egen hånd, slik som økonomi, matlaging og å komme seg opp om morgenen, sier hun.


 

Hjemlengsel

Når man er ung gleder man seg som regel til den dagen man kan flytte hjemmefra, studere og starte sitt eget liv. Men når det først skjer kan det gjøre studiehverdagen litt tøffere enn først antatt.

– Det er helt naturlig å få hjemlengsel innimellom, det gjelder mennesker i alle aldre. Når hjemlengselen blir sterk i forbindelse med det å flytte hjemmefra kan det handle om flere ting, sier Lie.

Hun mener at hjemlengsel oppstår som en kombinasjon av blant annet engstelse for ikke å greie seg på egen hånd i det daglige, ensomhet og rent savn av foreldre, søsken og andre de er glade i.

Også Brandal tenker at hjemlengsel kan være en ødeleggende faktor i flytteprosessen, men at løsningen er å greie å få venner og et sosialt liv.

– Noe av det verste med å flytte, er savnet. Jeg savner de hjemme og katten min kjempemye! Men å ha en omgangskrets er utrolig viktig. Noe av det viktigste faktisk, uansett hvor man er.

LES OGSÅ: Bruk farger i hverdagen

 

En tilvenningsprosess

For å tilpasse deg dine nye omgivelser, er du nødt til å forberede deg selv, både rent praktisk og mentalt. Brandals tror det vanskeligste med å bo for seg selv blir å holde orden på økonomien.

– Nå er jeg ikke helt fersking på å bo alene, men jeg husker at å lese av strøm og betale regninger var et stressmoment en liten stund, for slike ”voksen-ting” hadde jeg ikke gjort før. Jeg må ta seg selv litt i nakken når det gjelder nødvendige praktiske og kjedelige småting. Veldig mye koster mye, og Oslo er full av mange ting man har lyst på og får lyst til å gjøre!

Det er ikke bare bekymringer knyttet det å flytte for seg selv. Brandal mener noe av det greieste ved å flytte for seg selv, er friheten.

– Jeg bestemmer over meg. Det liker jeg. Og så bor jeg nå på et lite, men veldig koselig rom med en stor ny seng, og jeg gleder meg til hver gang jeg kan trekke meg tilbake dit etter en lang dag. Eller en lang natt.


 

10 RÅD TIL NYFLYTTEDE STUDENTER

 

✔ Bli med på fadderaktivitetene, da blir du kjent med medstudentene og får fort nye venner.

✔ Obs! Det kan bli mye alkohol, husk at det er lov å si nei.

✔ Ikke vær redd for å ta kontakt med ukjente studenter, de fleste blir glad for det.

✔ Ikke vær redd for å drive med aktiviteter utenom studiene – når du trives går også studiene bedre. Finn en aktivitet/hobby du liker, engasjer deg i noe, meld deg inn i en forening/klubb.

✔ Lag et enkelt budsjett som kan hjelpe deg til å holde oversikt over økonomien.

✔ Hvis du ikke er vant til å lage mat kan du fort bli lei av frossenpizza. Prøv deg frem med matlaging, gjerne sammen med venner så kan dere lære av hverandre og så slipper dere å lengte så mye etter mors kjøttkaker.

✔ Etabler gode studievaner fra starten av, men husk – det er mange måter å gjøre det på, så finn det som passer for deg. Noen leser best på hybelen, andre på lesesal.

✔ Det er mye nytt å sette seg inn i – vær ikke redd for å spørre om ting du lurer på.

✔ Sjekk hvilke hjelpeinstanser som finnes på ditt studiested som for eksempel studentrådgiver, helsesøster, studentprest, psykososial helsetjeneste. Det finnes alltid noen å snakke med hvis du trenger det.

✔ Hvis alt likevel er fælt og du bare lengter hjem, går det jo an å utsette studiene et års tid. Husk det er ingen skam å snu!

 

 

Fokuser på det positive

Heldigvis er det svært få som har så sterk hjemlengsel at de må avbryte studiene, og Brandal mener det er viktig å fokusere på det positive.

– Hva er det beste med å flytte?

– Du får en ny start, som du bør nyte og utnytte til det fulle. Alle har godt av å begynne på nytt av og til.

– Noen råd til de som forbereder seg på å flytte hjemmefra?

– Ta alle nye utfordringer og ansvar med godt humør. Ikke vær redd for å spørre andre om råd eller hjelp, og nyt at du er i ferd med å bli voksen på ordentlig. Det er ikke bare stress å få mer ansvar for sitt eget liv, det ligger utrolig mye fin frihet i det også.

– Bare vent og se, det er deilig å oppdage at man klarer seg helt selv.