(StudentTorget.no):

Selv om de norske musikkfestivalene har blitt både flere og bedre de siste årene, finnes det fortsatt mange grunner til å kombinere sommerens festivalbesøk med en utenlandstur.

I tillegg til imponerende konsertprogram kan de europeiske festivalene ofte by på mer definerte konsepter og særegenheter på både festivalområde, atmosfære og generelt profil. Det er tross alt en stor forskjell på den overhengende faren for å skylles bort av regn på de norske festivalene, og det å kunne vandre langs palmeralléer og bade i turkis vann før konsertene starter i Bilbao. 

Vi nordmenn drar også fordeler av en rekordsvak Euro som gjør at vi får mye igjen for den norske krona. Hvis du ser på billettprisene finner du fort ut at du raskt vil kunne spare inn mye av reiseutgiftene. I tillegg koster ølen som regel mindre enn vi betaler for en flaske vann her hjemme, så alt ligger til rette for en vellykket utenlandsferie kombinert med unike festivalopplevelser. 

 


HULTSFRED: Man trenger ikke reise lenger enn over grensen til Sverige for å oppleve en av de store europeiske festivalene. (Foto: Creative Commons/ Flickr/ fiberfib)

Vi har omgjort prisene på festivalpassene til norske kroner ved hjelp av en valutakalkulator. Vi tar forbehold om at valutakursene kan endre seg. 


 

Hultsfred

Hultsfred, Sverige 14. – 16. juni
 
Etter at Hultsfredfestivalen gikk konkurs i 2010 var det mange som fryktet at Sveriges desidert beste festival var borte for godt. De fikk imidlertid stablet den på bena igjen året etter, og ut fra årets program ser det ut til at de har kommet seg godt på vei mot festivaltronen igjen. Hultsfred er en liten by med under 6000 innbyggere, men i midten av juni vil nok antallet mangedobles, i alle fall for noen dager. 
 
Pris: Dagspass koster ca. 710,- NOK, todagerspass ca. 1140,- og festivalpass ca. 1320,- NOK.
 
Artister: The Cure – The Stone Roses - Justice – The XX – Mumford & Sons – Marina And The Diamonds – Noel Gallagher’s High Flying Birds – Kasabian Garbage – Slash ft. Myles Kennedy – M83 
 

 


ROCK A FIELD: Luxembourg er ikke mindre enn at de har funnet et jorde hvor det kan arrangeres en festival i internasjonal skala. (Foto: Creative Commons/ Flickr/ fiberfib)

 

Nett: www.hultsfredfestivalen.se
 
 
 

Rock A Field

Roeser, Luxembourg 23. – 24. Juni
 
Til og med ett av verdens minste land har klart å rydde plass for å arrangere en skikkelig sommerfestival. RAF går av stabelen for syvende gang i grønne omgivelser på Herchefield i utkanten av byen Roeser i Luxembourg. Konsertprogrammet er overraskende bra, særlig med tanke på at dette er en relativt liten festival sammenlignet med de andre på denne listen. Festivalbillettene gjelder dessuten som en gratisbillett for all tog- og busstransport i hele landet. Det er riktignok et veldig lite land, men allikevel.
 
Pris: Dagspass koster ca. 365,- NOK, og todagerspass ca. 654,- NOK.
 
Artister: Motörhead – Chase & Status – The Kooks  Mastodon – Snow Patrol – Mac Miller – Mumford And Sons  Deadmau5 – Justice – Biffy Clyro – Dropkick Murphys  Billy Talent – Lostprophets 
 

 

 

 

 


MER ENN MUSIKK: InMusic Festival har lagt opp til mange aktiviteter på og rundt festivalområdet.                     (Foto: Creative Commons/ Flickr/ Ralf Heid)
Nett: www.rockafield.lu
 
 
 
 

InMusic Festival

Zagreb, Kroatia 29. – 30. juni
 
Kroatia har de siste årene blitt et svært populært ferieland blant unge nordmenn. Et besøk på InMusic Festivalen er absolutt å anbefale i kombinasjon med en solfylt og rimelig ferie i Kroatia. Festivalen er landets største utendørsfestival, og arrangeres på Jarun Lake-øya rett utenfor Zagreb. I områdene rundt festivalen er det muligheter for flere aktiviteter som klatring, kajakkpadling, sykling og vandring i fantastisk natur. Også latterlig billige festivalpass.
 
Pris: Tredagers festivalpass koster ca. 368,- Nok. 
 
Artister: Franz Ferdinand – The Cranberries – Gorillaz Sound System – Plan B – Mando Diao – Gogol Bordello  Archie Bronson Outfit – Retro Stefson – Dry The River -  General Elektriks – Fanga 
 
Nett: www.inmusicfestival.com/en
 
 
 

Open’er Festival

Gdynia, Polen 4. - 7. juli
 
Dette er Polens største og mest populære musikkfestival. Open’er Festival tar seg stolthet i å være innovatører innen festivalløsninger og organisering. Den har også høstet mye skryt av internasjonal presse, og går for å være en stor aktør blant de europeiske musikkfestivalene. Et stort pluss er at vi nordmenn kommer godt ut av det i valutavekslingen. I tillegg til at billettene er billige, er også opphold, mat og ikke minst, øl nesten gratis.
 
Pris: Dagspass koster ca. 285,- Nok, todagerspass ca. 500,- og festivalpass ca. 640,- NOK.
 
Artister: Bat For Lashes – Björk – Bloc Party – Bon Iver – Franz Ferdinand – Gogol Bordello – The Ting Tings – Yula Yeasayer – M83 – New Order – Mumford & Sons – The Kills – The Mars Volta – The Stubs
 
 
Nett: www.opener.pl/en
 

 

KONKURRANSE: Her kan du vinne to festivalpass til Slottsfjellfestivalen 

 

 


RETT OVER VANNET: Roskilde er en av de mest populære utenlandske festivalene blant normenn.                      (Foto: Creative Commons/ Flickr/ fiberfib)

 

Roskilde

Roskilde, Danmark 5. – 8. juli 
 
Roskildefestivalen er den største musikkfestivalen i Nord-Europa, og har eksistert helt siden 1971. På grunn av den korte veien over sjøen er nok Roskilde den festivalen flest nordmenn har krysset landegrensen for å få med seg. I tillegg er Roskilde synonymt med hele festivalkulturen med den berømte gjørmebrytingen, nakenløp, den enorme campen, billig øl og ikke minst et bunnsolid konsertprogram. 
 
Pris: Dagspass koster ca. 940,- NOOK, og festivalpass ca. 1850,- NOK + avgifter.
 
Artister: Björk – Bon Iver – The Cure – Mew – The Roots – Bruce Springsteen And The E-Street Band – Jack White – Sivert Høyem – The Shins – Machine Head  Yelawolf – Mac Miller – M83 – Addison Groove
 
Nett: www.roskilde-festival.dk
 
 
 

Bilbao BBK Live

Bilbao, Spania 12. – 14. juli
 
Helt fra starten i 2005 har festivalen vært arrangert i Kobetamendi park ved Mount Cobetas som ligger sørøst for Bilbao. Festivalen går for å være en av Europas beste, og har vært nominert til flere anerkjente priser. Etter et feilslått forsøk på en musikkprofil med fokus på hard rock, er festivalen nå tilbake på sitt opprinnelige spor med hovedsakelig pop og rock på programmet. I fjor var besøkstallene godt over 100.000, og det forventes enda flere besøkende i år. 
 
Priser: Dagspass koster ca. 320,- NOK, og tredagerspass ca. 670,- NOK + avgifter.
   
Artister: Radiohead – Garbage – Ben Howard – Keane – The Cure – Band Of Skulls – Mumford & Sons – Noah & The Whale – Lori Meyers – Glasvegas – The Black Belles – The Kooks – James Murphy – Sum 41
 
 

 

 

 

 


FESTIVAL I SPANIA: Oddsen for å slippe høy vannstand i teltet synker betraktelig når man trekker sørover i europa. (Foto: Creative Commons/ NRK P3)

Nett: www.bilbaobbklive.com
 
 
 

Fib

Bennicàssim, Spania 12. – 15. juli
 
Festival Internacional de Benicàssim, bedre kjent under forkortelsen Fib, er en årlig musikkfestival som arrangeres i Bennicàssim på Costa del Azahar i Spania. Fib regnes som en av de beste festivalene i det internasjonale festivalmiljøet, og er kjent for et konsertprogram som starter mye senere på dagen enn det som er vanlig, slik at strandliv og nattlige aktiviteter også kan prioriteres. Festivalen utmerker seg også ved at den ligger i nærheten av flere kjente (kunstige) strender. Perfekt for dem som vil kombinere festival med sydenferie!
 
Pris: Dagspass koster ca. 570,- NOK, todagers ca. 836,- tredagers ca. 1027,- firedagers ca. 1255,- NOK.  
 
Artister: Florence + The Machine – Bob Dylan – Chase & Status – The Stone Roses – New Order – David Guetta  Ed Sheeran – Buzzcocks – Noel Gallagher’s Flying Birds  Dizzee Rascal – At The Drive-In
 
Nett: www.fiberfib.com
 

 

 


VARIERT: Flow Festival i Finland satser på et bredt spekter av musikksjangere (Foto: Creative Commons/ Flickr/ fiberfib)
 
 

Flow Festival

Helsinki, Finland 8. – 12. august
 
Flow Festival byr på et sterkt program med et variert utvalg av både store og kommende stjerner, innen forskjellige sjangre som indie, soul, jazz, folk, rock, club og pop. I tillegg til musikk satser også festivalen mye på kunst og mat. Festivalen arrangeres på et gammelt industriområde rett på utsiden av Helsinki, og har holdt på siden 2007.
 
Pris: Dagspass koster ca. 530,- NOK, todagerspass ca. 835,- og firedagerspass ca. 1200,- NOK. 
 
Artister: The Black Keys – Mike Snow – Lykke Li – Frank Ocean – Ane Brun – Swans – Lindstrøm – Björk – Feist  Friends – A Winged Victory For Sullen – Heatsick  Goodiepal – St. Vincent – The War On Drugs
 
Nett: www.flowfestival.com/en
 
 
 

Rock en Seine

Paris, Frankrike 24. – 25. august
 
Ved elvebredden av Seinen arrangeres Rock en Seine-festivalen i Domaine National de Saint-Cloud-parken som ligger like utenfor hovedstaden Paris. Metrostasjonen ligger kun fem minutters gåtur fra parken, så selv om man først ankommer Paris er den lett tilgjengelig. Festivalen er nå inne i sitt tiende år, og har rykte på seg for å være en av de europeiske festivalene med de peneste omgivelsene. Sammenlignet med norske billettpriser er dette også et rimelig 

 

 


ENGLAND: Det finnes myter om engelsk vær, engelske damer og engelske tannstillinger, men det finnes unntak for alt. (Foto: Creative Commons/ Flickr/ NRK P3)
alternativ.
 
Pris: Dagspass koster ca. 371,- NOK, og festivalpass ca. 825,- NOK
 
Artister: Green Day – Placebo – The Black Keys – Sigur Ros – Noel Gallagher’s High Flying Birds – The Dandy Warhols – Mark Lanegan – Lissie – Frank Ocean          Ed Sheeran – Bloc Party – Eagles Of Death Metal
 
Nett: www.rockenseine.com/en
 
 
 

Reading

Reading, England 24. – 26. august
 
Readingfestivalen er verdens eldste eksisterende musikkfestival, og går for å være en av de mest tradisjonsrike og kred-sterke festivalene man kan besøke. Reading er en relativt liten by på utsiden av London med gode transportforbindelser og godt tilrettelagte fasiliteter for besøkende til festivalen. De dominerende musikkstilene er vanligvis innen rock-, alternativ-, indie-, punk- og metalsjangeren, men det er også innslag av mer pop-orienterte artister. De har også en søsterfestival i Leeds som avvikles samme helg med de fleste av de samme artistene.
 
Pris: Dagspass koster ca. 870,- NOK og festivalpass ca. 1950,- NOK + avgifter. 
 
Artister: The Cure – Paramore – Foo Fighters – Florence And The Machine – The Black Keys – Kasabian – Kaiser Chiefs – The Gaslight Anthem – Coheed And Cambria   Bullet For My Valentine
 
Nett: www.readingfestival.co.uk

LES OGSÅ: Her er de norske festivalene

 


DRA PÅ FESTIVAL: Benytt sommeren til å dra på utelandsferie og festival. De utenlandske festivalene er ofte mye billigere enn de norske. (Foto: Creative Commons/ Flickr/ fiberfib)