D et beste med Paris er at det alltid er liv i gatene. Fra tidlig morgen, når trøtte arbeidere og aupairer med skolebarn haster avgårde og bistroene så smått gjøres klar til en ny dag, til sen natt, når hele byen vakler hjem. Du er aldri helt alene i Paris.
Men, når du ikke er alene må du lære deg de lokale spillereglene. Du vil jo ikke være den brautende turisten, som krever at alt blir lagt til rette for deg.
Her gir vi deg en guide til hvordan du kan gli inn i mengden og bli en av dem!
Hvordan bli som en pariser
Mytene om franskmennene er mange.
De er bedrevitere. De er uhøflige. De er urenslige.
De er noen arrogante jævler, uten evne eller lyst til å gi deg verken smil eller service.
I tillegg nekter de å snakke på andre språk enn sitt eget.
Er den stereotype franskmann bare en myte eller er det ingen røyk uten ild?
Uten å skjære alle over en kam, kan vi nok si at stereotypien lever, spesielt i hovedstaden. Derfor kan det være lurt å ta noen forholdsregler slik at du kan takle det bedre.
Nøkkelen til god (eller bedre) service, ligger i språket. Du gjør lurt i å lære deg de viktigste høflighetsfrasene.
“Men hvorfor skal jeg lære meg franske gloser, når jeg uansett ikke forstår svaret?” tenker du kanskje.
Vel, for at franskmenn i det hele tatt skal åpne seg opp for et annet språk, er det viktig at du prøver deg på fransk først. Den språklige arrogansen er nemlig bare skjult sjenanse.
Det sies at for å overleve i Paris, må du bli litt som dem!
Byen (inkludert forstedene) har tolv millioner innbyggere, så tempoet er høyt.
Ikke har de helt skjønt poenget med køsystem, og nede i undergrunnen er det lurt å ha både spisse albuer og et høflig “pardon!” på tungespissen.
Vårt beste tips er å se enmannsforestillingen “How to become a Parisian in one hour”, et lynkurs på engelsk i nettopp hvordan du kan bli en pariser.
Showet er morsomt, og går for fulle hus fire ganger i uka. Billetten koster 15 euro og kan reserveres på BilletReduc.fr.
Kafékultur og uteliv
Mange drømmer om å sitte på kafé i Paris, alene med skriveblokk og en café crème, eller skravlende med venner over en flaske vin.
Grunnen er nok fordi den franske kafékulturen er forbundet med kreativitet, ettersom flere kjente forfattere har sittet og skrevet sine verk her.
Franske kafeer har inspirasjonsgaranti!
Et eksempel er Aux Folies (8 rue de Belleville). Denne sjarmerende baren er stedet hvor Edith Piaf pleide å henge. Det er som regel alltid fullt, helt fra baren til langt nedover fortauet. Rundt hjørnet finner du en graffitigate, hvor kunstverk blir til mens du ser på.
Hot tips! Dersom du bare skal ha en kaffe, lønner det seg å drikke den ved baren. Setter du deg ned ved et bord, må du ut med dobbelt så mye.
Som du sikkert vet, har franskmenn en litt mer moderat drikkekultur enn oss nordmenn. De nyter gjerne et daglig glass vin til maten, og når de fester er de flinke til å vite hvor grensen går.
Kanskje vil du bli inspirert til å virkelig smake på det du drikker, framfor å bælme nedpå for å bli mest mulig full?
To områder med yrende uteliv er Latinerkvarteret og Bastille.
I Rue de Lappe har du en lang bargate med alt fra irsk pub til chicha-bar.
I Rue Daval må du innom Le Lèche Vin, en mye omtalt bar, hvor dekoren består av religiøse symboler, mens på toalettet.. ja, du får nesten gå og se selv!
Uten mat og drikke duger pariseren ikke
Tenk på dette: Du er nå i den kulinariske himmelen. Hamburgere kan du spise hjemme!
Eller vent, du får Europas beste hamburgere på Big Fernand (55 Rue du Faubourg Poissonnière), det er ungt og hipt og du blir sluset kjapt inn og ut.
Eller på Le Bellerive (71 Quai de la Seine), som ligger langs kanalen, hvor de unge har piknik og gamle menn spiller pètanque, når været tillater det.
Franskmennene legger stor stolthet i kokkeleringen sin, og på menyen har de blant annet snegler, kanin, biff tartar, andebryst og crème brûlée.
Hvorfor ikke teste ut froskelår eller den spesielle middagspølsa “andouillette” når du først har sjansen?
For tradisjonell fransk mat og hyggelig atmosfære, besøk Au Bon Coin (19 Rue Gâtines) eller L’Entrepot’s (2 Rue Sorbier).
I Paris drikker man også vin. Selvfølgelig gjør man det.
Hvert år, på den tredje torsdagen i november slippes årets ferske vin.
“Beaujolais Nouveau” blir drukket hjemme eller på bar, for å feire en god innhøsting. Denne kan du nyte om du reiser i november-desember.
Er du en ølperson, har Académie de la Bière (88Bis Boulevard de Port-Royal) en stor ølmeny. Her kan du også prøve franskmennenes favoritt, blåskjell og pommes frites.
Husk nå endelig å takke deg gjennom hele måltidet, og legg igjen litt tips om det funker på servicen til servitøren din.
Shopping og vintagejakt
Det skal godt gjøres å reise til Paris uten å shoppe, så la oss snakke om de beste handlegatene.
For det første, er den verdenskjente handlegata Champs-Élysées en dyr affære.
Som student drar man heller andre steder, om det ikke er for å vindushopping eller Triumfbuen. (I desember er det dog verdt å dra hit for litt ekstra julestemning. Den to kilometer lange gaten er opplyst med julelys, og salgsbodene står på rekke og rad.)
For det virkelig autentiske Paris, må du til Le Marais, området rundt hovedpulsåren Châtelet.
Her går du på historisk grunn, noe du vil se på arkitekturen.
Samtidig har området beholdt et ungt og flerkulturelt miljø, hvor blant andre jøder, asiater og homofile og lesbiske har sine møtepunkt.
Er du på jakt etter vintageklær, konfekt og spennende butikker er dette stedet for deg.
Tips: Rue du Temple (vintagebutikker, American Apparel og den engelske bokhandelen I Love My Blender), Place de Vosges (antikviteter, kunst og smykker) og Rue de Rosiers (jødegata, byens beste falafel). Stikk også innom den toetasjes vintagebutikken Kilo Shop (69-71 Rue de la Verrerie), hvor du betaler klærne i vekt.
Bo smart, billig og hjemmekoselig
For å virkelig få smaken på hvordan det er å bo i Paris, anbefaler vi å finne en ekte parisisk leilighet gjennom airbnb.com.
Her kan du søke blant hundrevis av annonser folk har lagt ut, og du betaler enten for en hel leilighet eller for et rom. For rundt 40 euro per natt kan du bo som en pariser i det området du foretrekker. (Nettsiden videreformidler også husrom i andre byer og land.)
Søker du billigere overnatting, er ungdomsherberg tingen.
Bastille Hostel og Le Village Hostel sies å være de beste, med priser ned til 18 euro per seng.
Ellers har du jo alltids couchsurfing.org, hvor du kan bo gratis hjemme hos folk. Er du heldig, vil de gjerne vise deg rundt i byen og kanskje ta deg med på fransk fest? Der har nemlig franskmenn og nordmenn noe til felles – vi blir litt mer åpne og utadvendte med litt alkohol i blodet.
Bon voyage!