(StudentTorget.no):

Bygg ditt hus på fjellgrunn, råder bibelen. Islenderne bygger og bor på størknet vulkanmasse. Selv om man skuer havoverflata like under jorda man står på, får man følelsen av å være på det norske høyfjell.

Like under polarsirkelen, midt mellom to kontinenter, ble øya en gang spydd opp fra havbunnen. Med frisk luft, blåsort lys og stolte, hardbarka vikinger samlet under nordlyset, er hovedstaden duket for et festlig gilde.

Når festen blåses ut av dagslys, er det bare å ta sats og stupe ut i varme, helbredende kilder. Så er det på’n igjen. Med nyfødt energi.

 

Et uforglemmelig kapittel i festboka

Gå tidligst ut etter midnatt i Reykjavik. Islenderne jobber sent, og vorser ivrig før de møter utelivet med en overjordisk energi. Gjør man ikke det, står man i fare for å måtte selge skjorta for en taxi hjem. Island har norske barpriser, og de mest populære stedene tar fort en real hundrings i inngang.

DJ-en på utestedet «Dillon», en 1949-modell ved navn Andrea Jonsdottir, er en forholdsvis uoppdaget skatt innen islandsk natteliv. Erla Silfå Thorgrimsdottir (24) som studerer Fine Art ved Academy of Arts i Reykjavik, forteller begeistret om dama med hvitt hår og uknuselig musikalsk teft.

– Hvem bryr seg om geysirer og vulkaner, når man kan feste til the DJ!

Hun snakker som mange islendinger norsk hvis man ber høflig, og anbefaler å forsømme neste dags museumsbesøk til fordel for nattelang dans til Jonsdottir.

– Hun er et funn! Mens alle nå kjenner til utestedet Sirkus, så er Dillon forholdsvis ukjent – det vil si inntil alle får vite om DJ-en deres, korer den norskættede studievenninnen Maria Dalberg (24).

Og ganske riktig.

– She’s an original rock’n roller! Brøler en islending som rocker rundt på Dillon når klokken nærmer seg fem om morgenen. Mens utestedene på papiret stenger tre, er det vanlig praksis å sjangle ut av lokalet rundt fem.

– She’s the best DJ in Reykjavik – this is god sent music!!

Superlativene hagler og Jonsdottir åpenbares henslengt sittende på en kasse i en krok, mens hun snurrer plater og dingler med beina iført enorme polfarersko Ingolfur Arnarson nok bare kunne drømme om, da han i det hedenske år 871 oppdaget Island, sammen med sine norske med-vikinger.

I en skikkelse som minner mest om en kvinnelig indianerhøvding deler hun moderlig ut varme klemmer til feststemte islendere, før hun øser av 58 års musikalsk visdom. Her snakker man kultursjokk for en som er vant til mugne DJ-tryner i Oslo, som pumper ørene fulle av grusomheter på uskyldige danseløver i villfaren tro på musikalsk innsikt.


 

Trendy, autentiske Reykjavik

Skjønt Reykjavikianerne er langt fra noen hottentotter. Midt mellom to kontinenter kan de velge og vrake mellom siste impulser fra Europa og USA. Og de velger. Og vraker. De har nemlig en svært stolt tradisjon med å være kresne på hva de slipper inn.

Mens Skandinavia har vært gjenstand for europeisk skyllevann, beholder Island sin autentisitet ved å skille havren fra hveten. Man ser ikke en eneste reklameplakat verken i byen eller på landeveien, og mens det norske språk stadig slipes mot dansk, snakker våre tidligere landsmenn klingende gammelnorsk.

Man forstår riktignok ikke et fnugg, men islenderne lærer dansk i grunnskolen. Og Island-gebrokken dansk lyder som dialekt fra Setesdal. Norge glemte nemlig å ta med seg Island da de fikk selvstendigheten tilbake etter dansk styre. Skamme oss skulle vi, men nå kan vi angre.

LES OGSÅ: Opplev København på studentbudsjett

 

Himmel og helvete på Island

Det er ikke bare Jonsdottirs kloke toner som er «God sent» på Island. Mens man en gang i tiden trodde vulkanen Hekla var inngang til helvete, kan man anta at oppdagelsen av de varme kildene ble tatt for selve perleporten. Den blå lagune er materiens manifestasjon av begrepet «katarsis» for enhver fyllesjuk viking.

Tømmermennene flykter i vill panikk sekundet man væter sin tå i kildene spekket med helbredende mineraler. Det er lurt å vite at eimen av råtten eggfis rundt kildene er svovellukt fra jordens egne tarmer, før man beskylder stanken for å ha sitt opphav i bråten av badeglade tyskere, som ramler ut av turistbussen og knuser drømmen om et stillferdig bad, en tidlig søndag morgen.

Svovellukta kommer fra det underjordiske riket av vulkansk aktivitet, som man plasker trygt rundt overflaten av. Både duften og tyskermas fordufter sågar straks man legger på svøm i varme bølger, blant snøkledde fjell og omsluttes av trollsk vanndamp.


 

Noen fakta om Island

Geografi

Island har snaue 308 000 innbyggere hvorav 75 prosent bor i hovedstaden Reykjavik. Årlig besøker i gjennomsnitt 400 000 turister Island for å oppleve det rene miljøet og den eksotiske uberørte naturen. Island regnes for å ha en av verdens høyeste levestandarder

 

Geologi

Island kan på mange måter sies å være selve midtpunktet mellom Europa og Amerika. Øya oppsto da den europeiske og amerikanske kontinentalplate drev fra hverandre. Atlanterhavsryggen spydde opp masse magma som dannet øya Island.

Når magma møter luft, oppstår lava som er grunnfjellet Island er bygget på. Island består av basalt, som er en vulkansk bergart. Nærmere bestemt en såkalt størkningsbergart; denne oppstår når overflata størkner. På grunn av høy vulkansk aktivitet utsettes Island for jevnlige jordskjelv.

 

Nordisk historie

Island ble innvandret av nordboere i det 9. Århundre. Islenderne snakker fortsatt vikingenes originale språk. Selv om moderne islandsk har gjennomgått endringer i uttale og ordforråd, er Island alene om å opprettholde en annen nasjonal tradisjon. Nemlig å anvende fornavn i stedet for etternavn.


 

Opplev pensum i Reykjavik

Geologistudenten

Se øya Snæfellsnes spesielle klippeformasjoner. Tilsvarende skue finner man utenfor Vik i sør, på øya Virhola. Landmannlaugar.

 

Historiestudenten

Gå i sagaenes fotspor. Det arrangeres blant annet skreddersydde turer som følger i fotsporene til vikingnissene i historieboka. Nasjonalparken Thingvellir vekker Islands historie til liv. Her ble verdens eldste regjering Alltinget grunnlagt på 900-tallet.

 

Nordisk språk

Tråkk sammen med historiestudenten i sagaenes fotspor. Bare fokuser interessen rundt språkets dannelse. Det norrøne huset på universitetet i Reykjavik har et bibliotek fylt til randen med bøker fra alle nordiske land. En bibliotekars paradis! Kjøp islandske aviser og prøv å forstå relatere ord til grunnstamme og opphav.