Tine Haug (25) satte studiene på vent, og backpacket seg gjennom 30 land. Hun mener det er mulig å reise som en backpacker selv på en sydenferie.

Ryggsekkturisme, eller backpacking, er en subkultur som etter hvert er blitt svært utbredt. Deres mål er å oppleve mest mulig, for minst mulig penger, når de reiser fra land til land. Siri Johnsen er utdannet sosialantropolog ved universitetet i Tromsø. Hun observerte en gruppe backpackere da hun skrev sin hovedoppgave om denne kulturen. Dette var riktignok i 1998, men forskeren mener backpackeren i dag stort sett er den samme som på 90-tallet. I rapporten definerer Johnsen backpackerne som en homogen gruppe med stor eventyrlyst.

De ulike gjøremålene fører til at de får et todelt forhold til tid: de skal søke det som er ‘paradisisk’ og ‘off the beaten track’ og gjennom dette ta det med ro på reisen. Men samtidig har de krav om å få med seg alt som er ‘must’, og tid blir i denne sammenhengen en knapp ressurs.

Den største forskjellen fra den gang rapporten ble skrevet, ligger i tilgjengelighet og muligheten til å få informasjon man ikke hadde tilgang på tidligere, mener Johnsen.


- Dagens unge ønsker å oppleve ting. Mulighetene som ulike typer digital informasjon gir, gjør at man til enhver tid har god oversikt over det man ikke har rukket å gjøre enda, sier hun og legger til at hun tror tilgangen på billige reiser har gjort backpacking enda mer tilgjengelig.

LES OGSÅ: Ferieøkonomi - Sørg før å ha penger etter ferien også

 


Reiste i 30 land

 

 

10 spennende destinasjoner

Bolivia
Brasil
Jamaica
Laos
Cuba
Kambodsja
Argentina
Mexico
Paraguay
Vietnam.

 

Tine Haug (25) er en av mange som har erfart at det er mulig å reise langt med minimalt budsjett, og hun deler gjerne sine erfaringer. Listen over steder backpackeren har reist er lang, og omfatter så mye som 30 ulike destinasjoner. Til daglig studerer Haug sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, men hun har også studert globalisering og utvikling. For å ha muligheten til å reise over en lenger periode måtte hun sette studiene på vent, og jobbe mye.

Haug er enig i at digitaliseringen har gjort det enklere for flere å bli backpackere, selv om dette forstyrrer noe av ideologien.


Fri som fuglen: 30 destinasjoner er unnagjort for Tine Haug (25)

–Verden blir mindre på alle mulige måter. Det har blitt enklere å bestille reiser, holde kontakten med reisende du møter underveis, og de hjemme. Den digitale tilgjengeligheten har definitivt gjort det enklere å backpacke, men igjen ødelegger det bildet de fleste backpackere har om den ”uberørte” verden, og deres filosofi om å være den eneste som har vært her og der.


 

 

Kunsten å tenke positivt

 

Det er ikke nødvendig å være en backpacker for å reise billig, men lærer du å tenke som en, åpnes nye muligheter. Haugs råd er å ta valgene selv, og være litt impulsiv.

- Hva er en god reise for deg?

- Spennende opplevelser utenom det vanlige, gjør det til en god reise. Det å ha friheten til å dra akkurat hvor man vil, når man vil, er viktig. Som regel kan man gjøre det beste ut av de fleste reiser, sier hun og utbroderer:

- Er du på charter-ferie kan du likevel unngå de verste turistplassene, og isteden oppsøke fine små steder. Som backpacker søker man gjerne ut av de verste turistområdene. Det samme kan man gjøre som vanlig turist også. Man må bare ha et åpent sinn, og tenke "hva kan jeg finne på her?". Negative tanker setter alltid begrensninger.

- Er det derfor du foretrekker backpacking?

- Ja, det er så fritt. Det aller beste med å reise er all friheten. Dessuten er det gøy når man kan gjøre alt på egenhånd, istedenfor å ha alt avklart ting på forhånd.


 

 Tines reisetips

✔Ikke gap over for mye, det er bedre å ha god tid enn å stresse. Fokusér på en verdensdel, i stedet for å ta hele verden i en omgang.

✔Ikke fastsett alle datoer.  Velg isteden bare tur- retur billett, da står du nemlig mye friere til å dra akkurat dit du vil, når du vil.

✔Tenk utenfor boksen og plukk opp tips fra andre reisende. Da slipper du å låse deg til reisebøker som Lonely Planet, og opplever ofte mer. Arrangerte turer kan være kjedelige. Husk at det er mulig å komme seg til de samme stedene på egenhånd.

✔Ta med deg minst mulig når du pakker.  Sekken kommer garantert til å bli fylt opp ganske fort. Velg derfor det mest nødvendige.

✔Vær oppmerksom og ta dine forhåndsregler, men ikke la de styre deg. Det er ikke noe poeng å gå rundt å være redd hele tiden.

✔Sov billig på Hostel. Ved å velge de som ikke er med i globale organisasjoner blir det billigere.  Leie av leilighet, eller couchsurfing er også mulig.

✔Spar penger ved å spise gatemat. Har man kjøkken kan man også å lage mat selv.


 



Sov på gulvet – vasket seg på do

 

Selv om det kan være deilig med frihet til å gjøre alt selv, anbefaler blant annet reisespesialisten Kilroy Reiser at man bør ha planlagt noe: Vi anbefaler alltid at du bestiller de første to nettene for hvert nytt sted du ankommer, spesielt om du lander veldig sent, eller på natten. Du trenger ikke bestille mer enn en natt hvis du har lyst å ordne alt selv, men det sparer deg for utrolig mye slit. Det er ikke gøy å slentre rundt i storbyer midt på natten med ryggsekk, i håp om å få sove noen skarve timer etter en lang flytur uten søvn, skriver de på sine nettsider.


I ørkenen: Tine avbildet i Salar de Uyuni, verdens største saltørken

Tine Haug erkjenner at det kan være noe i det reisespesialisten skriver, og snakker av erfaring. Selv har hun opplevd å måtte bo 3 døgn på en flyplass, til tross for at dette ikke var hennes egen feil.

- Det ble kluss med en mellomlanding, og vi måtte sove på Caracas Flyplass. Dette var fordi Venezuela har et ekstremt dårlig minibanksystem, og det var ikke mulig å få ut penger på noen av minibank-automatene. Det var veldig frustrerende å sove på gulvet og vaske seg på do. Herregud, så sint jeg var! forteller hun oppgitt.


 


Uredd tankegang

 

Litt planlegging kan derfor være smart. Tenk på hva du vil oppleve, og hva som er det aller viktigste for deg. Det å ligge på stranda, gå rundt på oppdagelsesferd, eller bare sitte og nyte kulturen koster ikke all verden. Ofte kan dette også bli eneste løsning på en sparsom økonomi, noe Haug selv har fått erfare: Ris med musling på boks ble middag i en hel uke.

- Jeg har opplevd å måtte reise uten penger opptil flere ganger. Det hender jo at man går tom for penger, fordi noen kopierer kortet ditt, eller fordi bankene ikke har kontroll. Jeg måtte leve på slikk og ingenting, da kortet mitt ble kopiert og jeg ble frastjålet 8000 kroner. Heldigvis ordner det seg alltid, venner og familie stiller jo opp, hvis man er i knipe, sier hun og tilføyer:

- Selv om det er kjedelig, så er det egentlig litt gøy også. Det er slike hendelser som fester seg, og gjør turen til en spennende opplevelse. Da tenker man i ettertid ”shit, det der var jo helt sykt, men vi klarte det!”.

Sosialantropolog Siri Johnsen anbefaler også at man planlegger litt før man drar, på den måten unngår man problemer.


- Det kan være lurt å sette seg inn i prisnivå, mulige reiseruter og visumregler så man unngår problemer underveis, sier hun og legger til at vi alle kan lære noe av backpackerne.

- Det viktigste er vel at vi må ha en tro på at vi kan gjøre det vi ønsker å gjøre. Dersom man har lyst å finne ut om man kan reise som backpacker er det bare en måte å finne ut det på; reis selv.  Vær uredd, vis hensyn og få nye opplevelser.