Redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth har reist verden rundt. Han anbefaler studenter å velge en destinasjon før man ser på pris og reisemåte.

Selv om mange automatisk velger en billig pakketur til velkjente Syden når de skal på ferie, tror ikke Baardseth løsningen er å velge den aller billigste hoppe-på-turen hvis dette ikke er noe du virkelig ønsker.

- Mitt første tips er at man må tenke ”hva slags ferie vil jeg på?” Altfor ofte blir man styrt av pris. Velg heller destinasjon og ønsker for reisen, før du ser på hvordan du kan komme deg dit på billigst mulig måte. Det viktigste er at du kommer deg til det reisemålet du aller helst vil, sier han.

 

Unngå høysesongen


Flyprisene er veldig skiftende, og varierer veldig fra sesong til sesong. Baardseth råder derfor studenter til å dra utenom høysesongen, fordi flyselskapene setter opp prisen betraktelig når fellesferien nærmer seg. Hans andre tips er som følger:

- Aller helst bør man reise utenom høysesongen hvis man har muligheten til det. Da blir nemlig prisene dumpet betraktelig, og man kan kommes seg til samme destinasjon for en mye lavere pris, sier Baardseth og utdyper.


- Det er også viktig å tenke på at man bare kan bestille flysete også. Slik sparer man ofte penger.

LES OGSÅ: VÆR UREDD -FÅ TIDENES REISEOPPLEVELSE MED EN BACKPACKERS FILOSOFI

 

Ta tog


Det finnes mange måter å reise på, og det er viktig at man er åpen

for å sjekke hva som tilbys. Baardseths tredje tips er å vurdere om man kan ta tog til eller fra destinasjonen.

- Interrail er også en mulighet. Nå er det ingen sonebegrensing, og det er derfor blitt meget attraktivt. Dessuten kan man velge enveisbillett, slik at hvis man for eksempel skal til Athen så kan man ta det billigste flyet ned, og tog hjem igjen. Da får man en storbyopplevelse samtidig som man får oppleve det landlige. Tog er også veldig lønnsomt i forhold til at prisen holder seg noenlunde konstant uansett sesong.

LES OGSÅ: NYT SOMMEREN PÅ SKINNER

 

Bo gratis


Når man kommer frem til destinasjonen, kan valg av bosted påvirke prisen betraktelig. Det kan dermed lønne seg å være forbedret på å bo rimelig.

- Hvis man ønsker å bo billig vil jeg anbefale Couchsurfing. Det har to fordeler. Det ene er at man får bo gratis, og det andre er at man kommer i kontakt med de som bor i landet. Det er jo absolutt en fordel å bli kjent med befolkingen når man reiser, slik at man oppnår den mellomfolkelige forståelsen, sier Baardseth.


- Det finnes også billige bo alternativer i ungdomsherberge som man finner over hele verden.

LES OGSÅ: COACH SURFING- OPPLEV VERDEN SOM SOFASURFER

 

Kombiner reise og jobb

Mange velger å dra utenlands for å kombinere reise og jobb. Dette kan man også gjøre i ferien, og det er ikke noe i veien for at jobben man tar er i form av en veldedighet. Baardseth synes dette er et godt alternativ hvis man trenger penger underveis på turen.

- Hvis man skal reise jorden rundt ville jeg kanskje ha vurdert å skaffe meg en arbeidstillatelse. Mange velger å reise til Australia for å være med på eplehøsting eller vinhøsting, sier Baardseth og utdyper

-Det eneste man bør være litt oppmerksom på hvis man skal jobbe i utlandet, er at noen land har mange arbeidsledige, slik at de ikke setter pris på at man kommer og tar de ledige jobbene som finnes.

LES OGSÅ: HJELP DYR OG MENNESKER OVER HELE VERDEN


Slik finner du de billigste flybillettene:


Unngå høysesong: Ikke reis når alle andre gjør det. Unngå fellesferier, og andre fridager som er typiske reisedager.

Unngå lavprisfellen: Ikke la deg lure av billige flyselskap som Ryan Air eller Norwegian. Husk å sjekke hva andre selskaper tilbyr til samme destinasjon også, du kan være heldig å finne bedre tilbud.


Sjekk flere nettsider: Bruk nettsider som sammenligner priser, og kommer frem til billigste alternativ akkurat der og da. Sider som blant annet eBookers.com, Finn.no og Kelkoo.no foretar slike såkalte metasøk.

Enveispriser: Av og til kan det være lønnsomt å bestille billett bare en vei. Da kan du velge å kjøpe billetten til fra et selskap, og hjem med et annet. Ikke alle selskaper selger billige enveisbilletter, så det er lurt å undersøke om dette er lønnsomt.

Følg med på kampanjene: Det dukker stadig opp tilbud til ulike destinasjoner. Hold deg oppdatert.

Ta en mellomlanding: Har du god tid, kan det lønne seg å velge en mellomlanding. Det blir ofte billigere enn om man flyr dirkete.

Velg en annen flyplass: Mange byer har ofte flere flyplasser i området. Det kan ofte være lønnsomt å velge en mindre flyplass enn hovedflyplassen. Så lenge det bare er reisetiden som øker, så kan dette være et alternativ.

Styr unna gebyrene: Noen flyselskaper har ekstra gebyrer man ikke nødvendigvis trenger. Må du ha avbestillingsgebyr, reservert sete, lunsj eller reiseforsikring? Husk at det er lov å snu og avbryte betalingen, hvis du ikke kan se hva summen blir før kortnummeret skal benyttes.


Ikke bestill for tidlig: Mange kampanjer og tilbud kommer rett før avgang, fordi flyene må fylles opp. Hvis du vet hvor du skal, kan det lønne seg å følge med, men vente med å slå til på tilbudet før du selv synes det er rimelig nok.

Kilde : Aftenposten.no