(StudentTorget):

Norges forbrukere kastet samlet 278 000 tonn nyttbart matavfall – mat som kunne ha vært spist – i 2010, hvilket utgjør om lag 58 kilogram per innbygger.

Dette kommer frem i prosjektet ForMat startet av seniorforsker ved Østfoldforsking Ole Jørgen Hanssen, i samarbeid med Nofima Mat og Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

I følge undersøkelser mener et stort flertall av forbrukerne at de planlegger og gjennomfører handleturer, innkjøp, oppbevaring av mat og måltider på en måte som tilsier at det ikke blir unødvedig mye matavfall fra husholdningen. Dette til tross:

– Avfallet utgjør cirka 2000 kroner per person i året, forteller Hanssen.

 

 

MATAVFALL: Vi kaster mat for cirka 2000 per person i året, forteller Ole Jørgen Hanssene, seniorforsker ved Østfoldforskning.

 

Redde for å bryte datogrensen

Mange nordmenn sverger konsekvent til datostemplingen på matembalasjen, selv om maten verken smaker eller lukter dårlig. For en student kan 2000 kroner i året bety mye. 21 år gamle Elisabeth Gjestland er av dem som går aktivt inn for å kaste mindre.

– Jeg kaster aldri mat med mindre det er muggent eller lukter dårlig. For noen dager siden spiste jeg egg som gikk ut på dato i august. Det gjør ingenting, sier Gjestland.


– Det går fort mye penger hvis jeg skal helle ut en halv liter melk hver gang den går ut på dato. Det er kanskje ikke mye penger det er snakk om, men alle monner drar! forteller studenten.

LES OGSÅ: Grønn smoothie - Superdrikk med avokado, spinat, dadler og melk

 

Porsjonspakninger

Gjestland kontrollerer også matavfallet før maten kommer i hus ved å planlegge innkjøpene på forhånd. På den måten begrenser hun «lystkjøp».

– Kjøper jeg mer enn én porsjon av noe, fryser jeg det jeg ikke trenger. Brødet fryses i porsjonspakninger på fire og fire skiver. Annenhver uke lager jeg middager og lunsjer, for eksempel spaghettikjøtt, hjemmelaget pizza og fylte horn. Deretter tines rettene ved behov.

LES OGSÅ: Kremet fiskesuppe, arme riddere, grønn suppe, rivekaker, skinkegrateng, tacosalat, eggepanne

 

 

FAKTA:


Hvert år kaster nordmenn 335 000 tonn mat (forbrukere pluss butikker) som kunne vært spist. Men vi er ikke verre enn verken England, Nederland eller resten av Norden.

Kilde: Ole Jørgen Hanssen.

Kartlegger søppel

ForMat tar for seg hele verdikjeden for mat- og drikkevaresektoren i Norge, foreløpig begrenset til mat som omsettes mot og benyttes i private husholdninger. Målet er å få oversikt over, og kunnskap om, hvor mye nyttbart matavfall som kastes i Norge.


Melk og fløte er produktene flest forbrukerne oppgir at de kaster. Deretter følger ferske bakevarer, frukt og grønnsaker. I tillegg kaster mange forbrukere fersk ferdigmat. 

GRUNNER TIL AT VI KASTER NYTTBART MATAVFALL:

 

BUTIKKENE:

90% «ikke salgsvare» - går ut på dato eller dårlig kvalitet.

10% «brekkasje» – emballasjen er ødelagt.

 


FORBRUKERE:

60 % Produktet har gått ut på dato

35 % Dårlig kvalitet

32% For mye produkt i emballasjen

27% For dårlig emballasje