(StudentTorget.no):

Spiser du de samme syv rettene hver eneste uke? Det er lett å bli lei det man spiser hele tiden. Her kommer forslag til en ny og spennende ukemeny. 

 

Mandag


Kremet fiskesuppe 

Dette trenger du:

100 gram laksefilet

100 gram torskefilet

½ ss margarin

1 gulrot

50 gram kålrot

50 gram sellerirot

 


KREMET FISKESUPPE: Start uken med en varm, sunn og god middag.  

¼ purre

½ ss hvetemel 

1 ss rød pesto

1 dl matfløte

4 dl fiskekraft/buljong

½ ts salt

¼ ts pepper

 

Slik gjør du:

1. Skrell og kutt alle grønnsakene i fyrstikklange staver eller i tynne skiver.

2. Skjær fisken i terninger på 2x2 cm.

3. Smelt margarin i en kjele og fres grønnsakene 2-3 minutter på medium varme. Strø over melet og vend inn.

4. Rør inn pesto og ha i fiskekraft og fløte.

5. La det småkoke i ca. 15 minutter.

6. Tilsett fisk og la det stå og trekke i ett par minutter. Ha i salt og pepper og server med godt brød til.

 

Tirsdag
 

Omelett med sopp og bacon


TIRSDAGSOMELETT: Omelett er enkelt, godt og billig. 

Dette trenger du:

4 egg

4 ss melk eller vann

8 skiver bacon


100 gram sopp

½ vårløk

2 ss margarin til steking

 

Slik gjør du:

1. Stek baconskivene. Legg dem på litt tørkepapir så de får renne av seg. Del soppen i biter og stek den gyllen i baconfettet. Smak til med salt og kvernet pepper. Ta ut soppen og skyll stekepannen.

2. Visp sammen egg, vann/melk og salt.

3.  Smelt margarin i stekepannen til det freser. Hell eggemassen i pannen, og skyv den inn mot midten slik at den flyter ut til sidene. Trekk pannen til side og legg på bacon og sopp.

4. La omeletten gli over på en tallerken og dryss over strimlet vårløk.

 

 


VARMT KYLLINGSMØRBRØD: En enkel og god middag til folk i farta.  

Onsdag

 

Varmt kyllingsmørbrød

Dette trenger du:

2 kyllingfileter

2 skiver landbrød

4 skiver hvitost

Salt

Pepper

1 dl ruccola

1 stk paprika

1 stk rødløk

 

Slik gjør du:

1. Stek kyllingfiletene 3-4 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper.

2. Legg kyllingfiletene på brødskivene og ha ost på toppen. Gratiner ved 250 °C noen minutter til osten har smeltet.

 


FISK PÅ TORSDAG: Det er viktig med variasjon i kosten, så på torsdag foreslår vi at du lager seibiff med løk.

3. Stek ruccolasalat, paprikastrimler og løkringer raskt i olje og server ved siden av kyllingsmørbrødene.


 

Torsdag

 

Seibiff med løk

Dette trenger du:

400 gram seifilet

1 løk

1 dl vann

Salt

Pepper

Poteter 

 

Slik gjør du:

1. Fiskefiletene skjæres i 4-5 cm brede skiver. Ha på hvit pepper og salt. 

2. Brunes på svak varme i teflonpanne. 

3. Løken skrelles og deles i to. Skjæres så i tynne skiver. Stekes til den har begynt å få litt farve. 

4. Tilsett vann og kok den mør. Hell løken over den stekte fisken. Serveres med kokte poteter og råkostsalat.

 

Fredag

 

 


BURGER:  Gi hamburgeren en ektra svung, og prøv tacoburger. Veldig godt!

Tacoburger

Dette trenger du:

400 gram kjøttdeig

1 pose tacokrydder

2 ss margarin eller olje til steking

1 pakke ferdigkuttet salatblanding

4 ss hvitløksdressing

2  hamburgerbrød

 

Slik gjør du:

1. Del kjøttdeigen i to firkanter og klem disse ned i tacokrydderet. Stek burgerne i en stekepanne med margarin eller olje til de er gjennomstekte.

2. Legg salaten på hamburgerbrødet, deretter hamburgeren og topp det med dressing.

3. For et sunnere alternative, bruk gjerne mer grønnsaker. 


 

Lørdag
 

Kylling Satay

 


THAILØRDAG: Kombiner søtt og salt og lag sataykylling.  

 

Dette trenger du til marinade :

4 kyllingfileter

2 stk finhakkede sjalottløk

1 fedd hvitløk

0,25 ts chillipulver

1 ts malt koriander

1 ts malt ingefær

2 ss soyasaus

2 ts brunt sukker

 

Slik gjør du:

1. Skjær hver kyllingfilet på langs i 5 strimler. 

2. Bland ingrediensene til marinaden og legg i kyllingstrimlene. La dem ligge i marinaden noen timer eller natten over i kjøleskap. 

3. Bløtlegg grillspidd av bambus i kaldt vann i en 1/2 time. 

4. Tørk av dem og tre på kyllingstrimlene. 

5. Grill dem i stekeovn i 4-6 minutter. 

6. Snu spiddene underveis. 

7. Server kylling satay med salat, peanøttsaus og ris.

 

Dette trenger du til peanøttsaus:

1 glass peanøttsmør

4,5 ss østerssaus

1 ss konsentrert kyllingbuljong

1,5 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Ha peanøttsmør, østerssaus, kyllingbuljong og vann i en kjele og kok opp. 

 

Søndag
 

 

EN EKTE SØNDAGSMIDDAG: Innbakt svinefilet med soltørkede tomater er en skikkelig søndagsmiddag. 

Innbakt svinefilet med soltørkede tomater

Dette trenger du:


400 gram indrefilet av svin

¼ ts pepper

5 stk soltørkede tomater

½ potte frisk basilikum

4 skiver spekeskinke

1 ss olje

 

Slik gjør du:

1. Gni svinefileten inn med pepper. Hakk opp soltørkede tomater og basilikum. Legg spekeskinkeskivene ved siden av hverandre på et stykke bakepapir. Fordel soltørkede tomater og basilikum over, og legg indrefileten på toppen. Snurr spekeskinkeskivene rundt svinefileten.

2. Pensle fileten med olje, stikk inn et steketermometer og legg den på grillen. Brun fileten raskt over glørne og flytt den deretter til en del av grillen hvor det ikke er kull. Legg over lokk. Grill til kjernetemperaturen viser 70 °C for medium stekt eller 76 °C for gjennomstekt. Fileten kan også tilberedes i stekeovn på 175 °C i ca. 30 minutter.

3. Skjær fileten i to cm tykke skiver.

4. Server med lun potetsalat eller potetsalat med kesam og en blandet salat.

 

Ukens dessert:

 

DESSERT: Server sjokoladefondanten rykende fersk med is til. Har du laga den etter oppskriften kommer det en rennende og deilig sjokoladerøre mot deg når du åpner skallet. Fantstisk god med is til.  

Sjokoladefondant

Dette trenger du:

50 gram mørk sjokolade

50 gram smør

2  egg


½ dl sukker

½ dl mel 

Vaniljeis

 

Slik gjør du:

1. Smelt smør og del sjokolade i småbiter. Ha sjokoladebitene i en bolle og hell varmt smør over. La stå 2-3 minutter til sjokoladen har smeltet og rør sammen.

2. Pisk egg og sukker lett, tilsett sjokoladeblandingen og rør til en jevn røre. Sikt over mel og rør inn.

3. Smør 4 små porsjonsformer. Fyll dem 3/4 fulle og sett dem på bakeplate. Stekes på nederste rille ved 180 °C i ca. 7 minutter. Avkjøles i formene et kvarters tid.

4. Hvelv dem forsiktig ut på tallerkener. Dryss melis over og pynt med friske bær og server med vaniljeis.

 

Ukens bakst:

 

Kanelboller

Dette trenger du:

 


BAKST: Hva er vel bedre enn rykende ferske kanelboller? 

150 gram smør

6 dl melk

1 pk gjær

1 ½ dl sukker

2 ts malt kardemomme

1 kg hvetemel  

 

Fyll:

100 gram mykt smør

6 ss sukker

3 ts malt kanel 

1 egg til pensling

 

Slik gjør du:

1. Smelt smøret, ha i melken og rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. 


2. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter

3. Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 35 x 60 cm og stryk smeltet smør over. La det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Denne pensler du med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. 

4. Skjær rullen i ca 2 cm tykke skiver og legg dem på bakeplate. Legg på et kjøkkenhånkle, og la dem heve på et lunt sted ca. ½ time.

5. Pensle med pisket egg før bollene stekes i ovnen på midterste rille ved 220°C i 10–12 minutter. Avkjøles på rist.

 

 

 

LES OGSÅ: Hva skal du ha til middag denne uka? - Sjekk ut denne ukemenyen