(StudentTorget.no):
Ut med krembløtkake, kranskekake, Mor Monsen og kvæfjordkake. Inn med cupcakes, cookies og cakepops. Nå har den amerikanske trenden endelig tatt av i Norge.
Det skal Ingrid Hancock Bjerknes (26) fra Asker ha mye av æren for. Cupcakes er små kaker som lages i muffinsform, og de skal toppes med mye glasur, som kalles topping.
Siden februar i år har cupcakene fra Hancock cupcakes kommet ut fra bakerovnen hos Nobel konditori i Bærum, hvor de blir produsert.
Valgmulighetene er nesten uendelige: Sjokolade-cupcakes med topping som smelter på tungen, kaker med Manchester United-
|
topping til den fotballgale og cupcakes med logo til bedrifter som vil ha logoen sin på cupcakene de bestiller til firmafesten. Når kundene forteller Bjerknes hva de ønsker seg, setter hun seg ned og lager et forslag og sender det tilbake til kunden.
Pen innpakning
Det var, som nevnt, fra et studieopphold i USA Bjerknes tok med seg ideen hjem Dengang var cupcakes så å si et fremmedord i Norge, men kakene blir stadig mer populære, spesielt blant bake-bloggere, og det har også dukket opp noen få utsalg.
26-åringen studerte markedsføring på BI og utvekslet til Berkley University i California, hvor hun spesialiserte seg innen CSR- samfunnsansvar, entreprenørskap og innovasjon.
- Jeg syntes rett og slett at det var veldig rart. Jeg tenkte at det er helt crazy at ingen har startet med dette før, eller så er det jeg som har misforstått at cupcakes er trendy, forteller den unge gründeren.
Det var absolutt ikke ingen misforståelse. Bestillingene går unna, og kakene produseres uten stopp. Nå velger til og med brudepar et tårn av cupcakes istedenfor den tradisjonelle tre-etasjes bryllupskaken i marsipan, og en bursdag uten cupcakes er ingen skikkelig bursdag.
- Det handler om at det er en liten kake i en pen innpakning som man kan bruke i alle anledninger. Du kan også ha forskjellige smaker, for eksempel sjokolade, blåbær og bringebær på samme serveringsfat. Når man lager en kake til større arrangement, ser ikke kaken så fresh ut når alle har forsynt seg av den, men med cupcakes ser stativet like fint ut ettersom alle cupcakes er individuelle kaker.
Ikke bare ser kakene til Bjerknes utrolig flotte ut, de smaker også helt fantastisk. Hun serverer oss sjokolade-cupcakes med en frosting av sjokoladekrem som er dekket med små sjokoladebiter. Den er saftig, og frostingen er lett som fløyel, og alt du vil gjøre etter at den er spist opp, er å spise flere, selv om du ble veldig mett av den ene.
I tenkeboksen
Da ideen var klekket ut, tok hun seg god tid til å finne ut hvordan hun skulle kunne leve av dette, om det var en drøm som kunne bli virkelig.
- Jeg brukte ett år på å tenke på hva jeg skulle gjøre. Jeg har ikke konditorerfaring og måtte tenke på hvordan cupcakenen skulle se ut og hva de skulle inneholde. Jeg brukte lang tid på å strukturere hele organisasjonen, finne samarbeidspartere, råvareleverandører, produksjonslokaler, logistikksystem og så videre.
Bjerknes forteller at hun har lært utrolig mye etter at hun startet bedriften.
- Det er mye jeg ikke har tenkt på tidligere, som jeg har lært nå, for eksempel hvor man skal få tak i esker. Man kjøper ikke hundre om gangen, men tusen. Du teller hvert eneste øre, for det er viktig når man opererer med større volum.
For å minimere risikoen valgte hun å innlede et samarbeid med et veletablert konditori.
- Når du skal starte et bakeri fra bunnen av er det utrolig mye utstyr du trenger – foruten et lokale. Det er kjølerom, digre ovner som går fra taket og ned og gir plass til flere traller om gangen og i tillegg ansatte. Jeg valgte å sett bort produksjonen til noen som har erfaring og i tillegg konditorbakgrunn. Bare å sette seg inn i reglene til Mattilsynet hadde tatt veldig lang tid.
Inspirasjon fra utlandet
|
Selv om all produksjon er satt bort, har Ingrid det overordnede ansvaret med kundekontakt, bestemmelser angående design og bestillingshåndtering. Hun kommer også med en egen cupcake-miks og har innledet et samarbeid med interiørbutikken Nest på Majorstua, hvor de selger cupcakene hennes.
LES OGSÅ: Nordisk fritatta – sunn og smakfull hjerneføde for studenter
Forfatter-debut
OPPSKRIFTER: |
Søte bringebær-cupcakes:
20 stk.
Du trenger:
4 egg
3 dl sukker
5 dl hvetemel, siktet
2 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
200 g margarin
1 pk bringebærgelépulver
Friske bringebær
Frosting:
5 dl melis, siktet
250 g margarin, romtemperert
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl bringebærpuré
Bringebærpuré
Varm friske bringebær i en kjele. Tilsett ca. 2 ss sukker og saften av ½ sitron. Rør godt. Sil puréen for å fjerne de små, bitre bringebærfrøene.
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader
Sett 20 cupcake-former på to muffinsbrett
Visp egg og sukker til eggedosis
Tilsett smeltet margarin, bakepulver, vaniljesukker og hvetemel og rør godt.
Tilsett bringebærgelépulver og kremfløte og visp til røren er uten klumper.
Legg 2-3 friske bringebær i hver form
Fyll cupcakeformene 2/3 fulle
Stek kakene midt i ovnen i ca. 15 minutt.
Ta dem ut av ovnen og avkjøl dem på muffinsbrettet i ca. 5 minutt. Sett cupcakene på en rist og la dem bli helt avkjølt.
Frostingen:
Vips alle ingrediensene sammen med en mikser på svak hastighet til alt er godt blandet. Øk hastigheten og vips på høy hastighet i 2-3 minutt.
Pyntingen:
Ha fyllet i en sprøytepose. Bruk tipp nr 2D for å forme frostingen som små blomster
Pynt med friske bringebær eller server bringebær ved siden av.
|
Dette saken ble først publisert i Campus #1 2012.