(StudentTorget.no):

Vi har samlet sju ulike retter som du kan lage til middag denne uka. 

Her finner du fantastisk gode retter med fisk, poteter, kylling, kjøttdeig og pasta. Vel bekomme. 

 

Laks med sitronsmør, potetmos med vårløk og spinat. 

Denne retten er kjempegod og må absolutt prøves. Sitronsmøret gir en deilig smak av sommer og passer perfekt til laksen. 

 

Dette trenger du:
(Nok til to personer) 

Sitronsmør: 

50 g meierismør 

Saft og skall fra en halv sitron

1 ts sennep

1 ss finhakket gressløk

 

4 laksefileter 

Olivenolje

500 g potet

3 stk vårløk

50 gram smør

150 gram spinat

1,5 dl matfløte 

 

Slik gjør du: 

1. Start med sitronsmøret. Dette kan også lages dagen i forveien. Bruk romtemperert meierismør. Press ut sitronsaft og bruk et rivjern til å rive sitronskallet. Tilsett sennep og gressløk. Bland godt sammen. Smøret bør også serveres romtemperert. 

 


LAKS MED SPINAT, POTETMOS OG SITRONSMØR: Kan ikke beskrives - må smakes. 

2. Kok poteter møre. Sett ovnen på 200 grader. 

3. Legg laksefiletene i en form, krydre med salt og pepper. 


4. Når potetene er møre, moser du dem sammen med en potetmoser eller gaffel. Tilsett fløte og/eller melk i tillegg til smørterninger. Krydre med salt og pepper. Tilsett til slutt hakket vårløk. La blandingen koke.

5. Kok spinaten i noen få minutter i en kjele med litt vann i.  

6. Når laksen er ferdigstekt (det tar ca. 20 minutter) gjør du middagen klar for servering. 

LES OGSÅ: Grillsesongen er her - ukemeny

 

Kyllingenchiladas med spinat

Denne retten er helt fantastisk god. Chilipaste og spisskummen gjør virkelig jobben sin og skaper en herlig smaksopplevese. 

 

Dette trenger du:

(Nok til tre personer)

8 tortillalefser i størrelse medium

 


FØR GRATINERING: Slik skal formen med enchiladas se ut før den blir satt i ovnen.

Cirka tre store kyllingfileter 

1 pk frossen spinat eller 1 pose (200 g) fersk spinat

50 g smør 

2 små løk

1 pk creme fraiche

2 ss grønn chilipaste

2 ss spisskummen (hele frø)

1 cheddarost

1,5 dl melk

Salt og pepper

 

Slik gjør du: 

1. Strimle kyllingfiletene og stek de i en stekepanne. 

2. Hakk løk. Smelt smøret i en kjele og tilsett løken. La den frese til den blir blank. Tilsett spinaten, kok opp. Ha i creme fraiche, spisskummen og smak til med chilipaste. Tilsett melk til slutt. Krydre blandingen med salt og pepper.


3. Sett 1/3 av spinatblandingen til side. Tilsett litt revet ost og rør til den smelter. I den andre blandingen tilsetter du kyllingen og ost.

 


ENCHILADAS:  Server med en fresh salat og nyt. 

4. Fyll tortillalefsene med spinat- og kyllingblandingen. Brett igjen på langs og legg de i en ildfast form. Når formen er full tar du den resterende spinatblandingen og heller over lefsene. Deretter topper du med ost. Gratiner i forvarmet ovn (225 grader) i 10-15 minutter. 

5. Server med en frisk salat. 

LES OGSÅ: Fastelavnsboller - oppskrift med en ny vri!

 

Ovnsbakte poteter med sopp og bacon

Denne retten passer like godt til helgemat som til hverdags. Det beste er hvis du har kantareller som du kan bruke, bacon og kantareller er nemlig en helt nydelig kombinasjon.

 

Dette trenger du:

(Nok til 2 personer)

4 store poteter 

2 ss olivenolje 

1 pk bacon

1 løk

2 fedd hvitløk

200 g sopp (sjampinjong eller kantarell)

2 ss finhakket fersk persille

½ boks creme fraiche

2 dl revet ost

 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader. Vask potetene godt før du deler dem på langs. Legg de delte potetbåtene i en ildfast form. Siden uten skall skal vende opp, pensle oversiden med olje. 


2. La potetene bakes i ovnen i 30 minutter. 

3. Lag fyllet. Start med å steke hvitløk, bacon og sopp. Tilsett persille og creme fraice. 

4. La blandingen koke noen få minutter. Smak til med salt og pepper. 

5. Når potetene har stekt i 30 minutter, tar du ut formen og legger på fyllet (ca. 1,5 – 2 ss på hver potet). Strø revet ost over og la potetene gratinere i 10-15 minutter. De er ferdige når potetene er myke og osten er smeltet og har fått en gyllen farge. 

6. Server med en salat til.

LES OGSÅ: Ernæring og læring henger tett sammen. Hvordan spise sunt på studentbudsjett?

 

Moussaka 

Moussaka er grekernes svar på lasagne. De to rettene ligner ganske mye, forskjellen er at det egentlig skal brukes lammekjøtt i moussaka i tillegg til aubergine istedenfor lasagneplater. Men du kan også bruke kjøttdeig og bytte ut auberginen med poteter slik som vi har gjort her. 

 

Dette trenger du: 

(Nok til tre-fire personer)

 


MOUSSAKA: Grekernes svar på lasagne er absolutt en vinner. 
 

 

Kjøttsaus: 

400 gram kjøttdeig 

4 mellomstore poteter 

2 løk

2 fedd hvitløk

2 dl utblandet kjøttbuljong


1 boks hermetiske tomater 

1 ts kanel 

1 ts frisk basilikum

1 ts salt

½ ts pepper 

 

Hvit saus: 

Dette trenger du: 

2 ss smør/margarin

3 ss hvetemel

4 dl melk

½ ts salt

¼ ts pepper

2 egg

2 dl revet hvitost 

 

Slik gjør du: 

1. Start med å koke potetene i cirka ti minutter. Da tar det kortere tid å få de gjennomstekt enn hvis du legger dem i formen rå.

2. Fres løk og hvitløk i pannen. Ha i kjøttdeigen og brun den. Hell på buljong, hermetiske tomater, salt, pepper, basilikum og kanel. La kjøttsausen trekke på svak varme i cirka 30 minutter. Om den blir for tykk kan du spe på med litt vann.

3. Lag hvit saus. Dette gjør du ved å smelte margarin og røre inn melet. Spe med melk til sausen blir passe tykk. Smak til med salt og pepper. Rør inn eggene. OBS! Etter at eggene er rørt inn må ikke blandingen koke. Da kan den skille seg. 

4. Skjær potetene i tynne skiver. Legg poteter, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en ildfast form. Stek på 225 grader i cirka 30 minutter.


5. Server med brød og salat. 

LES OGSÅ: Jambalaya, kyllingburger, stekt ris og kreolsk kyllingsalat

 

Tacosalat 

Lei av at du alltid fyller lefsa eller skjellet for fullt, slik at det tyter ut kjøttdeig og salat fra alle kanter? Ved å lage tacosalat slipper du unna griseriet. 

 

Dette trenger du: 

(Nok til tre personer) 

400 gram kjøttdeig

 


TACOSALAT: Endelig kan du spise taco uten å søle og grise! 
 

1 pk tacokrydder

1 boks rømme

1 pose nachochips

½ isbergsalat eller annen type salat

1 boks mais

1 avokado

½ rødløk

½ agurk

10 cherrytomater

1 glass salsa

 

Slik gjør du: 

1. Stek kjøttdeigen. Tilsett tacokrydder og rømme.

2. Kutt opp salatingrediensene.

3. Bland alt i en bolle. Nachochipsen knuses i passe store biter og røres inn i salaten.

4. Bruk salsa som dressing. 

LES OGSÅ: Hvordan spare penger på mat og samtidig bli mer miljøvennlig

 

Kyllingkjøttboller med couscous og tzatziki 

En kjempegod og sunn rett som du kommer til å lage flere ganger. 

 

Dette trenger du: 

(Nok til 2 personer) 

400 gram kyllingkjøttdeig

1 løk

3 fedd hvitløk

1 chili

½ kyllingkrydder

 


KYLLINGKJØTTBOLLER: Server kyllingbollene med couscous, salat og tzaziki - kjempegodt! 

1 revet gulrot 

Couscous


Salat 

 

Tzatziki: 

1 pk matyoghurt

1 fedd hvitløk

½ agurk, revet

Salt og pepper 

 

Slik gjør du: 

1. Hakk løk og chili i små biter. Rør bitene inn i kyllingkjøttdeigen sammen med presset hvitløk, gulrot og kyllingkrydder.

2. Form små runde boller. Stek de i panne slik at de blir gjennomstekt.

3. Kok couscous etter anvisning på pakken.

4. Lag tzatziki. Riv agurken og sil den slik at den blir fri for vann. Rør inn hvitløk, salt, pepper og agurk i matyoghurten.

5. Serveres med salat. 

LES OGSÅ: Kremede blåskjell, chiliwok, svin tikka i pita, søtpotetsuppe, omelett i pita, kyllingminestrone

 

Gratinert cannelloni med ricotta, spinat og tomatsaus 

Dette er ukas vegetarrett. Cannelloni er pastarør med fyll. Cannelloni selges i velassorterte dagligvarebutikker, men hvis du ikke får tak i disse, er det ikke noe problem, for da er det bare å bruke lasagneplater.

 

Dette trenger du: 

(Nok til to personer) 

 

Fyll: 

Lasagneplater eller cannellonirør (husk å koke lasagneplatene først, ellers blir det litt problematisk å rulle dem sammen)

1 løk, hakket

 


CANNELLONI: Fyll pastarør med spinat og ricottaost - det smaker nydelig. 
 

3 fedd hvitløk

250 gram fersk spinat

200 gram ricottaost (selges også i velassorterte dagligvarebutikker). Du kan også bruke cottage cheese hvis du ikke får tak i ricotta. 

2 egg

1 ts malt muskat

Olivenolje

Salt og pepper

 

Tomatsaus:

5 hakkede, ferske tomater 

1 hakket løk 

2 fedd hakket hvitløk 

3 ss akasiehonning (evt. kan du erstatte honning med sukker)

salt og pepper

2 dl revet parmesan

 

Slik gjør du: 

Fyll: 

1. Fres løk og hvitløk blank med litt olivenolje på middels høy varme. Ha i spinaten, rør litt rundt og legg på lokk. Rør av og til. Spinaten er ferdig etter noen minutter. 

2. Ha spinaten i en sikt, la væsken renne av og ha spinaten tilbake i kjelen. Ha i ricottaost. Bruk stavmikser for å gjøre blandingen myk. Rør inn egg, smak til med muskat, salt og pepper og sett blandingen til side.  

 

Tomatsaus: 

1. Først må du ta av skinnet på tomatene. Dette gjør vi ved at du koker opp vann. Skjær et kryss øverst på tomatene. La tomatene koke i 60 sekunder. Ta dem opp og legg dem i kaldt vann. Ta av skinnet. Finhakk tomatene.

2. Fres løk og hvitløk i en gryte, tilsett de hakkede tomatene. Kok blandingen i ti minutter. 

3. Bruk en stavmikser til å gjøre sausen myk. Smak til med honning, salt og pepper. 

4. Pensle en ildfast form med olivenolje og ha i en tredel av tomatsausen. Fyll cannellonirørene med spinatfyllet, bruk gjerne en kremsprøyte eller pose med hull. Legg rørene tett inntil hverandre i formen. Ha til slutt resten av tomatsausen i formen og strø over parmesanost. 

Stek formen i 35 minutter på 190 grader.

 

SJEKK UT FLERE MENYER HER