(StudentTorget.no):

Studier er som oftest synonymt med dårlig økonomi og for mange studenter, ingen inntekt. Hektisk hverdag med lite tid til søvn og mat, bidrar ofte til at mange tyr til ferdigmat som frossenpizza og take-away. For mange er det også første gang de må styre egen økonomi. Derfor har vi på Studenttorget laget noen tips til hvordan du kan få budsjettet til å vare litt lenger ut i semesteret.

 

1. Kjøp basisingredienser

Invester i basisingredienser til kjøkkenet når du får studielånet. Med en basisbeholdning, kan du enkelt tilføre hver matrett det du trenger av krydder og smak. Kjøper du tørkede urter i stedet for ferske, sparer du mye penger. Har du ingredienser som pepper, salt, hvitløkskrydder, gressløk, oregano og paprikakrydder, har du et godt utvalg for å smakstilsette maten du lager.

 

2. Unngå ferdiglagde produkter

Dropp matvarer som ferdiglagde pastasauser. Disse koster fort opp til 30-40 kr per glass, og er full av sukker, salt og andre konserveringsmidler. Har du et lite knippe utvalg av krydder i skapet fra før av, kjøper du heller hermetiske tomater, og smaker til sausene selv med eget krydder. Du vil oppdage at pastasausen vil smake bedre og være sunnere enn ferdigsausen.


 

3. Lær deg forskjellen på «best før» og «siste forbruksdag»

Se etter en «billighylle» i matbutikken. Her ligger ofte produkter som nettopp har gått ut på dato, eller som snart gjør det, og blir ofte solgt til halv pris eller mindre. Det at et produkt har gått ut på dato, betyr ikke nødvendigvis at den er utrygg å spise. Står det best før, er den ofte fullt spiselig en stund etter, avhengig av hva det er og om den er åpnet. Kjøp ting som du eventuelt kan fryse ned, eller som du kan bruke i løpet av kort tid.

Se etter egg! Mange kaster egg når de går ut på dato, men visste du at de faktisk er spiselige opp til flere måneder etter best før datoen? I følge Opplysningskontoret for egg og kjøtt, kan de være brukbare helt opp til seks-syv måneder.

LES OGSÅ: Kakao oppskrift – fem varianter: Chili - appelsin - kanel - ingefær - mørk sjokolade

 

4. IKKE kjøp mat når du er sulten

Dette er en veldig dårlig idé. Er du sulten når du går i matbutikken, vil du ende opp med å kjøpe på impuls fordi alt blir fristende. Spis en brødskive eller noe frukt før du tar turen ut av døra, så gjør du mer fornuftige kjøp i butikken.

LES OGSÅ: Matpakketips for studenter: Økonomiske, sunne og tidsbesparende nistetips

 

5. Kjøp grønnsaker i løsvekt

Visste du at løk kan koste så lite som fem kroner kiloen? Kjøper du løk i strømpe, betaler du ofte det femdoble bare fordi den er pakket inn i netting eller plastikk. Det samme gjelder poteter. Løsvekt er som oftest langt billigere enn mat som kommer i embalasje. Er det en kasse med plukk-selv i butikken, så plukk grønnsakene herfra.


 

6. Skaff deg en fryser

Har du mulighet, invester gjerne i en fryser, eller se om dette er inkludert i leiligheten du skal leie. Dette er noe du kan nyte godt av under studietiden fordi du kan lage stor kvanta av mat, og fryse det ned til en dag du har mye å gjøre. Slik unngår du at det blir fristende med dyr ferdigmat i hektiske perioder. Kjøp inn menger med kjøtt. Bor du alene trenger du ikke å bruke en hel pakke med kjøttdeig hver gang du skal lage mat. Når du har kjøpt kjøttvarer, bruk fryseposer og del det opp i porsjoner som du kan legger i fryseren til når du trenger det.