(StudentTorget.no):

Da er det mandag igjen og det betyr ny meny fra studentkokeboka. Denne uken kan vi friste med et par varmende retter fra nært og fjernt. De ser kanskje avanserte ut, men er overraskene kjappe og enkle å lage - perfekt for studenter i farta.

Ukens fiskerett er en gryte, og kan gjerne spises over flere dager. Da får du i deg nok Omega 3 og kan gå helgen i møte med god samvittighet.

 

Mandag – Jamaicapanne

Hva er vel bedre å starte uken enn med en eksotisk middag som tar tankene vekk fra at høsten er i gang? Denne uken starter vi med jamaicansk mat som er både enkel å lage, og metter godt.

 

Dette trenger du:

 


300 g  renskåret svinekjøtt i strimler

1/2 stk  grønn squash

1/2 stk  løk

1 stk  rød paprika

1 ss  smør eller olje

1 boks  hermetisk ananas i ringer (liten boks)

1/2 ts  paprikapulver

1/4 ts  salt

1,5 ss  kokosmasse

 

Slik gjør du:

1. Kutt squash i tykke skiver og løk i terninger.

2. Fres kjøttet kjapt i en panne med olje i cirka 1-2 minutter. Stek deretter grønnsakene i en panne i cirka 2-3 minutter.

3. Bland sammen kjøtt og grønnsaker i pannen. Tilsett ananas og laken sammen med krydder, legg på lokk og la det trekke et par minutter.

Strø over kokos og servér med ris!

 

Tirsdag – Fiskegryte

Fisk hører hjemme i enhver ukesmeny. Dette er en enkel gryte som du gjerne kan servere med poteter eller rotgrønnsaker, men smaker like godt uten. Legg restene i kjøleskapet og spis en varm lunsj en annen dag denne uken, gryteretter er ofte bedre etter litt tid.

 

Dette trenger du:

 



 

300 g  laksefilet i terninger

4 stk finhakkede sjalottløk eller 1 vanlig løk

1/2 stk finhakket rød chili

saft og revet skall av  1 stk  lime

1 ss  margarin

3 dl  vann

2 dl  matyoghurt

8 stk  rød cherrytomat delt i to

2 ss  fiskefond

1 ss  maisstivelse (maizena) til jevning

 

Slik gjør du:

1. Fres løk sammen med chili i en gryte med litt margarin.

2. Tilsett vann, saft fra lime og fiskefond. Kok opp og visp inn matyoghurten.

3. Rør ut Maisenna i kaldt vann og jevn sausen til den har en fin og tykk konsistens.

4. Legg i fisk og tomater, la det koke i et par minutter før du trekker gryten av platen og lar hvile i fem minutter.

5. Server med poteter og rotgrønnsaker, enten kokte eller ovnsstekte. Spar gjerne en porsjon til en varm lunsj senere i uken, da har du fisk på menyen flere dager!

 

Onsdag – Pasta med pepperoni og creme fraiche

Ukas pastarett er som vanlig kjapp å lage men veldig god på smak.

 

Dette trenger du:

 


150 g  pepperonipølse

125 g  pasta

1/2 stk  grønn paprika

1/2 stk liten purre

2 båter  hvitløk

1/2 ss  olivenolje

1/2 beger  crème fraîche orginal, 35 %

1/2 dl  kjøttbuljong (utblandet)

1 ss finhakket frisk kruspersille

Smak til med pepper
 

Slik gjør du:

1. Kok opp pasta til den er al dente.

2. Rist pepperonipølse i stekepannen på svak varme til den er brun i kantene.

3. Kutt paprika i terninger og purren i tynne ringer. Finhakk hvitløken og surr grønnsakene i olje til de er myke og blanke.

4. Rør inn Crème Fraïche med buljongen. La det koke i et par minutter og smak til med salt og pepper.

5. Hell sausen over pasta og legg pepperoniskivene på toppen. Dryss over litt fersk persille til slutt.

Serveres gjerne med litt salat hvis du har!

 

Torsdag – kjøttboller med byggris

Byggris er kjempesunt og metter godt. Sleng med kjøttboller og litt tzatziki og du får laget en middag i en fei!

 

Dette trenger du:

 



 

1/2 pakke  kjøttboller à 600 g (gjerne av kylling)

1 ss  margarin til steking

1 pose  byggris

1 stk  tomat, delt i båter

1 dl  dypfryste erter

2 ss  tzatziki


Slik gjør du:

1. Kok opp byggris.

2. Hell byggrisen over i en bolle sammen med tomater og erter. Du trenger ikke tine ertene på forhånd, da tiner av seg selv fra varmen av byggrisen.

3. Stek kjøttbollene i en stekepanne med litt margarin til de er ferdige.

4. Server med byggris og litt tzatziki. Gjerne med litt salat til og hvis du har det.

 

Fredag – Kotelett med salat

Da er helgen her og vi fortjener litt fredagskos. Koteletter er ikke så dyrt om du kjøper de frosne, frys ned resten i pakken, da har du middag til en annen dag. Denne retten serveres på en seng av grønt og nudler til. Da har du vel dekket omtrent alle de riktige matgruppene?

 

Dette trenger du:

 


1 stk kotelett av svin

50 gram nudler

1 ss søt chilisaus

1/2 ss soyasaus

1/2 ss margarin til steking

ca. 25 g frisk spinat, gjerne babyspinat

1 håndfull sukkererter

¼ beger rød cherrytomat

1/2 ts olje

Salt og pepper til steking og til salaten

 

Slik gjør du:

1. Skjær hakk i fettranden på koteletten, da blir den lettere å steke jevnt. Stekes i cirka 2-3 minutter med litt salt og pepper. Trekk pannen til side.

2. Bland sammen soyasaus og chilisaus, hell litt av sausen over koteletten og etterstek den i cirka 5 minutter, under lokk. Legg koteletten under sølvfolie slik at den holder seg varm.

3. Skyll spinaten og del sukkerertene i to. Fres alle grønnsakene ett minutt i en panne med litt olje og dryss over litt salt og pepper.

4. Kok opp nudler.

Serveres med resten av chilisausen.

 

Lørdag – Pølseform med purre

På denne lørdagskvelden kan du vel invitere over venner på en enkel men smakfull middag? Denne retter metter fire sultne studenter og er kjempelett. Så lett at vi har brukt smøreost på tube slik at du kan gjøre andre aktiviteter på lørdag enn å lage mat hele kvelden.

 

Dette trenger du:

 



 

600 g kjøttpølse

600 g pastaskruer

2 stk liten purre

2 tuber smøreost (skinke, pepperoni, e.l.)

1 ts salt

1 ts pepper

1 håndfull revet ost om du ønsker
  

Slik gjør du:

1. Kok opp pastaskruene etter anvisning på pakken. Skjær purre i ringer og pølsene i biter.

2. Bland alt sammen i en form sammen med smøreosten og litt salt og pepper. Bruk gjerne revet ost på toppen om du ønsker. Stekes i 10 minutter på 230 grader.

Serveres med salat og del gjerne med venner!
 

Søndag – Sechuankylling

Hva med å avslutte uken med kinesisk mat? Det er lettere enn du tror og smaker fantastisk. Middagen metter to hvis du vil ha besøk, eller kan lett fryses ned til en dag du ikke har tid til å lage middag.

 

Dette trenger du:

 



 

2 stk  kyllingfilet

Ris, gjerne fullkorn, nok til 2 stk.

1 ss  rapsolje til steking

1 ½ stk  rød paprika

1/4 stk  grønn squash

3 stk  frisk sjampinjong

1 stk  gulrot

1/2 stk  løk

50 g  sukkererter eller grønne bønner

1/4 stk  purre

1/2 dl  cashewnøtter (kan sløyfes)

Sechuansaus:

1,5 dl  hønsebuljong (utblandet)

1/4 dl  soyasaus

1 ss  søt soyasaus (kecap manis)

1/2 ss  chilipasta (sambal oelek)

1/2 ss revet frisk ingefær

1/2 båt presset hvitløk

1/2 ss  potetmel

 

Slik gjør du:

1. Kutt kylling og grønnsaker (hver for seg) til passe store wokbiter.

2. Bland sammen alle ingrediensene til woksausen.

3. Hell over hønsebuljong. Tilsett soyasaus, ketjap manis, revet ingefær, hvitløk og chilipasta. Jevn med potetmel utrørt i litt kaldt vann. Smak eventuelt til med salt og sukker. Dryss cashewnøtter, gjerne finhakket, over retten helt til slutt.

Serveres med ris.



God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!