(StudentTorget.no):

Ny uke og ny ukemeny fra studentkokeboka!

Denne uken har vi satt sammen flere sunne og varierte retter. Quinoa, kikerter og linser er supermat for studenter som vil holde fokuset oppe til eksamenslesingen. Vi har også lagt inn et par koseretter som er enklere å lage enn du skulle tro.

 

Mandag – Karbonader

Karbonader er virkelig norsk tradisjonsmat, og er å finne i de fleste hjem rundt om i landet. Denne oppskriften holder til cirka 8 karbonader, da kan du fryse ned resten til hektiske dager. Tilbehøret bestemmer du selv, men karbonadene smaker godt med løk til!

 

 

Dette trenger du:
500 g  karbonadedeig, eller vanlig kjøttdeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ss potetmel
1/2 dl vann
2 ss margarin/olje til steking

Slik gjør du:
1. Kna kjøttdeigen sammen med salt, pepper og potetmel. Tilsett litt og litt vann underveis.

2. Form deigen til store, flate kaker.

3. Brun karbonadene i smør eller margarin på begge sider på sterk varme. Etterstek de på svak varme i et par minutter til de er gjennomstekte.

4. Servér karbonader enten på brødskiven sammen med stekt løk, eller med poteter og det du ønsker av tilbehør.

God appetitt!


 

Tirsdag – Svinefilét med grønnsaksris

Ytrefilét av svin er sunt og rik på protein, som studenter trenger for å holde konsentrasjonen i hverdagen. Har du ikke lommebok til renskåret svinefileter, kan du også kjøpe koteletter og skjære bort fettranden og benstykket.

 

 

 

Dette trenger du:
Cirka 200 g ytrefilet av svin i 2 cm tykke skiver
1/4 ts sitronpepper
Litt salt
1/2 ss olje
1/4 pose dypfryst wokblanding
1 dl hurtigris
1 dl vann
Litt salt til vannet
1/4 glass salsa

Slik gjør du:
1. Kok opp ris og tilsett grønnsakene mot slutten av koketiden.

2. Krydre biffene og stek de brune i cirka 2 minutter på hver side. Etterstek de på svak varme til de er gjennomstekte, men pass på at de ikke blir tørre.

3. Server biffene med grønnsaksrik og salsa til.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Bruschetta, svinnende kjærlighet, tomatsuppe med medisterboller, omelettburger, nudler, pastasalat

 

Onsdag – Kjøttpudding med brokkoligrateng

Kjøttpudding er en gammel klassiker, og passer fint som middag til hektiske hverdager. Skjær opp så mye du orker til middag, og frys ned resten til en annen dag. Denne onsdagen har vi tilsatt grateng og makaroni, kjapp og enkel hverdagskost!

 

 

Dette trenger du:
150 g ferdig kjøttpudding, frys ned resten
1/4 pose fryst brokkoligrateng à 800 g
1 dl makaroni
1/2 ss smør/margarin til steking

Slik gjør du:
1. Kutt kjøttpuddingen i tynne fileter. Brun de i en panne til de er varme.

2. Lag gratengen, og kok opp makaroni. Alt etter anvisning på pakkene.

God appetitt!


 

Torsdag – Quinoasalat med roastbiff

Quinoa kommer fra Sør-Amerika og er et næringsrikt alternativ til ris og poteter. I tillegg metter det godt, og passer dermed fint i salater. Her har vi tilsatt salaten med skiver av roastbiff, men bruk gjerne annet kjøtt om du ønsker, som kokt skinke.

 

 

Dette trenger du:
150 g  roastbiff i skiver
2 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 dl quinoa
1/4 ts salt
1/2 boks hermetiske linser
1 stk rød paprika
1 ss hakket bladpersille
1/2 dl kesam original

Slik gjør du:
1. Kok opp buljongen i en kjele og tilsett quinoa. La det koke i cirka 15 minutter, før du tilsetter salt og lar det svelle i 5 minutter.

2. Kutt paprika i små biter. Skyll linsene og bland det sammen med quinoa, paprika og hakket persille.

3. Servér salaten sammen med roastbiff og litt kesam.

LES OGSÅ: Tapas - Kald mat på varme dager

 

Fredag – Polarpizza

Har du mye halvspist mat i kjøleskapet, kan du enkelt slenge sammen ingrediensene og lage pizza. Disse er med polarbrød som bunn og pølser på toppen. Bruk det du ønsker av grønnsaker og kjøtt til topping, under ser du et forslag til hvordan du kan få en kjapp og enkel fredagsmiddag.

 

 

Dette trenger du:
1,5 stk grill-, wiener- eller ostepølse
3 stk polarbrød, eller så mange du orker
1/4 hermetisk hakkete tomater, med urter
1 håndfull revet gulost, eller annen ost du ønsker
Litt oregano

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 225 grader. Legg polarbrødene på en stekeplate med bakepapir.

2. Smør tomatsausen på hvert av polarbrødene, og strø over ost

3. Legg på det du ønsker av topping - gjerne pølsebiter, eller pepperoni. Krydre litt oregano til slutt.

4. Stek de på midterste rille i cirka 10-15 minutter, til osten er gylden.

Vel bekomme!


 

Lørdag – Pancho Villa

Hvem har sagt at meksikansk mat må være sterk? Vi fortsetter trenden med meksikansk mat på lørdag, og denne helgenen kan du servere din venner en enkel og smakfull gryterett, som et fint alternativ til tacolørdag.

 

 

Dette trenger du:
400 g kjøttdeig av svin eller kylling
2 ss olje, til steking
1 stk gul paprika, i grove biter
2 dl basmatiris, eller langkornet ris
2 bokser hakkede hermetiske tomater
1 stk hønsebuljongterning
2 dl vann
1/2 stk purre, kuttet i ringer

Slik gjør du:
1. Brun kjøttdeigen i en panne i to omganger, på sterk varme. Tilsett paprika og fres det i et par minutter.

2.  Tilsett ukokt ris og fres risen i et par minutter til den er blank. Hell i ferdig utblandet buljong og tomatene. Kok opp og la det småkoke på lav varme i cirka 20 minutter.

3. Tilsett purre de siste 5 minuttene av koketiden.

Serveres med brød og salat til!

LES OGSÅ: Bønnesuppe, tortilla med laks, lammegryte, tacokjøttboller, suppelapskaus, kjøttdeig og spinat

 

Søndag – Kylling med kikerter

Avslutt helgen med supermat. Kikerter og andre belgfrukter er rik på protein og næringsstoffer, perfekt om du trenger et lite tilskudd av næring etter en lang helg. Denne middagen er med kyllingfilet på en seng av sunne råvarer. Hvorfor ikke avslutte helgen med god samvittighet?

 

 

Dette trenger du:
1 stk kyllingfilet delt på langs
Litt salt og pepper til krydring av kyllingen
1 ss rapsolje
1 boks hermetiske tomater
1 boks hermetiske kikerter
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts malt spisskummen
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 båt hakket hvitløk
2 stk snittet vårløk
50 g bladpersille

Slik gjør du:
1. Ha kikerter og tomater i en ildfast form, sammen med krydder og hvitløk. Stek formen i ovnen på 225 grader i cirka 20 minutter.

2. Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem i olje på middels varme i cirka 2-3 minutter på hver side. Etterstek de på svakere varme et par minutter til de er gjennomstekte.

3. Vend inn vårløk og hakket persille mot slutten av steketiden.

Serveres gjerne med brød til, om du er ekstra sulten.

God appetitt!


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!