(StudentTorget.no):

Over det vide land er det mange studenter som ni-leser til eksamen eller setter siste hånd på bachelor- eller masteroppgaven. Selv om du har mye å gjøre, må du derimot ikke glemme hjerneføden.

Denne uken har vi derfor satt sammen en ukesmeny som består av enkel og kjapp hverdagsmat. Lager du en stor porsjon med suppe på mandag, kan du spise den over flere dager - og spare litt tid til ekstra pugging.

God uke!

 

Mandag - Sommerlig suppe

Ukens suppe er en enkel og mettende rett som ikke er for kraftig nå som temperaturen har begynt å stige. Oppskriften rekker til cirka fire porsjoner, men hvorfor ikke lage det dobbelte? Ta med suppe på termos, så har du sunn og næringsrik føde når du må sitte på lesesalen til langt ut på kvelden.

 

Dette trenger du:
500 g kjøtt, gjerne røkt strimlet skinke eller annet kjøtt
1 blomkål
200 g aspargesbønner
4 bunt vårløk
1,5 l grønnsakbuljong (utblandet)

Slik gjør du:
1. Kok opp buljong og la kjøttet trekke i cirka 5 minutter. 

2. Del blomkålen i buketter og kutt vårløken i ringer. Del asparges i 2-3 biter, etter som hvor store de er. Tilsett grønnsakene i suppen og la det trekke videre i cirka 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Serveres med godt brød eller flatbrød til!


 

Tirsdag - Torsk med sprø spekeskinke

De som sier at fisk er kjedelig middagsmat, vet ikke hvordan de skal piffe den opp. Sellerimos og sprøstekt spekeskinke er perfekt tilbehør og vil gjøre en hver torskemiddag både smakfull og alt annet enn kjedelig. 

 

 

Dette trenger du:
200 g torskefilet
1 ss olivenolje
Cirka 40 g ruccula
1 tomat
1 skive spekeskinke
1 ss tapenade
Liten klype salt og pepper

Potet- og sellerimos:
1 potet
Cirka 25 g knollselleri (sellerirot)
Cirka 3⁄8 dl melk
Liten klype salt
Nykvernet pepper til slutt

Slik gjør du:
1. Skrell poteter og sellerirot i små terninger og legg de i en kjele med kokende vann. Kok i cirka 10 minutter, til sellerien er mør.

2. Varm opp olje i en stekepanne og stek fisken i cirka 4 minutter på hver side. Krydre til med salt og pepper.

3. Sil av vannet fra grønnsakene og ha i halvparten av melken. Mos potet og selleri med en rotmoser og spe på med melk til du har passe tykkelse. Smakes til med smør, salt og pepper.

4. Stek spekeskinke i en tørr stekepanne for seg selv, eller et par minutter i ovnen på bakepapir ved 200 grader.

Serveres med nykvernet pepper!


 

Onsdag – Omelett i lompe

Da er vi i midten av uka allerede og har du liten tid, hvorfor ikke ta maten to-go? Rull omeletten inn i en lompe, bruk gjerne litt sennep og ruccula, og du har et kjapt måltid på null-komma-niks.

 

 

Dette trenger du:
2 egg
2 ss vann
Litt salt
1⁄2 wienerpølse
1 ss margarin
1 stk lompe

Slik gjør du:
1. Visp egg, salt og vann. Kutt pølsen i biter og bland det sammen med eggeblandingen.

2. Smelt margarin i en panne til det freser. Hell i eggeblandingen og stek omeletten ved å skyve den inn mot midten slik at røren fordeler seg.

3. Trekk pannen til side når den begynner å bli ferdig. Gli omeletten over i en lompe, rull sammen og servér straks med litt ruccula.

God appetitt!

LES OGSÅ: Fastelavnsboller - oppskrift med en ny vri!

 

Torsdag – Kjapp tortellini

Det er lov til å jukse litt i blant om man har dårlig tid. Posesuppe fungerere faktisk utmerket som et alternativ til pastasaus og bruker man tortellini med fyll, har man et mettende måltid på kort tid.

 

 

Dette trenger du:
50 g pepperonipølse
1 pose rett i koppen, blomkål- og
brokkolisuppe
1/2 pk fersk tortellini med ost og skinkefyll

Slik gjør du:
1. Kok opp pasta etter anvisning på pakken og hell av vannet. Kok opp suppen etter anvisning og tilsett tortellinien når den er ferdig.

2. Stek pepperoni i en tørr panne til det er sprøstekt.


 

Fredag – Avokadosalat

Da er det endelig fredag! Hvorfor ikke starte helgen med en litt sunnere linje? Salat med strimlet kjøtt og avokado gjør at denne retten blir alt annet enn kaninfôr. Salaten kan gjerne lages uten kjøtt, tilsett gjerne litt kikerter istedet slik at den blir mettende nok.

 

 

Dette trenger du:
150 g renskåret svinekjøtt i strimler (kan sløyfes)
1 ss olje til steking
1⁄4 ts salt
1⁄8 ts pepper
1⁄4 hode issalat
1⁄4 pk ruccula
1⁄2 rødløk i tynne skiver
1⁄2 avokado i tynne båter
1⁄2 ts sitronsaft
1⁄4 dl pinjekjerner

Slik gjør du:
1. Fres kjøttet på sterk varme i to omganger. Krydre til med salt og pepper.

2. Rens og skjær salaten i strimler. Rucculaen trenger ikke å kuttes. 

3. Bland sammen grønnsakene i en bolle, press litt lime- eller sitronsaft over avokadoen slik at den holder seg grønn og fin.

4. Rist pinkekjernene i en tørr panne i et par minutter, før du drysser dem over salaten.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Spinatsuppe, kjøttboller i kremet pastasaus, røkelaks med eggerøre, middagskaker, linsesalat, laks

 

Lørdag – Kotelett med pasta

Pasta med pesto til svinekotelett passer utmerket sammen. Ønsker du en litt mer kremete pesto, anbefaler vi at du rører inn en skje eller to med rømme før servering. Er du litt fin på det, spanderer du også litt revet parmesan på toppen før servering.

 

 

Dette trenger du:
1 kotelett av svin
1/2 ss margarin
Litt salt og pepper til steking
Cirka 70 g spaghetti
1/4 glass pesto
4 rød cherrytomat

Slik gjør du:
1. Brun koteletten i en varm panne med margarin i cirka 2-3 minutter på hver side. Skru ned varmen, krydre med salt og pepper og etterstek i cirka 5 minutter under lokk.

2. kok opp spaghetti etter anvisning på pakken. Hell av vannet og rør inn pesto.

Serveres gjerne med revet parmesan!


 

Søndag – Pariserpizza

Ukas siste rett passer perfekt på søndager etter en hektisk helg. Denne lages med falukorv, men bruk gjerne grillpølser, salami eller pepperoni.

 

 

Dette trenger du:
1 falukorv eller annen pølse
1 baguette, fryst
6 ss salsa
4 ss revet hvitost
4 stk rød cherrytomat

Slik gjør du:
1. Tin baguetten og del den i to på langs. Fordel salsa over baguetten.

2. Skjær falukorven i skiver og fordel utover baguetten. Strø over ost og legg skivede cherrytomater på toppen.

3. Stekes ved 225 grader i cirka 10-12 minutter.


God appetitt!


Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!