(StudentTorget.no):

Det kan være lurt å starte planleggingen av sommerferien tidlig, på den måten får du spart opp mest mulig penger.

Det koster i overkant av 3000 norske kroner for interrailbilletten som gjør at man har mulighet til å kjøre så mye tog man vil i èn hel måned. Dette er en billig måte å utforske det europeiske kontinentet på.

Overnattingssteder er heller ikke noe som utfordrer lommeboka på noen som helst slags måte. Det at det er billigere å bo på hostell kontra hotell, er en myte som bør avkreftes først som sist. Om dere er to som reiser sammen, er det mye billigere å ta inn på ett- og to-stjernes hoteller. Dette fordi man da betaler for rommet, og ikke per person.

 

Mange muligheter

Innlysende nok, finnes det uttalige ulike reiseruter å velge mellom. Èn mulig rute er:

Torp flyplass - London – Dover – Callais – Lille – Le Treport – Pairs – Nice – Rapallo – Pisa – Roma – Milano – Strese – Zermatt – Montreux – Basel – Luxembourg – Brussel - og så strake veien hjem til Norge igjen.


Interrail-billetten kan ikke brukes i ditt eget land, vil du så spare penger ved å droppe togturen ut av landet, kan man ta fly over til for eksempel Storbritannia. Dette vil også spare deg masse tid på toget gjennom Sverige og Danmark (som ofte er allerede utforskede land). For å nevne noen av perlene på denne anbefalte reiseruten, trekkes Le Treport, Rapallo, Pisa, Strese og Zermatt fram, som ligger i henholdsvis Frankrike, Italia og Sveits.  

 

 

EUROPA RUNDT: Togturen opp til Zermatt i Sveits byr på en av de fineste utsiktene på turen.

 

Bortgjemt perle

Le Treport er en pen, liten by nord-vest i Frankrike. Stedet er ikke noe man tilfeldigvis kommer over, fordi det ikke ligger på en gjennomfartsåre gjennom landet. Man må bevisst oppsøke toget som går i retning Le Treport og Frankrikes kyst. Det finnes ingen billige overnattingssteder her, og campingplassen ligger et godt stykke utenfor sentrum, men det finnes andre muligheter hvis du ikke er så interessert i å punge ut mange penger for å få deg et tak over hodet.


Byen har en fin strand, selv om det er for kaldt til at det er et yndet badereisemål. Likevel kan folk som reiser på interrail dra god nytte av den. Det finnes relativt store innhugg i en vegg ved stranden, som på dagtid blir brukt som stander for selgere. Disse kan fint bli brukt sovesteder for reisende, om man ikke har noe i mot å sove en natt ute. Stedet oppleves som trygt, og så lenge man reiser sammen med noen, kan man sove uten bekymringer ute her.

 

PARIS: Glasspyrmidene utenfor Louvre i Paris, omringet av deilig vann de besøkende kan avkjøle føttene sine i.

Franskmenn er som kjent ikke de mest imøtekommende folkeslaget, med mindre man snakker fransk, så om disse språkkunnskapene er fraværende, ikke forvent deg særlig mye gjestfrihet I Le Treport. Stedet er ikke preget av mange turister, noe som i seg selv er artig for eventyrlystne backpackere, men det henspeiler videre til at innbyggerne ikke er vant til mange turister. Likevel vil dette være et av stedene du kommer til å huske best på turen, men nydelige klipper, deilig temperatur og koselige gater.


 

Den italienske riviera

Vil man også ha en smak av den italienske rivieraen, samt lære å kjenne den italienske kulturen på kroppen, bør man definitivt legge reiseruten gjennom den norditalienske byen Rapallo.

Her finner du ikke en eneste McDonalds eller kjente kjedebutikker. Stedet er heller preget av små spisesteder, reisende og gamle bygninger. Rapallo er en liten, sjarmerende by og har en del overnattingssteder. Reiser man hit på sommeren bør man dog være klar over at de fleste er fullbooket.

 

NICE: Noen late dager på stranden i Nice i Frankrike, føles velfortjent etter svette dager med sekkedrassing.

Men i og med at temperaturen er høy på denne årstiden, er det ikke noe problem å sove under åpen himmel her heller. Langs strandpromenaden finnes benker, og det er ikke alt for mange som rusler forbi i de sene nattetimer.

Rapallo er ikke et sted du tilbringer mange dager av interrail på, men å tilbringe en av reisens netter her burde prioriteres. Dette er i likehet med Le Treport ikke er sted som er preget av andre backpackere, og det kan hende du møtes av noen litt nedverdigende blikk, om du oser backpacker attitude og prøver å spare mest mulig penger. Likevel er det en opplevelse i seg selv å være her.


 

Det skjeve tårnet i Pisa

Pisa er en mer kjent og omtalt by, mest kjent for det skjeve tårnet. Er man reisende og ankommer Pisa med tog, bør man vite at byen har to togstasjoner. Byen i seg selv er ikke verdens mest spennende eller begivenhetsrike, så om du kun ønsker å ta en titt på tårnet, merk deg hvilken togstasjon som er den nærmeste. Det tar om lag 20 minutter å gå fra togstasjonen som ligger lengst unna. Og vet man at neste tog fra Pisa går om cirka èn time, blir tiden knapp i Pisa, om man går av på feil togstasjon.

Tårnet, som ble oppført mellom 1174–1350 ble gjenåpnet for publikum i 2001 etter et omfattende restaureringsarbeid, men det krever kontinuerlig vedlikeholdsarbeid, og om du besøker tårnet når dette blir gjort,fortvil ikke. Det er morsomt å bare delta på turistenes egne lille tidsfordriv; ta best mulig artige bilder av seg selv som står og ”støtter tårnet”.

 

RAPALLO: Castello de Rapallo er et slott i vannkanten som er vakert på kveldstid. Må man sove på benker ute i Rapallo, er det med andre ord ikke noe problem.


 

Strese - et ”must see”

Strese er nok en perle som uten tvil bør være et av stedene du besøker på din ferd. Stedet er dog mest populært blant eldre mennesker, som setter pris på late dager på et ytterst vakkert og rolig sted, på grensa til Sveits i Nord-Italia. Etter et par uker på farten gjennom Europa, med en svett sekk og desto svettere klær og kropp, tar man i mot et rolig pust fra Strese med stor glede.

Temperaturen er ikke så intens som lenger sør i Italia og man kan føle den avslappede atmosfæren på kroppen. Går man ned til vannkanten, legger fra seg sekken, skifter til badetøy og tar seg en liten dukkert, vil dette lille stedet komme langt opp på listen over de beste stedene på turen.

Vannet er kaldt og føles veldig rent. Ferskvannet ønskes kjært velkomment av de slitne kroppene, og man får et oppfriskende gyv og en ny energi til ferden videre. Menneskene på stedet vil kanskje gi deg et par underlige og nysgjerrige blikk i det du bader i det ganske så kalde vannet, som speiler Alpene en solrik dag. Man har nemlig utsikt fra vannkanten, til snødekte Alper, og neste reisemål kommer til syne, nemlig Zermatt.

 

Matterhorn og alpetur

 

PISA: Ryggsekken er på, og kursen er satt mot det skjeve tårnet i Pisa i Italia.


Zermatt er en klassisk, nydelig og populær alpeby i Sveits. Tyrolerhusene står på rad og rekke og utsikten tar pusten fra en. Blant vakre fjelltopper, strekker Matterhorn (også kjent som Toblerone-fjellet) seg opp i skyene. Her er overnattingsstedene ganske dyre for et studentbudsjett, men til gjengjeld er det muligheter til å sette opp telt ganske tett opp til sentrum. Det finnes en McDonalds her og kan berolige studenter som begynner å svette av litt stive turistpriser på noen av de andre restaurantene på stedet.

Alpenes høysesong er når snøen kler fjellsidene, men å besøke en Alpeby på sommerstid er heller ikke dumt. Det er ufattelig vakkert å gå på fotturer i fjellene om sommeren! I tillegg vil de svale temperaturene være kjært velkomne etter lang tid i varme Frankrike og Italia.

Det som er det virkelig fine med interrail, er at man er fri og uten kartlagte planer for morgendagen. Det er på denne måten man tilfeldigvis dulter borti stedet som senere viser seg å bli høydepunktet på turen.

Så, hvem passer nå egentlig til å dra på interrail?

Majoriteten av de reisende er nok først og fremst ungdommer, men man ser også ryggsekkbærende, litt eldre ektepar. Noen liker å reise og bo fint, mens andre helst bare sover på togstasjonene rundt omkring. Noen reiser i èn måned, mens andre for en kortere periode. Noen reiser alene, andre reiser med sin mor, mens atter andre reiser med guttegjengen. Det de alle har til felles er ryggsekken, InterRail-billetten og lysten til å se Europa.

Flere ideer og alternativer til både overnatting, mat og uteliv finnes på blant annet TripAdvisors nettside. Opplevelsene får du stå for selv!

Andre billettyper og priser kan en skaffe seg oversikt over her

 

 INTERRAIL:

✔ Du kan på www.interrailnet.com finne den billetten som passer deg best

Har du ikke europeisk statsborgerskap, kan du heller ikke velge å reise med InterRail-billett.

Er du under 26 år eller over 60 år er billettprisene lavere

Vær obs på at du må betale ekstra for visse togtyper. Dette gjelder først og fremst tog som er raskere enn vanlig

 

Anbefalinger i Pisa:

Hotell: A Casa Doina Tower tilbyr rom fra cirka 250 norske kroner per natt

Restaurant: På Orzo Bruno får du en italiensk middag for mellom 50 til 100 kroner

Kultur: Det skjeve tårnet i Pisa er et ”must see” på reiseruten

 

Anbefalinger Zermatt:

Hotell: Matterhorn Golf Hotel har rom fra 350 kroner per natt per rom. Camping er et godt og billigere alternativ.

Restaurant: Elsis’s Bar gir deg drinker i hyggelige omgivelser

Kultur: Det er flust av valgmuligheter for fotturer. De varierer i pris, lengde og høyde

 

Anbefalinger Nice:

Hotell: Au Picardy byr på overnatting fra cirka 200 kroner per natt per rom

Restaurant: Le Bistro du Fromager tilbyr franske måltider for cirka 130 kroner. Ganske på studentbudsjett, og ønsker man heller McDonalds, finnes det langs strandpromenaden

Kultur: Stranden er det som trekker flest reisende til byen. Du blir liggende på steiner, så husk å ta med noe tykkere enn et håndkle å ligge på.

 

 

LES OGSÅ: Reis på backpacking i Sør-Amerika