En jobb er ikke bare en jobb. Forskjellige bransjer krever forskjellige kvalifikasjoner og egenskaper.

Noen studenter tror at hvis de har laget en god CV og en åpen søknad, så kan de sende den til alt som kan krype og gå av arbeidsplasser. Der kan de skyte seg selv i beinet.

De arbeidsgiverne vi har snakket med, er alle opptatt av å få vite hvorfor akkurat du passer til stillingen. Og for å hjelpe deg til å forklare dem det, gir vi deg her innblikk i hva det er som er viktig for arbeidsgiverne. Og hvordan du får vist det.  

 

Ser etter moral, holdninger og gode verdier

Jobbe med salg? Hos IKEA ansetter de 200 ekstra- og deltidsansatte på Furuset alene. De rekrutterer lokalt rundt om i landet, så hvis du er hypp, se etter et varehus nær deg! 

– Hvis vi søker etter deltider, så er det veldig ofte at vi ønsker å ha studenter faktisk. For vi er veldig opptatt av at de skal være fornøyde med å jobbe deltid, forteller Anniken Frimann, HR generalist ved IKEA Furuseth. 


Frimann anbefaler å søke på en spesifikk stilling heller enn å sende en åpen søknad:

– Hvis du sender en generell søknad så skriver du også generelle ting. Men når vi har kommet med ønsker i en stillingsannonse så betyr det også at vi ser etter noe spesielt hos det mennesket, enten i bakgrunn eller fleksibilitet i forhold til arbeidsskjema, forteller Frimann. 

IKEA vil ha medarbeidere som er ydmyke, har viljestyrke, er et godt eksempel, og "er underveis" (hvilket mange studenter jo "per def" er). Og så liker de at folk er opptatt av fellesskap og entusiasme. Disse tingene kommer IKEA inn på under intervjuet, og der spør de helst om eksempler: 

– Vi spør alltid om erfaringer i stedet for "hva tror du?" I forhold til det med ydmykhet, så observerer man jo mye på et intervju. Hvem er personen? forteller HR-generalisten. 

Et hot tips er å søke om sommeren, for da trenger IKEA flere folk. Og det er gode muligheter for å fortsette også etter sommerferien. 


 

Tar gjerne inn samfunnsvitere

Jobbe som prosjektassistent? Hos Rambøll Management Consulting kan unge smartinger jobbe deltid to til fire dager i uka. 

– Vi ser etter personer som har gode akademiske resultater og har en interesse for å ha en relevant studiejobb under studietida si. Og ofte handler det om å være rett person til stillinga, sier Marianne Holmesland, seniorkonsulent hos Rambøll.


Rambøll legger vekt på at du er fleksibel, initiativrik, og selvstendig. Og så synes de det er bra hvis du har gjort noe annet enn å bare være på Blindern, som å studere i utlandet, eller jobbe for en frivillig organisasjon. 

Arbeidsoppgavene hos Rambøll kan være å booke intervjuer, purre på spørreundersøkelser, gjøre research, sammenfatte notater, renskrive intervjureferater, og være med på caser.

– Man er på kontoret sammen med konsulentene og jobber der på dagtid, sier Holmesland, som selv startet som prosjektassistent for en håndfull år siden. 

– Vi ansetter i hovedsak studenter på masternivå innenfor samfunnsvitenskapelige fagområder, men også innenfor pedagogikk, organisasjonspsykologi, og økonomi, forteller Holmesland. 


 

Kan du spille et instrument, er du interessant

Jobbe innen omsorg? I Sykehjemsetaten er det gode muligheter for å få deltidsjobb hvis du kan jobbe helger og finne på aktiviteter. 

– Det å være på sykehjem handler ikke bare om å mates og stelles, men om å ha et verdig liv. Derfor er det mye vekt på dette med aktiviteter, forteller Randi Mogård, Avdelingsdirektør for Personal og Organisasjon i Sykehjemsetaten. 


Mogård sier derfor det er like aktuelt for noen som går på musikk- og sanglinjer, og har lyst på ekstrajobber, som det er for de som studerer sykepleier, fysioterapi og ergoterapi.

Sykehjemsetaten legger vekt på at du snakker godt norsk, da mange av pasientene etterhvert har redusert språknivå. Og så er det en forutsetning at du har en personlig egnethet. 

– Det er klart at du må bry deg om mennesker. Det er ikke maskiner. Og det handler ikke om å få igjennom så mange salg som mulig, men om å bety noe for andre, og å sette seg inn i andres behov, sier Mogård. 

Avdelingsdirektøren råder deg til å ta kontakt direkte til et sykehjem, hvis du kunne tenke deg en deltidsstilling: 

– Jeg tror at om du sender generelle søknader overalt, så kan du havne litt i skuffen. Så det er viktig å lage en god CV, slik at det fremkommer hvem du er og hvorfor tenker du at du egner deg.

– Deretter ringer du og sier at du har lyst på jobb og har lyst til å presentere deg, og så spør du om du kan få lov til å komme innom, råder Mogård.