Studielånet er historisk lite verdt. Dermed er flere studenter enn noen gang avhengig av en deltidsjobb ved siden av studiene.

Husleie, studieavgift, strøm- og telefonregning. For mange er utgiftene hver måned større enn studielånet som kommer inn på kontoen.

En deltidsjobb kan være et godt supplement for lommeboken, og ikke minst et skritt på vei mot drømmejobben.

Markedssjef i deltidsjobb.no, Eirik Steen Nøding, kan fortelle at de hver måned har 40 000 brukere på leting etter deltidsjobb, sesongjobb eller kortere vikariater.

– Studenter er ofte på utkikk etter en fleksibel deltidsjobb hvor det er mulighet for å jobbe 2-3 dager i uken ved siden av studiene, sier han.

 

Lønn viktigst i starten 

En undersøkelse gjennomført for Deltidsjobb tidligere i år viser at 4 av 10 mener lønnen teller mest for valget av deltidsjobb.

Dette tror Nøding henger sammen med høye levekostnader og et studielån som ikke strekker til.

 

 

– Samtidig sier studenter vi har snakket med at jo lenger de er kommet i utdannelsen desto viktigere er det at deltidsjobben er utdanningsrelatert. Spesielt blant de som tar en høyere utdannelse er det mange som ønsker seg en utdanningsrelatert deltidsjobb, forklarer han.


 

Flere fordeler enn ulemper

Leder av karrieresenteret på Universitetet i Oslo (UiO), Gisle Hellsten, kan fortelle at det å ha en jobb ved siden av studiene har langt flere fordeler enn kun en bedring av økonomien.

– En deltidsjobb vil hjelpe økonomien, den vil gi arbeidserfaring og viktig nettverk, sier han.

Hellsten forklarer at en deltidsjobb som er relevant for det du studerer vil gi deg sjansen til å kjenne på om du virkelig har valgt riktig studieretning. Noe som kan være lurt før du har kommet til det femte året med studiet.

 

 

Han påpeker også at en relevant deltidsjobb vil kvalifisere deg bedre til arbeidslivet på sikt.

– Kompetanse er mer enn bare utdanning. Arbeidsgiver ser etter mer enn hvilke karakterer du har og hvilke fag du har tatt, sier han.

– Utdanningen er ofte et must man må ha for å bli kvalifisert som søker, men dette kravet har arbeidsgiver også satt for de andre som kommer på intervju. For å skille seg ut kommer erfaring godt med.

LES OGSÅ: Telefonselger – Jakten på Norges beste deltidsjobb – Hva gjør en telefonselger?

 

Ikke glem studiene!

Hvor mye man bør jobbe mener Hellsten er individuelt.

– Jeg vil ikke anbefale noen å jobbe så mye at det går utover studiene i betydelig grad, sier han.

Det er viktig å huske at man trenger studiepoeng for å få deler av studielånet gjort om til stipend. Dersom man stryker i mange fag kan dette ha negativ effekt også på din egen økonomi.


 

Hvordan søke?

Det er mange måter en kan søke jobb på. Hellsten anbefaler studenter å bruke flere ulike kanaler i sin søken etter deltidsjobb.

– Den gode gamle utlysningen er aldri feil, sier han. Hellsten anbefaler alle å være aktive på nettsteder hvor det legges ut ledige stillinger. Det er også lurt å være medlem av organisasjoner og studentforeninger for på denne måten å skape seg et nettverk.

– Den siste metoden som mange kan benytte seg av er å ta med en CV og banke på dører. Om det skulle være en butikk eller en restaurant og henvende seg personlig og spørre om de trenger hjelp, oppfordrer han.

Eirik Steen Nøding er enig, og presiserer at en godt skrevet CV er alfa omega.

– Sørg for å ha en oppdatert CV og skriv en kortfattet og god jobbsøknad. Det er viktig at det kommer tydelig frem hvorfor akkurat du passer til denne deltidsjobben og hva du kan bidra med.

– Det lønner seg også å stille godt forberedt til selve jobbintervjuet, mener Nøding.

LES OGSÅ: Slik finner du en deltidsjobb

 

I intervjuet

Minst like viktig som selve jobbsøkingen er intervjuet. Dersom du har kommet deg til et intervju er arbeidsgiver allerede interessert. Da er det viktig å ha forberedt seg godt.

– Sørg for at du behersker CV og søknad, sørg for å presentere deg på en god måte. og ikke minst sett deg inn i hvilken rolle du søker deg til før intervjuet, sier Hellsten.

Forberedelse før intervju er viktig. Og hvor godt forberedt du er kan være avgjørende for om du får jobben eller ikke. Det kan bli tungen på vektskåla for både din videre karriere og din nåværende studentøkonomi.


 

Slik får du deltidsjobb!

Sørg alltid for å ha en oppdatert CV og snakk med eventuelle referanser på forhånd. Arbeidsgivere sjekker alltid referanser og har du forberedt alt før du stiller i et intervju, går prosessen raskere.

Sett opp en liste med de siste referansene dine både med navn og telefonnummer.

Lag en jobbsøknad for den type jobb du ønsker å søke på. Les om hvordan du kan skrive en god jobbsøknad. Forsøk å fremheve de egenskapene ved deg som du tror er mest viktige for jobben du søker på.

Søker du på flere jobber, bør du sette opp en liste over de ulike jobbene du har søkt på, gjerne med kontaktperson, navn og telefonnummer. Er du i intervjuprosessen for flere jobber er det lett å miste oversikten.

Med en god oversikt er du godt forberedt når en potensiell arbeidsgiver ringer tilbake. Ingen arbeidsgivere blir imponert over en kandidat som ikke husker at han har søkt jobb nettopp der.

Det er fortsatt slik at enkelte jobber ikke blir annonsert i media, og ofte skaffer man jobber gjennom venner og kjente. Dette gjelder også deltidsjobber.

Bruk nettverket ditt og send en e-post til de du kjenner om at du er på jobbsøk. Det kan gi uventede og positive resultater.

Husk alltid at førsteinntrykket er viktig og tenk på forhånd gjennom hvordan du bør te deg og kle deg når du blir kalt inn på intervju. Du har kun en sjanse til å gi et godt førsteinntrykk og stiller du forberedt er sjansene for å bli godkjent bedre.

Kilde: Deltidsjobb.no