D a Martin fant ut at han ville bli lege, ble han tipset om å ta den seksårige utdanningen i Split, som han forteller er en ukjent perle for nordmenn som vil inn på medisinstudiet.

 

Utenlandsstudenten

Navn: Martin Bull Salomonsen
Alder: 
21
Studieretning: 
Medisin 
Universitet: 
School of Medicine, University of Split
Studiested: 
Split i Kroatia

 

Hvorfor valgte du å dra hit?

– Det var tilfeldig at jeg endte opp her, jeg ble tipsa av en annen fra hjemstedet mitt som går her.

– Jeg var litt usikker på om jeg skulle velge Kroatia, Polen eller Ungarn, så jeg søkte i Ungarn også, forklarer Martin. 

– Likevel endte jeg opp her fordi det er færre nordmenn enn de andre plassene, så jeg føler at man blir en tettere gjeng.

– Split er også en veldig fin by, og Kroatia er et litt mer fristende land å bo i enn Ungarn. Hvis det blir litt tøft, hjelper det veldig på psyken, utdyper han. 

 

Søknadsprosessen

Martin forteller at prosessen for å komme inn var grei, og handlet mye om å finne rette personligheter for studiet.

– Man sendte inn et motivasjonsbrev og bevis på hva man har gjort tidligere. Når fristen gikk ut, fikk jeg svar om at jeg fikk intervju. 

– Deretter spurte de om hvorfor jeg ville bli lege og sånt, for å finne ut av om jeg var rett person for studiet. Så kom jeg inn dagen etterpå. Det var en ganske kjapp prosess, forteller han. 

 

Blanding av teori og praksis

– Studiet heter Medical Studies, og er et seks år langt studie hvor de første tre årene er veldig teoretiske, mens de siste tre årene er praksis på sykehus, forklarer Martin. 

– Førsteåret er bygd opp av kjemi, fysikk, biologi og anatomi. Det starter med det enkle, så bygger man videre andre- og tredjeåret.
 


 

Fornøyd med studiemiljøet

Han forteller at alternativet var Oslo, men han angrer overhodet ikke på at det ble utlandet istedenfor.

– Jeg er veldig glad for at jeg dro hit. Været er bedre, og jeg føler at vi norske som er her er en veldig fin gjeng.

– Vi støter også på mye utenlandsk, og får impulser fra andre land. Det er mange tyskere i klassen, og fra Sør-Amerika og USA, forteller Martin. 

– Man blir kjent med folk fra overalt i verden, noe som er veldig positivt. Det gir også en del muligheter etterpå, da blir det kanskje ikke så vanskelig å jobbe i utlandet. 

– Dessuten skrives alt av forskningspapirer på engelsk, så man blir veldig vant til det, fortsetter han. 

Videre roser Martin studiemiljøet.

– Det er veldig bra, spesielt blant de norske blir man veldig "close".

Han tror ikke det ville vært det samme i Norge.

– Det er litt større i Oslo, folk gjemmer seg litt mer bort og det er mange som reiser hjem i helgene, men det er det ikke her.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

 

Strukturert hverdag

– Det er som regel skole fra åtte til ett, deretter pleier jeg å ta en liten joggetur eller treningsøkt for å friske opp hodet, forklarer han. 

– Så er det som regel å lese til klokka blir ni-ti om kvelden, og så bruker jeg helgene på å repetere litt og koble av.


Når Martin ikke er på skolen, brukes tiden som oftest på selvstudier, være med andre eller holde seg i form.

– Da er jeg enten på rommet eller biblioteket og leser, eller så drikker jeg kaffe og er sosial, eller trener.

 

Bolig

Martin bor i en leilighet sammen med en annen nordmann, og føler han får mye for prisen, sammenlignet med i Norge.

– Boligprisene vil jeg si er halvparten av prisene i Oslo.

– Når det gjelder matpriser, pleier vi å spise middag i kantina, hvor vi får et måltid for 10-15kr, så det er veldig billig. Ellers er matvarer i butikken ganske like som i Norge, forteller han. 


 

Hva er mest utfordrende med å studere der du er nå?

– Engelsken går greit etter hvert, så det er ikke noe særlig utfordrende lenger, forklarer Martin. 

– Det er kanskje en utfordring hvis det er noe faglig man synes er vanskelig, for man må lese mye for å henge med. Men man rekker å hente seg inn i helgene.

 

Tips og anbefalinger

Etter et semester i Split, er Martin overrasket over at dette ikke er mer kjent blant nordmenn som vil ta medisinutdanningen i utlandet.

– Jeg synes det er lite info om det å bo i Split. Jeg vet at det er mye info om Ungarn og Polen, men jeg hadde aldri fått høre om Split hvis det ikke hadde vært for hun jeg kjenner.

– Dette synes jeg er litt rart, for hittil trives jeg veldig godt her og skjønner ikke hvorfor det ikke er flere nordmenn her, sier han. 

Videre anbefaler han å reise ut av Norge for å få nye opplevelser og impulser.

– Jeg anbefaler sterkt å komme seg til utlandet og oppleve litt, istedenfor å dra til en by i Norge som man kanskje ikke er så keen på, men bare velger fordi man kommer inn på et studie.

– Dette gjelder i hvert fall dem som vil studere medisin. Hvis de tar opp fag i mange år og bare prøver å komme inn i Norge, ville jeg heller studert i utlandet, avslutter Martin.