(StudentTorget.no):

Kroatia har vokser stadig som turistmål og nordmenn er blant dem som virkelig begynner å få øynene opp for bade- og spaferier ved Adriaterhavskysten i Kroatia. I tillegg til å ha blitt et yndet ferieland bærer Kroatia på lange akademiske tradisjoner. Universitetet i Zagreb ble etablert allerede i 1669.
 
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no
 

Søknadsprosessen

 
Du kan søke gjennom, Postani-student.hr som tilsvarer Samordna opptak. 
 
Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Kroatia. Vitnemålet ditt kan som regel den videregående skolen som utstedte det hjelpe deg med å få oversatt. Ellers finner du en autorisert oversetter på translatorportalen
 
I tillegg til vitnemålet kan studiestedet be deg sende inn motivasjonsbrev, anbefalingsbrev, gjøre et intervju eller opptakstester, avhengig av hvor og hva du har søkt. Det er også vanlig å måtte ta en språktest i det språket det undervises på. Ved noen studier kan det også stilles krav om at du har tatt visse relevante fag tidligere. 
 
Du kan også bli bedt om å ta en språktest for å dokumentere at du kan språket det undervises på godt nok. Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Sjekk dette opp med studiestedet du søker hos, da kravene varierer. 
 
Du må ha studentvisum for å studere i Kroatia, og dette får du hjelp med hos den kroatiske ambassaden i Oslo. 
 

Klikk her for å se alle studier i Norge og i utlandet

 
Studiekostnader og finansiering 
 
 Fakta
 
Offisielt navn: Republika Hrvatska
 
Areal: 56 590 Km²
 
Innbyggertall: 4 253 000 (2013)
 
Hovedstad: Zagreb
 
Offisielt språk: Kroatisk
 
Statsoverhode: Kolinda Grabar-
Kitarović
 
Statsminister: Zoran Milanović
 
Mynt: Kuna à 100 lipa
 
Valutakode: HRK
Du må betale skolepenger om du skal studere i Kroatia. Prisene varierer, men ligger gjerne et sted mellom 7000 og 65 000 norske kroner i året. 
 
Basisstøtten du får fra Lånekassen på 97 850 kroner. Du kan også få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger om du studerer ved et godkjent lærested i Kroatia. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengestøtten som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få støtte som skal dekke to hjemreiser i året, og du kan få støtte til et fireukers språkkurs eller et tilretteleggingssemester om du skal studere på spansk.
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Kroatia i ett semester før du starter på studiene og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
 
Du kan lese mer om studiestøtte i utlandet her

 

Prisnivå

 
Det er langt billigere i Kroatia enn i Norge, og det gjelder også for leieprisene. 
 
 Nyttige linker

Finne studier i Kroatia: 
Studievalg.no

Søke studier: 
Postani-student.hr

Språktester:
Toelf-test
I
ELTS-test

Andre nyttige linker: 
Lånekassen
ANSA
NOKUT
Studyinbulgaria.hr

Noen steder kan du bo på campus, men ikke alle studiesteder tilbyr studentboliger, og det er heller ikke alle som får bo der. Erasmus-studenter er for eksempel prioritert. Rommene på campus deles som regel med en annen person, mens badet deles med flere. 
 
Om du skal leie privat, råder Studyincroatia til å fikse dette omlag en måned før du drar ned til Kroatia. Prisene ligger på rundt 1200 norske kroner i måneden om du leier sammen med andre, og rundt 2000 om du leier deg en egen hybel. Som nevnt bør du regne med litt høye strømpriser. 
 
Rom og boliger til leie finner du for eksempel på disse sidene: 
 
Ellers ligger prisene på vanlige dagligvarer som brød og melk på litt under halvparten av de norske. Du spiser et måltid ute for rundt 50 kroner, drar på kino for rundt 40 og du betaler 11 kroner for bussbilletten. I følge Studyincroatia ligger gjennomsnittlige levekostnader på mellom 3500 og 6300 kroner i måneden. 

 
 
 
(Kilder: Snl.no, Lanekassen.no, Studyincroatia.hr)