(StudentTorget.no):

Navn: Hilde Landfald Sandvik
Alder: 21
Studie: Sammenlignende politikk, utveksling fra Universitetet i Bergen (UiB)
Studiested: La Universidad de Guanajuato, Mexico
 

Om skolen/studiestedet

Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg ville reise til Mellom-Amerika/Sør-Amerika for å kunne studere på spansk. Av tilbudene fra UiB stod det i utgangspunktet mellom Buenos Aires og Mexico. Språkkravene var mye høyere i Argentina enn i Mexico, og dermed sto det mellom å studere i Mexico City eller i Guanajuato. Jeg hadde hørt mye bra om Guanajuato og bestemte meg til slutt for å søke dit.

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet? 
 
Universitetet i Guanajuato består av flere campus, hvorav tre finnes i byen Guanajuato, som er hovedstaden i staten med samme navn. Campusene i byen tilbyr blant annet økonomi, jus, ingeniørfag, arkitektur, kunst og design, humanistiske fag og offentlig administrasjon. Det jeg savner ved universitetet er flere studentorganisasjoner, de få som finnes er lite aktive.
De fleste studentene i Guanjuato kommer fra andre stater i Mexico, men veldig mange er også internasjonale studenter. Studenter kommer hit fra alle verdenskanter; i hovedsak sentral- og Latin-Amerika, USA og Europa. Det er mange nordmenn som studerer her og mange tidligere studenter reiser tilbake for å besøke denne sjarmerende lille byen, eller velger å bosette seg her.

Med et relativt lite og konsentrert sentrum er Guanajuato et sted man fort lærer å kjenne, og det gjelder også menneskene. Meksikanere er veldig imøtekommende og hyggelige folk, og overalt hvor man går møter man medstudenter eller andre kjente. Det kryr av barer og utesteder i hele sentrum og byen har et veldig bra og typisk student-natteliv. Her finnes alt fra ”større” diskoteker til små og mer intime barer av alle slag.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Jeg må ærlig innrømme at universitetet her ikke er ideelt for en student som studerer sammenliknende politikk eller statsvitenskap, og jeg er derfor nødt til å ta fag som er litt utenfor det området jeg egentlig vil studere. Jeg er heller ikke veldig imponert over det akademiske nivået her, men fordelene er at klassene er relativt små og det er veldig åpent for at studentene kan delta aktivt i timene, i motsetning til i store forelesningssaler med mange studenter slik jeg er vant til fra UiB.

 

Søknadsprosessen

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen i seg selv var ikke så veldig komplisert, men det var litt stressende og krevende å få tak i alle papirene universitetet i Guanajuato ønsket. Det var også vanskelig å få visum, fordi den meksikanske ambassaden krever å se et opptaksbrev fra universitetet før de vil godkjenne visumsøknaden, og det tok sin tid før universitetet sendte meg opptaksbrevet. Jeg fikk visumet i siste liten etter en hastetur til ambassaden i København, og det var bare såvidt jeg rakk det.

 

Livet som student i Mexico

Hvordan er prisnivået der?

Prisnivået er veldig lavt i forhold i Norge. Mat, drikke, uteliv, fritidsaktiviteter og kino er mye billigere enn hjemme, og det vanlige studielånet som aldri strekker til i Norge kan man leve godt på her.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Jeg betaler relativt ”mye” i leie med tanke på hva som er mulig å finne. Prisen for min leilighet er 2500 pesos i måneden, noe som tilsvarer omtrent 1250 kroner. Dette er inkludert internett, vann, gass, strøm og kabel-tv.

 

Hva gjør man i fritiden?

I fritiden gjør man det man selv ønsker, og alternativene er mange. Det finnes et stort utvalg av kafeer og restauranter i byen, og for friluftsinteresserte er fjellområdene kun et steinkast utenfor sentrum. Universitetet har et eget sportsanlegg som er gratis for studenter, og her kan man velge i alt fra fotball til basketball, squash, kampsport og salsatimer.

 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Det beste er at det er så utrolig mange studenter her, og at det er generelt veldig god stemning i byen. Guanajuato kan virke som en ”liten” by, og nettopp dette gjør at det er et veldig bra sted å være student. Studentmiljøet er veldig tett og hyggelig, og man treffer alltid på kjente når man går i byen.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Guanajuato?

Språket var en utfordring i begynnelsen, men folk her er vant til turister og utvekslingsstudenter, og er derfor veldig tålmodige.

Til å være Mexico, er Guanajuato en relativ trygg by å bo i, men man bør likevel ta sine forholdsregler. Det hender man hører historier om studenter som blir overfalt, men heldigvis skjer ikke slikt så ofte, og de få gangene er det som regel i områder utfor bykjernen, som er kjent for å være mer usikre.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Mexico?

Norske studenter må huske at Mexico ikke er som Norge, og at meksikanerne har andre skikker og verdier. Mexico er på mange måter mer konservativt, og det må også nevnes at punktlighet er heller unntaket enn regelen.

I Mexico er det enkelt og billig å reise. Veldig mange studenter benytter muligheten til å bli kjent med de fantastiske strendene Mexico har å by på. Det er veldig lett å komme i kontakt med mexicanere, de er utrolig vennlige og gode folk, og det finnes ikke noe som heter ”pinlig stillhet” når man snakker med en mexicaner.

Enkelte steder i Mexico er direkte utrygge på grunn av narkokrigen som pågår i landet, men man må ikke ta all skremselspropagandaen for god fisk, for det er ofte veldig overdrevet. Så lenge du tar alle forholdsregler seriøst går det som oftest veldig bra.