Navn: Ingrid Maria Beltramba
Alder: 23


Studerer:
Tverrfaglige kjønnsstudier + sosialantropologi
Universitet: Pontificia Universidad Católica del Perú
Studiested: Lima, Peru

 

Kjærlighet ved første utvekslingsopphold

Ingrid Maria Beltramba (23) gikk på bachelor i kjønnsstudier ved Universitet i Bergen (UiB) da hun begynte å lete etter muligheter til å studere i utlandet. Hun ønsket seg spesielt et sted hvor hun kunne øve seg å snakke spansk.

 

– Jeg tenkte at det var for mange nordmenn i Spania og at et utvekslingsopphold ville være den enkleste måten å flytte til Latin-Amerika på.

 

Hun begynte derfor å undersøke hvilke land i Latin-Amerika som kunne passe, og fikk så øynene opp for Peru

 

– Jeg begynte å lesse meg opp på Peru, og ble helt forelsket i landet, sier Ingrid.

 

Peru kunne tilby Ingrid en mulighet til å øve seg på spansk, men er også et stort og varierende land å utforske.

 

– Peru er et enormt land med store geografiske forskjeller, hvilket gjør hvert eneste sted i landet nytt og spennende.

 

LES OGSÅ: Vemund studerer statsvitenskap i Brazil


 

Ingrid var sikker på at det var hit hun ville. UiB og Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP), altså universitet Ingrid utvelsket til, hadde en bilateral avtale som gjorde søknadsprosessen til Ingrid relativt enkel.

 

– Da jeg fikk svar fra universitetet, ble jeg overlykkelig! Og jeg har siden ikke angret et sekund på at det ble Peru.

 

Slike avtaler som UiB og PUCP har gjør det mye lettere for studenter å utveksle til andre land. Ingrid forteller at dette gjorde mange prosesser som ellers ville vært både kompliserte og tidskrevende mye lettere for henne. 

 

– En trengte ikke søke om visum på forhånd, sier hun. Jeg la heller frem dokumenter som viste at jeg skulle studere i Peru når jeg kom frem til flyplassen.

 

Nå viste deg seg at Ingrid likte seg så godt i Peru at hun ønsket å forlenge oppholdet sitt.

 

Jeg hadde kun søkt om å studere ett semester, men etter et par måneder fant jeg ut at jeg ville bli et helt år.

 

Hun forteller at om man bestemmer seg for dette, må man være forberedt på en del papirarbeid og dokumenter som måtte fylles ut.


 

– For å få forlenget visum må man både innom Interpol og migrasjonskontoret opptil flere ganger, hvilket kan være både tidskrevende og frustrerende.

 

LES OGSÅ: Studerer du i utlandet?

 

Almuerzo og kveldsundervisning

I Peru startet Ingrid ofte skoledagen ved å dra til campus for å lese på biblioteket.

 

– Så spiste jeg lunsj, eller almuerzo som er en litt stor lunsj, sammen med noen venner, forteller hun. Det var sjeldent lange pauser i skolehverdagen og det var viktig å ha spist nok før forelesning, da det var umulig å rekke småmåltider når man måtte løpe fra ett klasserom til et annet.

 

Når Ingrid sammenlikner studiehverdagen sin ved PUCP og UiB, sier hun at hun egentlig ikke merket betydelige forskjeller. Men hun forteller blant annet at det ofte var færre studenter i forelesningene på PUCP. 

 

– I fagene jeg tok var vi ofte maks 30 elever i klassen og jeg hadde ingen forelesninger der vi satt i et stort amfi, i motsetning til exfac og exphil på UiB, sier hun.

 

Hun sier også at PUCP holdt forelesninger på kvelden, noe som er uvanlig i Norge. I Peru tok Ingrid en blanding av bacheloremner og masteremner, der masteremnene ble undervist om kvelden.


 

– Jeg hadde egentlig sjelden forelesninger om morgenen, forteller hun. Forelesningene mine begynte stort sett klokken 15 og varte helt frem til klokken 21.

 

LES OGSÅ: Hvordan pakke for et år på utveklsing?

 

Arbeidsmengden på skolen opplevdes også som betraktelig større i Peru. Det kan derfor være lurt å være forberedt på at det kan bli mye skolearbeid om man velger å utveksle hit.

 

– Et emne er ofte på mellom 3 og 5 studiepoeng som også tilsvarer antall undervisningstimer i uka, forklarer hun. Jeg måtte fylle 15 studiepoeng, hvilket betydde at jeg måtte ta fem emner hvert semester, der arbeidsmengden i hvert emne var omtrent like stor som i et emne i Norge.

 

Hjemme ved UiB studerte hun tverrfaglige kjønnsstudier og hun valgte å kombinere dette med antropologifag under utvekslingsoppholdet. 

 

– Jeg tenkte antropologifag kunne fungere godt for å lære så mye om Peru som mulig. Samtidig kunne det kombineres bra med kjønnsstudier, sier Ingrid. 

 

Ingrid forteller at å ta antropologifag som utvekslingsstudent er en ypperlig måte å bli ekstra godt kjent med landet man oppholder seg i.


 

– Det er mange utvekslingsstudenter som valgte enkelte antropologifag for å få en god innføring i peruansk kultur, politikk og samfunn.

 

Dette vil hun anbefale andre studenter også, selv om antropologi ikke nødvendig ikke er hovedretningen man studerer.

 

– Dette er noe jeg vil anbefale andre studenter, også de som ikke går antropologi, men som utnytter seg av frie studiepoeng.

 

Å bo i Lima

Universitet PUCP ligger i Lima, hovedstaden i Peru. Den første halvdelen av oppholdet bodde Ingrid i bydelen Miraflores. Dette er et distrikt i provinsen Lima og ligger vakkert plassert rett ved stranden ut mot Sør-Stillehavet.

 

– Her betalte jeg ca. 2500 kroner i måneden for å bo i et kollektiv med to andre, sier hun.

 

Da Ingrid bestemte seg for å forlenge utvekslingen, flyttet hun til en bolig i bydelen Magdalena, som også ligger i Lima. 

 

– Jeg betalte litt mindre for et kollektiv i Magdalena som også lå litt nærmere universitet.

 

Lima har et vidt tilbud av restauranter og andre aktiviteter til en billig penge, noe som kan være passende for et studentbudsjett.


 

– Det finnes mange menyer der man kan spise en stor lunsj bestående av en liten forrett og en hovedrett til 40 kroner. Jeg gjorde ofte dette istedenfor å lage mat selv, sier Ingrid.

 

LES OGSÅ: Om sex, kjønnsykdommer og underliv med Trine fra Sex og Samfunn.  

 

Hun forteller også at det ikke var mangel på uteliv og morsomme ting å finne på utenom skolen.

 

– Når det kommer til kultur- og uteliv, har Lima mange fantastiske museum og andre kulturelle tilbud som ofte har gratis inngang eller billige billetter, forklarer Ingrid. Jeg liker å danse, legger hun til. Og vil absolutt anbefale å lære seg det for å nyte godt av Limas levende uteliv!

LES OGSÅ: Peru - studievalg-link sak

 

Sprekk utvekslingsbobla

Peru er et land med fabelaktige forskjeller i geografi, temperatur og landskap. Det kan derfor være spennende å reise rundt i landet for å utforske litt av alt det vakre Peru har å by på. 

 

– Peru har kyst, jungel og fjell. Med såpass stor variasjon finner man garantert noe man ikke har sett før, sier Ingrid. Det trenger heller ikke være spesielt dyrt å reise rundt så lenge en er fleksibel og åpen for nye opplevelser.

 

Selv om temperaturen i Lima som oftest holder seg over 20 grader, advarer Ingrid om at det fort kan komme mye regn på vinteren. 


 

– Lima er ekstremt fuktig om vinteren, så pass på at eiendelene dine ikke tar skade av dette!

 

Under oppholdet i Peru var Ingrid motivert for å engasjere seg i det lokale samfunnet i Lima. En fin måte å gjøre dette på er å utforske kulturlivet i byen. Hun forteller at Lima har et fantastisk kulturtilbud med konserter, museer og lignende arrangementer.

 

– Jeg likte godt å besøke steder der en kunne finne tradisjonell kunst, men også moderne performance art, og de to kunne man ofte finne vegg i vegg eller kombinert.

 

Ingrid utvekslet til Lima i 2018, et år hvor store ting skjedde det mye i den peruanske politikken. Dette syns Ingrid at det var spennende å følge med på, og brukte også dette som en måte å engasjere seg i lokalsamfunnet på.

 

– Det var mange demonstrasjoner i gatene som var spennende å få med seg, sier hun. Jeg deltok i 8. marstog, prideparade og en demonstrasjon med markering av motstand mot vold mot kvinner.

 

Å utnytte slike begivenheter gir muligheten til å oppleve unike aspekter med landet du er i. 

 

– Jeg fikk dermed muligheten til å se litt hva som rørte seg i byen og politikken, og lærte litt mer om grasrotnivået av det vi ofte lærte om på skolen.

 

 LES OGSÅ: Signe studerer medisin i Nederland

 

Ingrid forteller at det er enkelt å finne andre utvekslingselever man kan være sammen med. Men hun vil oppfordre andre studenter til å utfordre de trygge og litt snevrere rammene et miljø kun bestående av utvekslingselever gjerne har.

 

– Jeg anbefaler å forsøke å skaffe seg et nettverk utenfor utvekslingsbobla. Skolen har store arrangementer, organisasjoner, konkurranser og oppstillinger, så det er lett å komme seg inn i et miljø med folk som har samme interesser som en selv.

 

Til slutt sier Ingrid at hun håper utvekslingsstudenter ikke legger for mye vekt på hvilke karakterer de ender opp med. Hun håper heller de er klare for å gripe opplevelsene som dukker opp på veien.

 

– Jobb gjerne hardt med studiene, men dukker det opp noe som virker gøy, så bør du heller gå for det.

 

Hun nøler ikke med å anbefale Peru som utvekslingsdestinasjon for andre studenter.

 

– Jeg vil utvilsomt anbefale å studere i Peru! Lima er en utrolig kul og levende by, som har mye å tilby studenter.