(StudentTorget.no):

Navn: Sofie Gundersen.
Alder: 24.
Fra: Oslo.
Studerer: Master in Management.
Studiested: Nova School of Business and Economics (Nova SBE, Lisboa).

Hvordan kom du frem til at det var til Lisboa/Portugal du ville dra?

Når jeg tok tredje året på bachelor i samfunnsøkonomi var jeg lei av Norge og jeg ville endre studieretning til noe litt mer business-relevant, så jeg sjekket ut mulighetene for å ta mastergraden i utlandet. Lisboa fristet veldig, mye på grunn av mulighetene for sol, surfing og en billigere levestandard. Jeg var der for et par år siden og hadde fått et veldig godt inntrykk. Jeg fant Nova SBE på en rankingside og det virket som en veldig interessant master med god omtale, og man kunne søke med nesten hvilken som helst bakgrunn. Et annet stort pluss var at skolen ikke krevde GMAT-test (ferdighetstest brukt av handelshøyskoler red.anm.), som er obligatorisk mange andre steder.

Lisboa er kjent for trikkene på 28-linjen, som åler seg gjennom byen.

FOTO: Illustrasjon.

Hva er den største forskjellen på å studere i Portugal og i Norge?

Skolemessig er vel den største forskjellen at eksamen ikke teller 100 prosent, som den ofte gjør i Norge, noe som dermed fører til en større arbeidsmengde. Gjennom hele semesteret har man innleveringer, gruppearbeid, prøver og presentasjoner, og til slutt en eksamen som teller mellom 40 til 60 prosent. Hvert semester er delt opp i to, og man har dermed to eksamensperioder i løpet av et semester. Generelt sett er jo Portugal et varmere land, noe som hjelper på motivasjonen, og du har råd til å spandere på deg litt ekstra, til forskjell fra Norge.


Fortell litt om studiet og undervisningen?

Master i Management innebærer at man enten tar en generell management-grad, eller man kan spesialisere seg innen ulike felter, for eksempel, finans, digital business, markedsføring, økonomi, m.m. I så fall må de fleste valgfagene man tar være innenfor spesialiseringen. Man må uansett ta de generelle management-fagene, som strategi, finans og markedsføring. Til forskjell fra Norge, så krever professorene muntlig deltakelse i timen, som ofte er en del av karakteren. De fleste professorene har høy utdanning i tillegg til arbeidserfaring, noe man kan lære mye av. I tillegg er det mange case-oppgaver, som gjør at man får en mer praktisk tilnærming til fagene.

LES OGSÅ: Økonomistudier i Portugal: Mathilde dro fra regnfylte Bergen til sol og varme i Lisboa

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Som regel har jeg kun forelesninger et par dager i uken, men det kommer an på hvordan man legger opp timeplanen. Utenom forelesninger består studiedagene av gruppearbeid, innlevering og øving til prøver.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Portugal?

Første semester var utfordrende ettersom det var et helt nytt system og læremetode å sette seg inn i. Siden det er en relativt stor arbeidsmengde, må man lære seg å jobbe jevnt gjennom hele semesteret. Skippertak på slutten av semesteret funker dårlig. Når det kommer til bo, syntes jeg faktisk vinteren var litt tøff. Det blir ikke kaldere enn 8 grader, men til forskjell fra< Norge holder de fleste leilighetene her på kulden i stedet for varmen, så du må venne deg til at det er tilsvarende temperatur ute som inne.

LES OGSÅ: Ti steder å oppleve i Portugal


Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Til forskjell fra Norge er prisnivået lavt. Leieprisen for et rom ligger på mellom 300-450 euro, men generelt sett er standarden ganske lav. Restaurantpriser varier fra mellom 5 euro til 20 euro – det kommer helt an på hvor man drar. Alkohol er også latterlig billig, og man får kjøpt øl og vin på barer og restauranter til 1-2 euro. Det er ikke noe problem å leve med kun stipend og lån så lenge man ikke spiser ute hver dag.

– Lisboa har et veldig bra studentmiljø, sier Sofie.

FOTO: Illustrasjon.

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Hvis jeg har mulighet sitter jeg ofte hjemme og leser, eller på kafe. Utenom det prøver jeg å få surfet så mye som mulig, dra på stranda, trene, dra ut i helgene eller helgeturer for å utforske Portugal.

LES OGSÅ: Kristin studerer management i Lisboa

Hvordan er studentmiljøet der?

Lisboa har et veldig bra studentmiljø. Det er mange Erasmus- og andre internasjonale studenter her hvert semester. På Nova SBE har de «Discovery Week» på starten av semesteret, som får det meste består av bedriftspresentasjoner, men også sosiale arrangementer hvor man blir kjent med andre Nova-studenter. I tillegg er det andre studentorganisasjoner som har mange arrangementer hvor man enkelt blir kjent med studenter utenom skolen.


Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale Nova SBE og Lisboa, som er en fantastisk by å studere i. Jeg føler jeg har lært mer her på ett år enn på tre år med bachelor i Norge. Man må være forberedt på at det krever en del arbeid, også hvis man bare vil ha stå-karakter. Søk tidlig i søknadsperioden, ettersom det er løpende inntak, og legg gjerne ved anbefalingsbrev fra arbeidsgiver for å styrke søknaden. Jeg anbefaler at man starter tidlig med å se etter leilighet, for de beste rommene blir ofte tatt fort. Uniplaces.com er en grei side, eller så kan du finne utlysning av rom på diverse Facebook-grupper. Og ta med varme klær til vinteren! Bli med på sosiale aktiviteter som arrangeres av skolen eller andre studentorganisasjoner. Selv om det er lavere priser, er det lett å bruke for mye penger, så spar gjerne opp litt i løpet sommeren.

LES OGSÅ: Benedikte studerte management i Portugal