Hvordan kom du frem til at det var til Lisboa/Portugal du ville dra?

Da jeg bestemte meg for at jeg ønsket å ta en mastergrad i utlandet, hadde jeg ett kriterium; jeg ville dra dit hvor det var sol og varmt. Jeg er jo fra Bergen, og det er ikke akkurat et ukjent fenomen at det regner litt der.

 

Utveksling til Portugal

Navn: Mathilde Fonnes Haugland

Alder: 23 år gammel

Fra: Bergen

Studerer: Mastergrad i ledelse

Studiested: Católica Lisbon School of Business and Economics

 

Når jeg da skulle begynne å lete etter skoler, fant jeg en anbefaling på ANSA.no, om at man burde gå etter læresteder som er akkreditert av EQUIS dersom man skulle ta økonomistudier i Europa.

Da jeg så at det var tre universiteter på den lista som var i Portugal, var det ikke noen tvil om at det var dit jeg ville. Noen år tidligere var jeg på ferie i Portugal med familien og visste at dette var et sted jeg kom til å trives.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Portugal og i Norge?

Livet i Portugal er generelt ganske annerledes, sammenlignet med livet i Norge. Men dersom jeg skal trekke frem den desidert største forskjellen, mellom å studere i Portugal og i Norge, så må det være kravene skolen og foreleserne stiller til studentene.

I Norge, er man stort sett fri til å gjøre det man ønsker. Man har minimalt med innleveringer og prosjekter, og det er ingen som bryr seg om man går i forelesning eller ikke.

Eneste kravet som stilles i Norge, er at man er forberedt til eksamen på slutten av semesteret, og kanskje en liten innlevering eller to.

I Portugal er det meste obligatorisk. Studentene må ofte signere inn i forelesninga, og man får karakter for deltagelse. Alle fag har obligatoriske innleveringer eller prosjekter, i tillegg til eksamen.

De krever mye mer fra studentene, men til gjengjeld så lærer man også vanvittig mye mer. Dette gjør også at karakteren ikke bare baseres ut fra eksamenskarakteren, men er en mer helhetlig vurdering.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Som sagt er studiet ganske krevende, men det er også utrolig spennende. Når de krever mye, så lærer man også mer.

De har stort fokus på praktisk læring, så store deler av studiet består av prosjekter og case-oppgaver.

All undervisning foregår på engelsk, og fagene er ofte delt opp i to, hvor man ofte har en mer teoretisk forelesning og en mer praktisk tilrettelagt time i løpet av uka.

På grunn av korona, har de nå en hybrid-løsning, hvor de teoretiske forelesningene er online, mens de mer praktiske timene er på campus.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag på CLSBE er stort sett ganske full av gjøremål. Samtidig er man i Portugal, så det er ingen som har det travelt.

Man har mulighet til å tilrettelegge timeplanen litt selv, enten man ønsker noen fulle dager med forelesninger, eller om man ønsker å spre det utover uka. Uansett blir det nok å gjøre.

Tiden man ikke bruker i forelesning brukes til gruppeoppgaver, forberedelse til forelesning eller lunsj på en av de koselige restaurantene i nærheten av skolen.

 

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Portugal?

Det er ingen tvil om at skolen krever mer av studentene her, enn hjemme i Norge. Man har mindre frihet, og det er alltid en oppgave som må skrives, et prosjekt som skal presenteres eller eksamensperiode.

Man må også ha en god dose av tålmodighet her. Som en portugisisk venn av meg sa: «Slow is Portugal». Mens man i Norge ofte møter opp 30 minutter før eksamen starter, er det her ikke uvanlig at eksamenslokalet blir låst opp både 10 og 20 minutter etter eksamen skulle startet.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisen på et rom i kollektiv i byen, ligger vanligvis mellom 350-600€ i måneden, alt etter hvor man ønsker å bo, og hvor mange man deler leiligheten med. I utkanten av byen, er det selvsagt billigere.

Ønsker man en studioleilighet eller leilighet med bare et soverom, så må man fort opp i 900-1200€ i måneden.

Personlig synes jeg at å bo i kollektiv, er en fantastisk mulighet til å bli kjent med andre studenter – særlig når man er ny i byen.

LES OGSÅ: Torstein tar master på en av de beste businesskolene i Europa

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Lisboa er en by med mange muligheter. Den er omringet av flott natur, nydelige utsiktspunkter og vakre strender.

Byen er fylt med spennende restauranter og har et uteliv til enhver smak med alt fra studentbarer i Bairro Alto til nattklubbene i Santos.

Helgene brukes mye til utflukter rundt byen, enten vi drar på stranda eller opplever nye steder rundt byen. Man kommer seg lett både nord- og sørover med både buss og tog, så det er ganske lett å reise innad i landet.

I ukedagene, er vi mye opptatt med skole, men det blir noen dager i uka på restaurant eller café med gode venner. Ellers tar vi oss gjerne en tur til en av byens mange utsiktspunkter for å nyte solnedgangen.

Jeg er også arrangementansvarlig i ANSA Lisboa, så før korona gikk det ganske mye tid til planlegging av arrangementer.

På grunn av restriksjonene her nå, har vi, så langt dette semesteret, dessverre ikke hatt mulighet til å holde noen arrangementer.

Det var utrolig kjekt å få bli kjent med så mange norske studenter, så vi håper det snart åpner opp igjen for dette.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Jeg vil beskrive studentmiljøet i Lisboa som veldig åpent og imøtekommende. Det kryr av internasjonale studenter, som alle er interessert i å bli kjent med nye mennesker.

Selv går jeg på en internasjonal skole, hvor ca. 50% av studentene er internasjonale, noe som gjør at man får bli kjent med og lære fra kulturer fra hele verden.

På universitetene er det ulike studentklubber som man kan bli med i.

Utenom dette, er det, i kontrast til Norge, bare et fåtall av skolene som arrangerer velkomstleker for nye studenter.

Mye av ansvaret til å bli kjent med nye ligger derfor på studentene selv. Men dette er ikke nødvendigvis negativt. Når studentene tvinges til å ta initiativ på egen hånd er det flere som gjør noe med det, og alle er åpne for nye bekjentskap.

LES OGSÅ: Benedikte studerte management i Portugal

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale andre å studere ved min skole. Man utvikler seg utrolig mye både faglig og personlig.

Bare vær klar for å bruke mye av tiden på å studere og jobbe med spennende prosjekter knyttet til studiene. Det er mange som kommer hit med ideen om å tilbringe bare noen timer om morgenen på skolen og resten av dagen på surfebrettet. De får seg fort et lite sjokk.