(StudentTorget.no):

1. Verdens dyreste øl

Den dyreste ølen som er solgt på auksjon var en flaske Cantillon Loerik, en gueze-øl som bare ble brygget én gang i 1998, og derfor er meget sjelden. Den ble solgt i april 2014 for over 21 000 kroner.

 

2. IPA 

Hvis du mot formodning ikke skulle vite hva IPA står for, kan vi røpe at IPA står for India pale ale. Og navnet er ikke tilfeldig valgt. IPA-øl ble oppfunnet av engelske bryggere på 1800-tallet som så etter en mulighet for å frakte sine edle dråper den lange sjøreisen fra de britiske øyer til India. Den strabasiøse ferden tok for lang tid, slik at ølet allerede var blitt dårlig da skipene nådde havn. For å få bukt med problemet tilsatte man ekstra humle, og slik kom IPAen til verden. IPA-ølet vokste i popularitet gjennom hele 1800-tallet. Restriksjoner på korn under første verdenskrig kom imidlertid til å få fatale konsekvenser for IPAen, som falt voldsomt i popularitet i løpet av de neste tiårene. Men med fremveksten av mikrobryggerier fra 1980-tallet av har IPAen gjort et solid comeback, og har blitt en stadig mer populær øltype.


 

LES OGSÅ: Den ultimate bakrushjelpen

 

3. De kvinnelige pionerene

Historiens annaler viser at kvinnene var ansvarlig for ølbryggingen i mange oltidskulturer. I de eldste tider var ølbrygging faktisk et kvinnerarbeid, og et respektert yrke som sådan. I det gamle Mesopotamia og Babylon var kvinnene som hadde ansvaret for å frembringe gledens drikke også prestinner i templene, mens Egypts kvinner også var kjent for sitt dyktige håndlag med ølbrygging. I Peru var det bare kvinner som enten kom fra eliten eller var ekstremt vakre som fikk mulighet til å brygge, mens alle andre - menn inkludert - måtte holde fingrene fra fatet.  Da økonomien utviklet seg fra å være landbruksbasert til å bli industrialisert, ble det dessverre slik at bare menn brygget og drev med kjøp og salg av øl.

 

4. Tørste kinesere

Kina er det raskest voksende ølmarkedet i verden i dag, og konsumerer mer av det enn noe annet folkeslag i verden. Kineserne drikker for eksempel dobbelt så mye øl som amerikanerne, og etterlater seg 1, 5 milliarder tomflasker hvert år. Det er noe å trøste seg med neste gang du får dårlig samvittighet for ikke å pante. Måler man per innbygger er det imidlertid tsjekkerne og pilsens opprinnelsesland som stikker av med seieren. En undersøkelse fra 2012 avslørte at den jevne tsjekker årlig drikker 148,6 liter øl i gjennomsnitt, eller omtrent 418 120 liters flasker per person. Skal du drikke en tsjekker under bordet bør du med andre ord tenke deg om både to og tre ganger.


 

LES OGSÅ: Slik brygger du ditt eget øl

 

5. Verdens eldste ølreklame

den amerikanske antropologen Alan D: Eames, også kjent som «the Indiana Jones of Beer», hevdet å ha funnet verdens eldste ølreklame på sin verdensomspennende reise for å finne ut mer om ølets opprinnelse. Ifølge Eames er den eldste ølreklamen en 4000 år gammel steintavle fra Mesopotamia med bilde av en barmfager kvinne som holder to ølkar i hendene og påskriften «Drikk Elba, ølet med hjertet til en løve».

 

6. Øl var varm drikke

Selv om folk flest i våre dager foretrekker å drikke ølet sitt kaldt og duggfriskt, var det vanlig å servere varmt øl i gamle dager. Varmt øl gav varme i kroppen og kunne dessuten erstatte et måltid dersom man var i knipe. En reklameplakat fra 1600-tallet advarer faktisk mot å drikke kaldt øl, og hevder at varmt øl er sunnere for kroppen. Dem om det!

 

Les også: Her er de billigste festlokalene i Oslo

 

7. Øl-spa

De allerede nevnte tsjekkerne er en nasjon av uforbederlige ølhunder, og i den tsjekkiske republikken finnes det faktisk et spa som tilbyr et 20 minutter langt bad i ingredienser som brukes til ølbrygging. Spaet, som lyder navnet Chadovar, for den som måtte være nysgjerrig, påstår at øl-spa bedrer blodsirkulasjonen, åpner opp porene, gjør huden mykere og tilfører kroppen sårt tiltrengte vitaminer.


 

8. Bra for beina

The American Journal of Clinical Nutrition publiserte en studie i 2009 som viste en korrelasjon mellom alkoholinntak og styrking av beinmineralenes tetthet. Forskerne skriver at et moderat inntak av alkohol, herunder også øl, kan være bra for beinstyrken for menn og for helsen til kvinner som har forbipassert overgangsalderen. Verken mer eller mindre. 

 

SE VIDEO: Drinkmiksing for dummies

 

9. Pyramidebygging

Historikere, arkeologer og forskere har ikke klart å finne ut akkurat hvordan man faktisk bygde pyramidene, men man er ganske sikre på at det må ha vært et pokkers blodslit. Det kan ikke ha vært lett å være en simpel pyramidebygger i oldtidens Egypt. Heldigvis kunne de utslitte arbeiderne hygge seg med rasjoner på fem liter øl når arbeidsdagen var over. 

 

10. Du kan studere øl

Zytologi er studiet av øl og ølbrygging, inkludert den rollen spesifikke ingredienser spiller i bryggeprosessen. Man kan dessverre ikke gå på skole for å studere zytologi ennå. Men hvis du ønsker å kombinere forkjærligheten for IPA med en gyldig og kvalitetssikret grad, tilbyr Colorado State University en bachelorgrad i Fermentation Science and Technology. For den uopplyste kan vi presisere at fermentering altså er prosessen hvor sukker omdannes til alkohol. 


 

(Kilder: Fox News, bottleneckmgmt, thedailymeal, Huffington Post).

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge