(StudentTorget.no):

Søndag forrige uke skjedde det et maktskifte i Norsk studentorganisasjon (NSO). Kim Kantardjiev (27) takket for seg som leder for organisasjonen, og inn kommer Øyvind Berdal (24). 

I forbindelse med lederskiftet tok vi en prat med den avtroppende og den påtroppende lederen.

Kantardjiev ble innsatt som leder 1. juli i fjor. I løpet av året som har gått har han hatt mye å henge fingrene i.

- Det er ikke bare enkelt å summere opp perioden. For meg personlig har det vært veldig, veldig spennende og jeg har lært masse. Jeg har også fått jobbet med utrolig mye forskjellig som har vært interessant, forteller Kantardjiev. 

Han trekker fram flere saker som han har brukt mye tid på under perioden. 

- Det har vært flere store saker som har vært veldig spennende å jobbe med, og som vi har gjort mye på. Det mest tydelige for den jevne student, er at stadig flere snakker om studentboliger på samme måte som vi gjør. Målet vårt om at 1 av 5 studenter ska ha tilgang til studentbolig er det stadig flere som gjentar, og  ambisjonsnivået på å bygge boliger blir stadig høyere, og folk ser at det er et viktig tiltak, fortsetter han. 

 

«Breial» høring 

 


AVTROPPENDE OG PÅTROPPENDE LEDER: Kim Kantardjiev (t.h) gir nå stafettpinnen videre til Øyvind Berdal. 

 

Den siste tiden har det vært mye snakk om den nye samskipnadsloven. Studentene hadde 2/3 flertall i styrene, men regjeringen mente at det var til studentenes beste at de mistet dette flertallet, noe NSO var veldig kritisk til. Til slutt ble det bestemt at studentsamskipnadenes styre ikke skal ha flertall av studenter. Denne lovendringen falt ikke i god jord hos Kantardjiev. 


- Det ble en endring som vi mener er både unødvendig og urimelig. Men samtidig gjorde vi et veldig godt arbeid og har fått snudd veldig mange av de opprinnelige forslagene, og det er mange som skal ha en stor takk for det. Det er i hver fall et arbeid som det står respekt av, sier han.

Selv om samskipnadslov-diskusjonen fikk et annet utfall en NSO ønsket, var den likevel veldig morsom å jobbe med, skal vi tro den avtroppende lederen. 

- Jeg må innrømme at høringen i Stortinget om samskipnadsloven er noe av det morsommere jeg har vært med på. Jeg er for så vidt veldig glad i både å holde foredrag og innledninger, men det hele var litt spesielt, fordi det var et stort engasjement både blant studentene og i kirke-, utdanning- og forskningskomiteen. Vi valgte en strategi i det høringssvaret som var, for å bruke et 90-tallsbegrep: breialt, og syns det fungerte. Vi fikk gode tilbakemeldinger i etterkant, forteller han.

LES OGSÅ: Hedda skal lede organisasjonen i sitt hjerte

 

- Vil gjøre en forskjell 

Kantardjiev får kun lovord fra den påtroppende lederen. 


- Jeg synes Kim har taklet rollen som leder veldig godt. Han har vært tydelig, synlig, flink og inkluderende. Han har vært en god leder for NSO. Samtidig er jeg opptatt av å definere min egen rolle. Jeg må finne min egen måte å være leder på, og definere det å lede NSO med mine egne tanker og ideer, forteller Berdal.

- Hvorfor ønsket du å bli NSOs nye leder?

Jeg mener jeg kan gjøre en god jobb som leder av NSO. Det var min motivasjon. I tillegg er det en veldig spennende og mangfoldig jobb som tiltrekker meg veldig. Jeg har lyst til å være med og gjøre en forskjell. Jeg ser på det å jobbe i NSO som en måte å få fram det jeg står for og mener jeg kan gjøre en god jobb, sier han videre. 

- Hvordan vil studentene merke at NSO har en ny leder?  

- Dialekten vil forandre seg ganske markant i hvert fall (Berdal er sørlending, mens Kantardjiev er fra Oslo red.anm), så vil man nok merke at det er et nytt arbeidsutvalg. Vi vil gå inn i strategi- og prioriteringsdiskusjoner, og det er mulig at vi kanskje vil legge et annet fokus på bakgrunn av det arbeidsprogrammet vi er gitt å jobbe med. Så får tiden vise om man ser en veldig stor forskjell, men det er naturlig at det vil vises, vi er forskjellige personer som har forskjellige måter å se ting på, i tillegg til at vi har ulike styrker og svakheter, fortsetter den påtroppende lederen. 


 

Bredt fokus på heltidsstudenten 

 NORSK STUDENTORGANISASJON:
  • Etter at Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion ble sammenslått 1. juli 2012 fikk den nye organisasjonen navnet Norsk Studentorganisasjon.
     
  • Organisasjonen har om lag 200.000 tilknyddede studenter ved norske høyskoler og universiteter. 
     
  • NSO finansieres gjennom en andel av semesteravgiften, samt tilskudd fra Kunnskapsdepartementet. 

Heltidsstudenten har vært et viktig stikkord for NSO i lang tid. De kjemper for å få 11 måneders studiestøtte inn på statsbudsjettet, som skal sørge for at studenter skal ha mulighet til kun å konsentrere seg om studiene, og ikke være avhengig av en deltidsjobb for å få det til å gå rundt økonomisk. Dette vil Berdal fortsette å jobbe for. 

- Vi har hatt, og har fokus på heltidsstudenten, at man har mulighet til å studere på fulltid og at dette er et viktig virkemiddel for å sikre kvalitet i utdanningen. Det er noe jeg vil fortsette å jobbe for. Siden perioden vil kulminere i valg 2013 er også dette et viktig stikkord.

Det å bygge flere studentboliger har vært og skal fortsatt være en viktig kampsak for NSO. I 2008 fikk de igjennom at det skal bygges 1000 studentboliger årlig. Nå jobber de for å få opp antallet til 1500.

- Grunnlaget vi legger nå, og som ligger fra før, er veldig viktig å bygge opp rundt. Vi har et arbeidsprogram som fokuserer på heltidsstudenten, 1,5 G (at utbetalingene til studenten skal tilsvare 1,5 ganger grunnbeløpet i Folketrygden red.anm), 11 måneders studiestøtte og bygging av flere studentboliger. Da er det veldig gledelig å høre at flere aktører kommer på banen. For noen dager siden var lederen for Forbrukerrådet frampå og sa at vi trenger 3000 studentboliger årlig, det er noe jeg som leder applauderer. Jeg har lyst til å være synlig og tydelig på nettopp dette, sier Berdal. 


 

- Ta ferie

Berdal er slett ikke ukjent med begrepet studentpolitikk. Han har vært engasjert i flere år, inntil nå har 24-åringen vært leder for Studentorganisasjonen i Agder, som er et av NSOs 44 lokallag. Før han nå inntar den øverste plassen i NSO, kommer Kantardjiev mer enn gjerne med noen råd på veien. 

- Det ene, som kanskje er det viktigste, er å sørge for å gi plass til de andre man jobber med. Selv om man er leder, er man ikke alene om å være NSO. Det å gjøre plass til andre, er en veldig viktig del av å være leder. Det andre er å være seg selv. Man skal ikke prøve å finne opp seg selv på nytt igjen når man blir leder, det tror jeg man taper på. Det siste tipset er å ta seg ferie en gang i blant, sier Kantardjiev. 

- Hvilke egenskaper bør man inneha for å være leder i NSO? 

- Først og fremst bør man være en person som er inkluderende. NSO er en stor organisasjon med veldig mange forskjellige personer. Man bør også være en person som tør å si hva man mener og tør å stå for det. Så tror jeg det må være en viss stahet i en som skal lede NSO. Det er ikke alltid man ser umiddelbare resultater i den jobben man gjør, da gjelder det å være overbevist om at man gjør noe bra likevel, fortsetter han.


 

Ut i arbeidslivet 

Berdal, som nå har tatt permisjon fra masterstudiene i offentlig politikk ved Universitetet i Agder, gleder seg stort til å bli den øverste lederen for 200.000 norske studenter.

- Det er veldig spennende og en veldig stor utfordring. Jeg ser på det med positive tanker og har lyst til å gå inn i dette med brask og bram. Jeg har stor motivasjon for å gyve løs på dette, det tror jeg må ligge i bunnen. Hvis man skal kunne gjøre en god jobb, man må ha en personlig motivasjon for det. Jeg ser lyst på tiden fremover.

Etter lederbyttet blir det imidlertid tid for ferie for begge to. Og etter sommeren får vi nok se mye mer til Berdal, mens Kantardjiev skal ut på jobbmarkedet. 

- Jeg er ferdig med min master i historie, så jeg skal ut i arbeidslivet. Jeg vet ikke helt hvor jeg havner, men jeg ville ikke blitt veldig overrasket om jeg hadde dukket opp innenfor noe som har noe med utdanning å gjøre i framtiden.

Siden nyttår har Kantardjiev hatt to frihelger, så nå gleder han seg skikkelig til sommerferie.   


- Ja, jeg skal ikke legge skjul på at det blir godt med ferie nå, sier han.