(StudentTorget.no):


Hva er det første du tenker på når du tenker «billig» og «enkelt»? Sjansen er stor for at du tenker på den svenske møbelgiganten IKEA, som er ansvarlig for å dekorere enhver studentbolig i en enkel bekledning.


Å traversere gjennom IKEA er en utfordring i seg selv. Skrikende unger, forvillede handlevogner og ikke minst frustrerte kjøpere, gjør IKEA til et sted man kanskje vil komme seg ut av så snart som mulig. Som student kan det være litt overveldende å innse hvor stort sortimentet på IKEA er. Det er grenser for hvor mange versjoner av en stekespade du trenger, liksom.


Derfor kan det være greit å få litt oversikt over hva som møter deg på IKEA. Under finner du en liste av nødvendige produkter som alle trenger til leiligheten eller studentboligen sin, som er billige og passer inn i studentbudsjettet (om du ikke blir finansiert av mor og far som går for det mer luksuriøse alternativet da).

 

LES OGSÅ: Hvordan spare penger på mat og samtidig bli mer miljøvennlig

 

Dette bør du kjøpe

Kjøkkenutstyr
Det er bedre å kjøpe for mye enn for lite. Vær på utkikk etter blant annet en sleiv, pastasleiv, stekespade, klype og øse. På IKEA får man virkelig kvantitet for pengene. Det finnes blant annet et sett bestående av fem deler, men noen redskaper er mer nødvendige enn andre.


Om det er noe en student trenger i løpet av sin første uke som nyinnflyttet, så er det en pastasleiv. Pasta er studentens beste venn og er alltid en god nødløsning når matbudsjettet blir trangt.


Knivsett
Enten om du skal kutte frukt, grønt eller kjøtt, trenger man kniver til enhver anledning. Ellers er dette noe enhver kokk må ha for å gjøre matlagingen enklere for seg selv og slippe å skjære mangoen med en knøttliten sak av en kniv. Du får aldri for mange kniver.


Stor vannflaske
Helsemyndighetene anbefaler å drikke rundt to liter vann hver dag. Mange av oss glemmer allikevel å gjøre dette i en hektisk hverdag, ikke minst på årstider som ikke er sommeren. Løsningen er enklere enn man tror. Finn en flaske som rommer minst 1 liter og kan settes i kjøleskapet for å kjøles ned. Å drikke to liter om dagen blir derfor ingen sak, særlig ved middagstider.


Overmadrass
Overmadrasser er til for å bevare madrassens holdbarhet for å utvide levetiden på madrassen. Dette er derfor en svært viktig investering, ettersom en madrass alene ikke alltid er tilstrekkelig. Som student er det viktig at komfort settes i fokus, selv om det koster.


Man må sørge for å ha en god natts søvn for å kunne prestere. En slik investering er derfor helt nødvendig. Prisklassen varierer i forhold til sengestørrelse, og de billigste alternativene gir helt grei komfort.


Kommode
Nå er man kanskje så heldig at leiligheten allerede er innredet. I tilfellet den ikke er det, er investeringen i møbler desto mer kjip. Uavhengig hvor mye plass du trenger er det ingen grunn til å begrense seg.


Tenk en skuff per plaggkategori: Bukser, gensere eller t-skjorter. Det fungerer ikke å plassere alle klærne i én skuff for å spare plass. I starten kan dette virke som en genial løsning, men med tiden vil dette bli årsaken til en uorganisert hverdag. Gjør ikke denne feilen.


Nattbord
Dette er et must! Metall eller tre, det er viktig at bordet tåler litt vekt og er stort nok til å ha blant annet en lampe, bøker, klokke osv. Høyden må minst nå opp til sengekanten. Her kan det være en fordel å prioritere de enkleste designene, uten at det går på bekostning av funksjonaliteten.


Gulvlampe
Studietiden kan til tider være ganske dyster. Det hjelper heller ikke at Norge ligger mørklagt store deler av året. Overraskende nok er ikke lamper den dyreste investeringen. De bidrar til koselig belysning til en rimelig pris. Å gå for en tråkkebryter kan anbefales. Lampe er nødvendig for lange vintre!


Planter
Det er flere fordeler med å skaffe seg en plante. Inneklimaet forbedres siden plantene renser opp lufta og synet av et grønt økosystem kan være med på å forandre omgivelsene til det bedre. IKEA er kanskje ikke go-to-stedet å kjøpe planter. Allikevel er plantene her ganske rimelige, så hvorfor ikke bare plukke en opp mens du er ute og handler?


Duftpinner
Denne kan bli sett på som ganske unødvendig, men jeg vil argumentere for at litt frisk duft for den svette bunken av klær på gulvet, gjør det å oppholde seg på rommet til en mer behagelig opplevelse. Husk at vi er vant til vår egen lukt og ofte ikke merker om den er vond. Dette vil nok ikke vennene dine klage på! OBS! Husk at duftpinner og essential oils kan være giftig for hunder og katter, så styr unna dette om du har dyr.


Skittentøyskurv
Mens vi snakker om bunker av klær på soveromsgulvet, så er dette en løsning som oppbevarer dem på ett sted. Gå gjerne for kurven som har håndtak og som lett kan foldes sammen og bæres rett til vaskemaskinen. Det finnes andre alternativer som skjuler innholdet og som har lokk også.

 

LES OGSÅ: Hvordan og hvorfor du burde kjøpe klær second hand


Dette bør du IKKE kjøpe

Kjeler
Kjeler kan være veldig dyrt, særlig når man skal ha mange av dem. Se gjerne etter tre forskjellige størrelser. Det er godt å kunne ha alternativene åpne tilpasset ulike behov. En lille kjele kan brukes til å koke egg eller varme opp tevann, mens en stor kjele er egnet for spagetti og lignende.


Det er nok i denne kategorien at IKEAs kvalitet falmer mest. Det tar ikke lang tid før undersidene brenner seg og alt blir et herk. Er det noe man vil unngå, så er det å skrubbe kjeler dagen lang. I tilfelle du absolutt skulle velge noe fra IKEA, så anbefales det å kjøpe stålull for å skrubbe vekk de verste forbrente flekkene.


Sengetøy
Fordelen med IKEA er at mye av det mest nødvendige, som sengetøy, er billigere enn i andre butikker. Problemet er at størrelsene ofte ikke er egnet for norske dyner og senger. De har ofte et par centimeter for mye, som gjør at blant annet dyna kommer til å henge litt overalt. Som om ikke å putte dynetrekket utenpå dyna er vanskelig nok fra før av, kan IKEAs sengetøy utvikle seg til å bli en plage over tid.


Hvitevarer
Hvitevarer er noe av det dyreste man muligens må betale for, og det mest bitre. Kvaliteten på hvitevarene til IKEA er ikke kjent for å være den beste, men som student er dette kanskje ikke det viktigste. Søk heller etter hvitevarer på Finn.no og se om du kan få skaffet noe til en billig penge. For så vidt kan disse hvitevarene være enda verre (det er jo en grunn til at de er billige), men det er ikke som dette er noe som kommer til å følge deg livet ut, så kanskje det er greit å gjøre et unntak akkurat her.

IKEA har et sortiment som dekker absolutt alle behov, enten de er store eller små. Som regel følger en IKEA-tur med en innflytting. Tingene du kjøper blir ikke nødvendigvis de produktene som følger med deg og varer livet ut, men de eksisterer som en slags symbolsk start på et nytt kapittel i livet ditt.

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge


Annonser:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: