(StudentTorget.no):

 

I disse dager skader det ikke å krype under teppet og fordype seg i en serie. Demp lyset, og se en god krim. Her er noen forslag.

 

Mindhunter (2017)

Ønsker å ta et dypdykk inn menneskers ondskap, burde du se Mindhunter. Er du i tillegg glad i 70-tallet, er Mindhunter serien for deg.

 

I denne mørke serien møter vi FBI-agenten Holden Ford, hans kollega Bill Tench og Professor Wendy Carr. Handlingen baserer seg på en epoke i FBI da de begynte å bli mer nysgjerrige på morderes psyke. Da de tidligere hadde kategorisert mordere som gale og ondskapsfulle, ønsket de nå å forstå hvorfor de dreper. Gjengen går akademisk til verks, og begynner å intervjue personer som soner en dom for flere drap. Slik tar begrepet seriemorder form for aller første gang.

 

Serien er basert på «true crime»-boken Mind Hunter: Inside The FBIs Elite Serial Crime Unit, som er skrevet av Mark Olshaker og tidligere FBI-agent John E. Douglas. Flere av morderne de møter er virkelige personer, Blant annet Charles Manson og Ted Bundy. En veldig interessant krimserie som er å finne på Netflix. To sesonger er ute.


 

LES OGSÅ: Kort- og brettspill du kan kose deg med i helgen

 

Sharp Objects (2018)

Sharp Objects er en serie basert på en psykologisk thriller roman med samme navn, skrevet av Gillian Flynn, som også står bak megasuksessen Gone Girl.

 

Serien forteller historien om journalisten Camille Preaker (Amy Adams), som reiser til hjembyen sin for å undersøke en rekke uoppklarte drap på unge jenter. Hun flytter inn til sin mor, søster og stefar, som hun har et anstrengt forhold til. Samtidig som den mystiske saken utfolder seg, oppdager Camille dystre hemmeligheter om sin egen oppvekst. Dette er en miniserie på 8 episoder, og kan sees på HBO Nordic.

 

Broadchurch (2013)

Ønsker du å se en klassisk britisk krim, i kjent nordic noir stil, er Broadchurch et godt valg. En gutt blir funnet død på stranden i den lille byen Broadchurch. Ellie Miller (Olivia Colman) og Alec Hardy (Davis Tennant) blir satt på saken. Som en typisk konflikt i denne type serier, må etterforskerne lære seg å samarbeide på tross av sine forskjeller. Det byr på ekstra utfordringer.

 

I motsetning til andre mainstream krimserier, tar Broadchurch seg god tid til å belyse alle aspekter av drapssaken. Guttens familie får like stor plass i fortellingen som etterforskernes arbeid. Hvordan skal de holde sammen i all sorg, sinne og uvitenhet? Hvordan påvirker saken det lille lokalsamfunn? Vil solidariteten bestå, eller blir de paranoide og beskylder hverandre?


 

Serien kan du se på NRK.

 

LES OGSÅ: Forfatterens tips til den beste påskelektyren

 

The Fall (2013)

En britisk-irsk krim av høy klasse. The Fall har et originalt plott, hvor vi følger seriemorderen og etterforskningsteamet parallelt. Vi vet allerede hvem morderen er. Han heter Paul Specter (Jamie Dornan), og er familiefar og sorgterapeut. Vi vet derimot ikke hvorfor han dreper. Vi følger Stella Gibson (Gillian Anderson) og hennes etterforskningsteam, som kjemper mot klokken for å finne morderen før han dreper flere.

 

Som mange andre nordic noir serier håndterer The Fall feministiske spørsmål. Både med tanke på kvinnehatet morderen representerer, men også hvordan etterforsker Gibson blir møtt av sine kolleger. Med sin røffe fremtreden og sterke autoritet, kan hun fort virke truende for sine mannlige kolleger.

 

Serien byr på psykologiske spørsmål om for eksempel menneskelig empati. Kan en mann som brutalt dreper kvinner også ha kjærlighet for sine barn? Serien ligger på NRK.

 

Forbrytelsen (2005)

Skandinavia er eksperter på krim. En av de beste er den danske serien Forbrytelsen. Etterforsker Sarah Lund (Sofie Gråbøl) ble svært populært da serien først rullet på skjermen i 2005, og mange ville ha oppskriften på den ikoniske strikkegenseren hennes. Lund blir satt til å løse gåten; hva skjedde med 19 åringen Nanna Birk Larsen? Saken blir særlig komplisert når noen av Danmarks største politikere havner på listen over mistenkte.


 

Her haster ikke serien seg gjennom handlingen, men dveler ved hvert eneste aspekt av den mystiske saken. Sarah og teamet må kartlegge hver eneste detalj om Nannas liv for å forstå hva som har skjedd. Hun prioriterer jobben foran familien, og må kjempe for å vinne tillit hos sine mannlige kolleger. Parallelt følger vi de pårørende. Hvordan skal foreldrene sørge over Nanna, og samtidig gjøre hverdagen normal igjen for hennes unge brødre?

 

Serien ligger på DR.dk. Det er også laget en amerikansk remake, men se originalen.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet