(StudentTorget.no):

Snart står fadderuken for tur. En uke der nye studenter skal inkluderes inn i studiehverdagen og møte sine studiekamerater. Dagene fylles opp med alt mulig fra faglig opplegg til underholdningsarrangementer. Enkelte av disse arrangementene koster skjorta for studentene. 

Et fadderbarn ved Markedshøyskolen og Norges kreative fagskole (NKF) i Oslo må ut med 599 kroner for å kunne delta på alle de sosiale arrangementene fadderorganisasjonen Into Campus arrangerer i løpet av uken. Kun en sosial samling er gratis.
 
- Grunnen til at vi har høy pris på ukepassene til fadderuken er at det koster penger å leie inn anlegg og annet utstyr, sier leder for Into Campus, Andreas Feiring. Han understreker at studentene vil få 

GRATIS FADDERUKE: Leder for fadderordningen ved UiO, Camilla Holm mener det bør være gratis å delta på arrangementer under fadderuken. (Foto: UiO

igjen mye moro av å være med på fadderuken. 
 
Men selv om fadderuken er for alle, vil det ikke være mulig å få plass til alle fadderbarna på alle arrangementene. Derfor rådes nye studenter til å kjøpe ukepass om de ønsker å delta på alt.
 
- Det finnes muligheter for å kjøpe enkeltbilletter, men da er det ikke sikkert du får være med. De med ukepass prioriteres, forteller han. 
 
Hos BI i Bergen har de satt prisen på sine festivalbånd til 600 kroner. Her inngår blant annet konsert og en gallaaften i Grieghallen med i prisen.
 
- Vi ønsker å ha så lave priser som mulig for studentene, men siden vi ikke får noe støtte til vår fadderuke må vi ta inn pengene på denne måten, forteller fadderleder ved BI Bergen, Henrik Lie Grønland. 
 

- Alle studenter skal kunne delta

 
En stor andel av de offenlige høgskolene og universitetene tilbyr gratisarrangementer for sine fadderbarn under fadderuken, viser StudentTorgets oversikt.
 
Lederen for fadderordningen ved Universitetet i Oslo, Camilla Holm, ble overrasket over å høre om den høye prisen fadderbarna ved private høgskoler må ut med for å delta på de sosiale arrangementene.
 
Holm mener arrangementene under fadderuken bør være kostnadsfrie, derfor har fadderordningen lagt opp til kun gratis arrangementer for fadderbarna ved UiO.
 
- Alle fadderbarn skal ha muligheten til å delta på fadderuken. Ikke alle studenter har fått utbetalt studielån når fadderuken begynner, derfor har de fleste lite penger å bruke. Når vi tar hensyn til alle faktorer kommer vi frem til at gratisarrangementer er det beste alternativet, sier Holm. 
 
Lederen for fadderordningen mener at dyre sosiale arrangementer under fadderuken gjør at mange studenter blir tvunget til å velge bort arrangementer fordi de ikke har råd til å delta.
 
- Studentene får ikke vært med på alt under fadderuken på grunn av økonomien, sier hun. 
 
Lederen for DebutUKA i Tromsø, Ove Peter Sørheim er enig, fadderuken bør legge opp til gratis arrangementer. 
 
- Vi vil at det skal være en lav terskel for at studentene skal delta på fadderuken og ønsker derfor å tilby flest mulig gratis arrangementer, sier Sørheim.
 
Konsertene som arrangeres for fadderbarna i Tromsø vil koste mellom 50 og 60 kroner. Dette er summer som er overkommelig for studentene. 
 
Også ved Noroff i Oslo vil arrangementene være gratis. 
 
- Vi har gjennom ulike arrangementer tjent penger til en pott som vi skal bruke til fadderuken. Det koster mye penger å gå på denne skolen, og da har folk ofte ikke så mye igjen til overs, derfor ønsker vi at den skal  være kostnadsfri, forteller president i Noroff studentforening, Kristin V. Eide. 
 
 

Ønsker kostnadsfrie arrangementer

 
Markus Suidae Asbølmo skal studere markedskommunikasjon på BI i Trondheim til høsten. Som fadderbarn mener han at fadderuken ikke burde koste så mye for å bli kjent med sine nye studiekamerater. 
 
- Jeg mener slike arrangementer burde være mest kostnadsfrie grunnet at mange rett og slett ikke har penger til overs, sier Asbølmo.
 
BI-studenten ser frem til fadderuken, men blir det for dyrt må han avstå fra noen arrangementer
 
- Hvis noen summer blir for store blir det vel noen arrangementer som blir utelatt for min egen del.
 
KOSTNADSOVERSIKT OVER ENKELTE FADDERUKER:
SKOLE KOSTNAD INFO
BI Bergen 600 En konsert samt  gallaaften i Grieghallen inngår i prisen.
Markedshøyskolen 449 - 599 kroner Ukepass med og uten piratfest
Norges kreative fagskole Oslo 449 - 599 kroner Ukepass med og uten piratfest
Høgskolen i Bergen 530 kroner Samlet pris for alle arrangementer under fadderuken. De fleste arrangementer er gratis. På de fleste arrangementene som koster penger er det også inkludert mat og drikke i billetten.
BI Oslo 200 - 300 kroner Ulike arrangementer, program er ikke sluppet
Høgskolen i Sør-Trønderlag 250 kroner

Quack-båndet gir deg fri inngang på alle fadderarrangementer, samt rabatter på ulike spisesteder og butikker. Du får også rabatt på billetten til Gatefæst (ordinær pris: 350 kroner)

 

NTNU 150 kroner Festivalpass som inkluderer inngang på samfundet
Noroff Oslo Gratis
Universitetet i Oslo Gratis
Universitetet i Bergen Gratis Konserter på studenthuset Kvarteret er gratis man - fredag. Lørdag koster inngang 50 kroner.
Høgskolen i Oslo og Akershus Gratis
BI Trondheim Gratis Du må betale inngangspenger for de utestedene fadderuken er lagt til
Universitetet i Stavanger Gratis Konserter på kveldene krever inngangspenger
Universitetet i Tromsø Gratis Konserter på kveldene krever inngangspenger. Maks 50 - 60  kroner